Добиване и съхранение на прополиса « Pchelari.com – Българският пчеларски портал

Добиване и съхранение на прополиса

Пчелите произвеждат прополис, за да защитават, изолират и дезинфекцират кошерите. Хората също използват прополиса за редица цели. За събиране на прополис, можете да използвате следната методика:

● Направете прополисов „капан” – плоска решетка (или мрежа) с дървена рамка, която се поставя в горната част на кошера, на мястото на капака. Най-доброто време да направите това, е в края на лятото, след като сте събрали последната реколта от пчелите. Когато температурите паднат, те ще побързат да изолират своя кошер и ще започнат да произвеждат прополис, за да запечатат пролуките. Отворите на решетката не трябва да са по-големи от 5 мм. По-широките отвори пчелите ще запечатат с восък, вместо с прополис.

● Извадете прополисовия „капан” в края на есента (началото на зимата). Изчакайте, докато външната температура падне под 0°С – тогава лепкавия прополис се превръща в твърда смола, която е много по-лесна за събиране. Ако времето е топло, можете да оставите решетките в хладилник за няколко дни.

● Извадете с пръсти всички остатъци от насекоми и лесно забележими отломки.

● Хванете рамката на „капана” с ръце за двете по-тесни страни. Като държите решетката над пластмасов контейнер, я огънете напред-назад (както правите с формичките за кубчета лед), за да свалите по-голямата част от прополиса.

● Задръжте решетката над контейнера с една ръка, а с другата изстържете остатъка от прополис със шпатула или друг подходящ инструмент. Първо отстранете прополиса от повърхността на решетката, а след това и този, който е вклинен в отворчетата.

● Пресейте прополиса, за да отстраните всички примеси.

● Върнете решетката за прополис в кошера.

● Прополисът се съхранява на тъмно и прохладно място или в хладилник, в херметично затворен стъклен или пластмасов съд.