Варненските пчелари излизат на протест « Pchelari.com – Българският пчеларски портал

Варненските пчелари излизат на протест

10.04.2013

Пчелари от Варненска област ще се съберат пред Областна управа, за да протестират срещу решението на България да се въздържи от гласуване на забраната за използване на опасните неоникотиноидни пестициди при отглеждане на посевите. Това съобщи за Дарик Янко Янков, председател на Областната пчеларска организация – Варна.

Протестът ще премине под мотото “Спасете пчелите” и ще се проведе от 12 до 14 часа. Очаква се в него да се включат над 100 пчелари от региона, сред които и такива, които не са членове на Областната пчеларска организация, прогнозира Янков.

Производителите ма мед ще настояват за среща с областния управител Коста Базитов, на когото ще връчат копия от своите протестни писма. Те са адресирани до Европейската комисия по земеделие, до президента Росен Плевнелиев и министър-председателя Марин Райков.

Варненските пчелари настояват Европейската комисия да въведе двегодишна забрана за използването на неоникотиноидните пестициди, които специалисти свързват с измирането на пчелите. Страни-членки на Ес, като Италия например, са въвели забрана, защото популацията на пчелите намалява в световен мащаб и твърденията са, че причината е главно в неоникотиноидните препарати.

Държавната профилактична програма във Варна трудно постига целта си по откриване на заразните заболявания по пчелите, въпреки наличието на подготвени пчелари проверители, с готовност да съдействат на отговорните специалисти да я провеждат, отбелязват още местните производители на мед.

dariknews

10 Apr, 2013 | Категория: Новини | Коментари: няма

Напиши коментар

Трябва да сте влезли в акаунта си за да пишете коментари