Бяла комунига « Pchelari.com – Българският пчеларски портал

Бяла комунига

byala-komuniga_Тя е изключително непретенциозна към почвите, на които се отглежда. Бялата комунига вирее на запустели, непродуктивни, бедни и осолени почви. Бялата комунига може да се използва за зелено торене, за укрепване на склонове и т.н. Като бобово растение тя натрупва в почвата голямо количество азот около 15 кг/дка. Бялата комунига не понася само киселите почви. Най-подходящи са почвите с рН6,8. Най-добре вирее на варовити, каменисти с лек наклон почви. Коренова и система е мощна и достига на дълбочина около 2 м. Стъблата и са прави, голи, силно разклонени, зелени с антоцианово оцветяване. Височината им варира от 0,5 до 2 м.

Бялата комунига дава голямо количество нектар и в сухи години.

Бялата комунига цъфти в продължение на 2 месеца, защото цветчетата и се разтварят по различно време. Всяко растение има огромно количество цветчета – до 1 500 броя. Те отделят нектар по всякакво време от сутрин до вечер. Добивът на мед от един декар е от 30 до 80 килограма. Тя дава голямо количество нектар и в сухи години и няма равна на себе си. Има ценен цветен прашец с бледожълт цвят. Медът от бяла комунига притежава отличен вкус и има ярко изразени лечебни качества. Пчелите посещават интензивно цветовете от ранна сутрин до късна вечер, тъй като цветчетата отделят нектар при всякакво време, дори и в пек.

Как се отглежда бялата комунига?

Бялата комунига може да се засява през пролетта, лятото или есента, но най-добре е рано напролет, в края на март и през април. Сеитбата може да бъде широкоредова или на слята повърхност. Сеитбената норма е от 1,4-1,8 кг/дка до 2,0-2,5 кг/дка. Дълбочината на засяването е около 2-3 см. За сено бялата комунига се окосява до цъфтеж, закъснението води до натрупване на много кумарин и загрубяване на стъблата. Цъфтежът и продължава до късна есен до падането на първите слани. Ако се разсади през април, бялата комунига ще цъфне в края на юни. Когато растението достигне до височина 50 см, бялата комунига спира своя растеж на надземната част. От този момент нататък започва интензивен растеж на кореновата и система, която достига до дълбочина от 2 метра. След време надземните органи на растението продължават да нарастват, като достигат до височина от 1,5-2 метра.

Въпреки че бялата комунига е едногодишно растение, практически плантациите, засадени с нея се използват като многогодишни, понеже тя прекрасно се самозасява. Бялата комунига, освен като медоносно растение се използва и като ценен фураж за домашните животни – изсушена и в прясно окосена. Бялата комунига има висока хранителна стойност: в 100 кг сено се съдържат 44 кр. ед. и 11,6 кг суров протеин. Дава 2-3 подрата за 1 година. Може да се използва за – паша, сено, сенаж, силаж, сенно брашно. Като недостатък на фуража за паша е, че съдържа ароматното, силно летливо вещество “кумарин”, което в първите 2-3 дни “отблъсва” животните, но след това те с охота го приемат. Бялата комунига е много ценна и търсена билка. Растението има висока сухо- и мразоустойчивост. Освен това е и по-устойчива на болести и неприятели в сравнение с другите бобови култури. От 1 дка посев може да се получат 1500-3700 кг зелена маса и 50-100 кг семена, в зависимост от почвата и прилаганата агротехника. Подходящи едногодишни сортове са Hubam, Emerald, Floranna, Israel, а от сортовете с ниско съдържание на кумарин – Denta, Arctic, Polara.