Полезни свойства и употреба на пчелното млечице « Pchelari.com – Българският пчеларски портал

Полезни свойства и употреба на пчелното млечице

Не е изненадващо, че хората проявяват голям интерес към пчелното млечице, от дълго време се стремят да разкрият предимствата му и да пресъздадат изкуствено вещество. Проведени са много проучвания, в опит да се определи хранителната му стойност и да се установи ефектът и ползата от тези хранителни вещества върху живите организми.

Пчелното млечице е единственият естествен източник на чист ацетилхолин. Той има антибактериални и антимикробни свойства и се счита за полезен за широк кръг здравни състояния. Свързва се с благотворно действие при бронхиалната астма, безсъние и много кожни проблеми. Известно е, че укрепва имунната система и може да бъде от полза при заболявания на черня дроб, бъбреците и панкреаса, както и при стомашни язви и костни фрактури. 

Много от ползите на пчелното млечице са свързани с високата концентрация на незаменими аминокиселини. То представлява естествена пчелна добавка.

Накратко, пчелното млечице е известно със своето благотворно въздействие при:

● набавяне на енергия за организма;

● хронична умора и стрес;

● борбата с последиците от алергии;

● подобряване състоянието на косата, кожата и ноктите;

● хормонално регулиране;

● астма;

● сексуална жизненост/импотентност;

● регулиране на теглото;

● подмладяване и възстановяване от заболявания;

● стимулиране на имунната система;

● регулиране нивата на холестерола;

● сърдечно-съдови заболявания;

● депресия;

● високо кръвно налягане;

● мисловно състояние/памет;

● артрит;

● чернодробни заболявания;

● екземи и нарушения на кожата;

● диабет

 

Проучванията са разкрили някои от хранителните свойства на това вещество, но остават и още много неразкрити. Многобройни изследвания доказват наличието на фракции в пчелното млечице, съответстващи на 97% от веществото, но остават и такива, чието присъствие единствено би могло да обясни забележителните и загадъчни свойства на пчелното млечице.