Свойства и приложение на пчелния мед « Pchelari.com – Българският пчеларски портал

Свойства и приложение на пчелния мед

Ползите от пчелния мед надхвърлят по значимост великолепния му вкус. Ето защо, той е бил използван от милиони хора в продължение на хиляди години. Научете за някои от невероятните му ползи за здравето:

Енергиен стимулатор. Пчелният мед е източник на въглехидрати, които дават сила и прилив на енергия на нашия организъм, увеличават неговата издръжливост и му помагат да се пребори с умората. Ако сутрин се чувствате слаби и отпуснати, заменете с мед чашата кафе или енергийна напитка или вземете лъжица мед преди тренировки, за да си позволите допълнителни усилия. С редовна консумация на мед, може да сте сигурни, че ще останете здрави и силни, дори когато старостта наближи.

Имуностимулатор. Богатият на витамини и минерали пчелен мед значително подсилва имунната система. Започнете деня си с чаша тонизираща напитка, приготвена от 1-2 супени лъжици мед, разтворен в топла вода и пресен лимонов сок.

Антиоксидант. Медът съдържа хранителни добавки, които са много ефективни за отстраняване на свободните радикали от тялото. Той не може да лекува ракови заболявания, но редовната му употреба може да ги предотврати.

Антибактериален. Медът има антибактериални и противогъбични свойства, затова често се използва като естествен антисептик в традиционната медицина. Успешно ускорява оздравителния процес при различни наранявания.

Пробиотичен. Противно на всички схващания, че тялото трябва да стои настрана от всички видове бактерии, в действителност, има някои полезни бактерии, необходими на организма да функционира адекватно. Едно от основните предимства на меда е способността му да предостави на организма ни тези полезни бактерии, например, лактобацили.

Минимизира диабетните проблеми. Това за някои изглежда странно, защото медът е изключително сладък и калоричен, но въпреки това, той е естествено сладък, а фруктозата и глюкозата могат да регулират нивото на кръвната захар. Пълната подмяна на захар с мед води до 60-70% намаляване на скоростта на диабета. С мед могат да се лекуват диабетните язви, за които много други лекарства се оказват безрезултатни.

При дентални проблеми. Зъбният кариес се дължи не само на бактерии, прикрепени към зъбния емайл, но и на някои метаболитни нарушения и консумацията на захар. 200 години след появата на захарта в храната, заболявания като кариес, диабет и затлъстявания нарастват значително. За да ограничите тези проблеми, заменете захарта с мед.

Предотвратява остеопорозата. Остеопорозата възниква, когато в тялото няма достатъчно хормони, които играят решаваща роля за фиксиране на калция в костите. Всички видове мед съдържат малки количества пчелно млечице, най-богатият естествен източник на този вид хормони. Ежедневната консумация на пчелен мед може да предотврати това заболяване.

Успокояващ ефект. Сред многото ползи на меда е способността му да успокоява болки в гърлото. Ако имате лоша кашлица и проблеми с гърлото, идеалното решение е мед. Чаша топло мляко с лъжица мед преди лягане ще ви успокои и помогне да заспите бързо.

Ускорява загубата на тегло. Някои хора намират това твърдение за абсурдно, тъй като медът съдържа много калории и захар, но въпреки това, със сигурност е вярно, че той може да предизвика загуба на тегло. Последните изследвания показват, че над 60% от затлъстелите хора по света са пристрастени към захарта, докато при меда тази зависимост не се появява. Подменете захарта с мед и приемайте чаша топла вода с разтворена лъжица пчелен мед преди хранене.

Козметични свойства. Друго незаменимо качество на меда е, че той може да подхранва, почиства и овлажнява кожата. Приложен с други съставки, например мляко, медът може да направи кожата ви красива и млада, дори в напреднала възраст. Пчелният мед може да предотврати и много други кожни заболявания, като акне.

Комбинацията не мед с канела отстранява лошия дъх.