Подготовка на прополис за употреба « Pchelari.com – Българският пчеларски портал

Подготовка на прополис за употреба

Спрей с прополис

Алкохолен разтвор (тинктура) на прополис се разрежда с дестилирана вода в съотношение 1:1.

Прополисова тинктура

Прополисовата тинктура е алкохолен екстракт, съдържащ 30% (или 15%) прополис. В 200 мл. алкохол (85-90°) се накисват 60 или 30 грама ситно нарязан прополис (за 30% или съответно 15% разтвор). Сместа се съхранява на тъмно в продължение на 7-10 дни, като от време на време се разклаща. Алкохолният екстракт е с тъмен, червеникаво кафяв цвят, утайка, която се отлага на дъното или неразтворени парченца прополис и восък. Готовият екстракт се филтрира два пъти през пакет от марля, със слой памук в средата. Резултатът е бистра течност с кафяв или червеникав цвят. Съхранявайте бутилката плътно затворена на тъмно.

Прополисов мехлем

В чаша (50 мл.) свинска мас, затоплена на много слаб огън, се добавят три супени лъжици прополисова тинктура и парченце восък, с размерите на фъстък. Разбърква се в продължение на 10 минути. Готовата смес се отстранява от огъня, като бъркането продължава, докато тя се втвърди. Продуктът се съхранява в хладилник, като се използва външно при изгаряния, лечение на контузии, наранявания, екземи.

Прополисова вода

Разтвор, получен от пет супени лъжици (приблизително 25 мл.) прополисова тинктура и чаша вода (200 мл.), има отличен терапевтичен ефект срещу зъбен кариес и стоматит (след всяко измиване на зъбите) и за третиране на генитални заболявания при жените (цервицит, левкорея).

Прополис с мед

Получава се чрез смесване на една чаена лъжичка прополисова тинктура и три супени лъжици мед. Този продукт се препоръчва за деца. Дава се по половин чаена лъжичка три пъти на ден, за укрепване на имунната система и борба с инфекциите.