Традиционен метод за извличане на восък от пчелна пита « Pchelari.com – Българският пчеларски портал

Традиционен метод за извличане на восък от пчелна пита

Необходими материали: парчета пчелна пита, вода, съд за топене на восък, тръстикова чанта или някакъв вид мрежеста торба, текстилен материал с фина мрежа, сапун, купа за отливане на восъка.

 1. Отстранете колкото е възможно повече мед от питите и ги размекнете, като ги накиснете в топла вода: цветният прашец и медът, останали в питата, ще се разтворят във водата. Този процес на промиване се повтаря три пъти.
 2. Ако е възможно, използвайте чиста дъждовна вода. Ако водата е много алкална, добавете малко оцет (една част оцет на 1000 части вода).
 3. След промиване на питите, ги раздробете на малки парченца.
 4. Поставете парченцата восъчна пита в съда за топене и добавете чиста вода до нивото на парчетата или малко над него.
 5. Внимателно загрейте сместа, като разбърквате през цялото време, особено когато температурата се повиши. Восъкът е леснозапалим.
 6. След като питите се разтопят напълно, изсипете сместа в продълговата торба, изработена от зебло, плетена тръстика, найлон, юта или друга груба (мрежеста) материя, и я завържете здраво. Държейки торбата над кофа, я притиснете с две парчета дърво, и се уверете, че всичкият восък е изстискан от торбата в кофата отдолу.  Пилото, парченца дърво, трева и други големи частици ще бъдат отстранени чрез този процес.
 7. Оставете кофата със смес от гореща вода и разтопен восък да се охлади на място, защитено от силен вятър и прах: за предпочитане, ъгъл в чисто, хладно помещение. Восъкът се втвърдява щом се охлади, образувайки восъчен диск върху повърхността на водата. Всички частици, пропуснати през мрежестата торба, ще се утаят под восъчния слой.
 8. Когато сместа е напълно изстинала, извадете восъчния слой. Изстържете всички вещества, полепнали по долната страна на восъчния диск и повторно разтопете восъка в равно количество чиста вода. Този път използвайте финия памучен плат, за да прецедите восъка и отстраните малките примеси. След филтриране през кърпата, съберете горещата смес от восък и вода в купа, за предпочитане емайлирана, предварително покрита с филм от сапунена вода – съвсем малко количество за намазване на повърхността. Купата не трябва да побира повече от около два килограма восък. Дори ако купата е направена от дърво, може да се използва като калъп за пчелен восък. Не използвайте мазнина или масло вместо сапун, тъй като те ще замърсят восъка. Не използвайте силно ароматизиран сапун.
 9. Сместа се поставя на хладно място без прах и вятър. Когато водата и восъкът са напълно охладени, т.е. около 12 часа след изливането на сместа в емайлираната купа, калъпът пчелен восък може лесно да бъде изваден навън. Всички примеси, прилепнали към дъното на калъпа, могат да се изстържат с остър нож.
 10. Не разбърквайте восъка, докато се охлажда в продължение на 12 часа. Не се опитвайте да ускорите процеса на охлаждане, защото може да развалите пчелния восък.
 11. Пчелният восък, пречистен внимателно по този метод, би трябвало да е в подходящ вид за продажба и износ и не се изисква никаква друга обработка.
 12. Съхранявайте пречистения пчелен восък на чисто място, далеч от всякакви вещества със силен аромат.

Друг традиционен метод е, просто да поставите парчетата восъчна пита в торба от зебло и да ги потопите в голяма тенджера, пълна с вода; торбата трябва да бъде достатъчно тежка, за да потъне. Загрейте водата. Восъкът е по-лек от водата, така че когато се разтопи, восъкът ще се филтрира през торбата и ще се издигне до повърхността на водата. След като всички парчета от питата се разтопят, изключете нагревателя и оставете съда да се охлади.