Свойства на прополиса « Pchelari.com – Българският пчеларски портал

Свойства на прополиса

Прополисът е друго лечебно чудо от кошера. Той е с толкова мощно действие, че често е наричан руски пеницилин, като признание за задълбочените изследвания на руските учени. По-долу са изброени само някои свойства на този безценен природен лек:

Антибактериален ефект. Прополисът може да убие различни щамове на салмонела, да възпрепятства растежа на бактерии като стафилококус ауреус, е.коли, кандида албиканс. Полезно е приложението му при различни орални инфекции, тъй като унищожава много от вредните бактерии в устата.

Успокоителен и обезболяващ ефект. Прополисът и някои негови съставки произвеждат анестезия, за която изследванията доказват че е 3 пъти по-мощна от кокаина и 52 пъти повече от прокаина. Това обяснява използването на прополиса в продължение на векове за лечение на възпалено гърло, афти в устата и за производството на анестезиращи стоматологични мехлеми.

Противотуморен ефект. Вещества, изолирани от прополис (кафеена киселина, кверцетин), оказват цитотоксично въздействие върху животински и човешки туморни клетки, включително карцином на гърдата, дебелото черво, бъбреците, стомашни и белодробни ракови клетки, меланоми.

Антиоксидантен ефект. Флавоноидите, концентрирани в прополиса, са мощни антиоксиданти, способни да пречистят организма от свободните радикали, които заедно с други фактори са причина за клетъчното стареене и разграждане при заболявания като артрит, рак, диабет, сърдечносъдови заболявания, болестта на Паркинсон и Алцхаймер.

Имуностимулиращ ефект. Прополисът е нетоксичен природен продукт с имуномодулиращ ефект и действие, потискащо репликацията на HIV-1.

Сърдечносъдов ефект. При експерименти с мишки, прилагането на концентриран екстракт от прополис е показало намаляване на кръвното налягане, укрепване на капилярите, регулиране нивата на кръвната захар. Прополисът защитава черния дроб от алкохол (етанол) и тетрахлорметан.

Възстановяващ ефект. Прополисът стимулира различни ензимни системи, клетъчния метаболизъм, образуването и разпространението на колаген, като по този начин ускорява зарастването на рани и възстановяването на тъканите.

Стоматологичен ефект. Екстрактът от прополис е ефективен при допълнително лечение на инфекции на венците и плаката, редуцира условията за образуване на кариес. 50% екстракт от прополис има антисептично действие при гангрена на зъбната пулпа.

Химичните антибиотици унищожават всички бактерии в тялото, както вредните, така и полезните. Човек, на когото постоянно са предписвани антибиотици, скоро научава, че лекарствата не могат повече да му действат така добре, както в началото – атакуващите бактерии стават „по-интелигентни” и лекарствата стават все по-малко и по-малко ефективни. Прополисът е естествен антибиотик, който унищожава вредните бактерии (дори видове, устойчиви на химични антибиотици), без да разрушава полезните бактерии, от които тялото ни се нуждае. Този природен лек със силен ефект подкрепя и усилва имунната система и изгражда в организма естествена устойчивост на много вируси и заболявания.

Прополисът е естествен, природен лек с много силен ефект. Той може да се приема от всички, болни или здрави. Използвайте го като част от ежедневната си програма за добавки. Той е помогнал на пчелното общество да се развива и оцелява над 45 милиона години. Може да помогне и на вас…. за дълго време!