Общи правила при работа с пчелен восък « Pchelari.com – Българският пчеларски портал

Общи правила при работа с пчелен восък

  • Пчелният восък никога не трябва да се нагрява с директен пламък: винаги се затопля в съд с вода. Водната баня може да се направи в бидон или голям контейнер. Не е необходимо восъкът да бъде в отделен съд във водната баня. Затоплете восъка достатъчно, за да се разтопи: пчелният восък се топи при температура 62-64°С. Нагряването над 85°С предизвиква промяна в цвета на восъка, а кипенето ще го разруши. Ако восъкът се загрее до температура, която да го изгори, това ще го съсипе напълно.
  • Най-добрата вода, която се използва при работа с пчелен восък е меката, чиста дъждовна вода. Твърдата вода съдържа вар, която влиза в реакция с восъка и го осапунява.
  • Пчелният восък е леко кисел и съдове от алуминий, месинг, мед, цинк, калай, ламарина или желязо, никога не трябва да се използват за пчелен восък, тъй като при контакт ще се предизвика реакция и восъкът ще се замърси.
    Подходящи материали, които могат да се използват при работа с восък са съдове, изработени от емайл, неръждаема стомана, никел или пластмаса.
  • Едновременно трябва да се обработват само пити от един и същ тип. Не смесвайте тъмни пити със светли пити, тъй като това ще понижи качеството на най-добрия восък.
  • Лесно може да се направи филтър за горещ восък, като се премахне дъното на чист контейнер/кутия и се разпъне парче памучен плат върху единия край. Шнурът, който придържа парчето плат на място, може да служи и за дръжка.
  • Каквато и система да се използва за екстрахиране на пчелен восък, тя ще се втвърди, след като веднъж се охлади. Независимо от използваната система, преработеният восък ще съдържа множество примеси. Поради разликата в плътността на восъка и водата, восъкът ще изплува на повърхността на водата, а всички примеси ще останат под него. Ако пчелният восък се охлади прекалено бързо, голямо количество от тези примеси и вода ще бъдат присъединени и затворени като част от восъчния блок, и ще се наложи да се претопява отново. След като восъкът се втвърди, примесите могат да бъдат изстъргани от долната част на блока. За да се получи чист пчелен восък, сместа от восък и вода трябва да се охлади възможно най-бавно. Един лесен начин да се забави процеса на охлаждане е да се постави съдът с восък и вода в термосна кутия (пълна с полиестерни парчета или дървени стърготини), покрита с плътен капак. След като восъкът се стабилизира и охлади напълно, восъчния блок е готов да бъде изваден от формата за претопяване.
  • Много съдове могат да се пригодят за форми за пчелен восък. Облицованите с фолио кутии за напитки са удобни форми за еднократна употреба с подходящ размер. Когато восъкът се втвърди напълно, опаковката може просто да бъде разкъсана, освобождавайки буцата пчелен восък.