Подхранване с прашец и белтъчни храни « Pchelari.com – Българският пчеларски портал

Подхранване с прашец и белтъчни храни

Със започване на яйцеснасянето през втората половина на зимата за приготвянето на млечицето и кашицата, с които хранят майката и ларвите, пчелите освен въглехидрати (мед, захар) имат нужда и от белтъчни вещества, мазнини, витамини и пр., които набавят от цветния прашец. При липса на прашец в кошерите и ако неблагоприятното време не позволява да пренасят прашец от рано цъфтящите растения, пчелите са изложени на белтъчен глад. Те изразходват резервните белтъчни вещества от своя организъм, поради което се изтощават физиологически. Това се отразява както на продължителността на техния живот, такаи на устйчивостта им срещу заболяване. Ето защо, ако в склада няма запасни пити с прашец, които веднага да се дадат, пчелните семейства трябва да бъдат подхранени с кърмова маса, в която се прибавя прашец или друга белтъчна храна – извара, сухо мляко и пр.

Кърмова маса с цветен прашец.

Смесва се прашец с равно количество мед, растопен на водна баня. Медопрашецовата смес се размива с 20-30 % вода, в която се разтваря по 0,1-0,2 г сол за всеки килограм от сместа. След това се омесва добре с 5-6 части пудра захар, за да стане на полутвърдо тесто. От приготвената кърмова маса се правят питки по 0,5-0,8 кг в полиетиленови пликове, които се нарязват отдолу и се поставят предварително затоплени над пчелното кълбо.

Кърмова маса с извара.

Изварата трябва да бъде прясна или слабо солена, мека, без дъх и приятна миризма. Най-подходяща е суроватъчната извара и извара, получена от обезмаслено мляко. Кърмовата маса с извара се приготвя както кърмовата маса с цветен прашец.

Кърмова маса със сухо мляко.

Приготвя се, като 1 част сухо мляко размито във вода, се смесва с 3 части разтопен мед и сместа се омесва на тесто с около 6 части пудра захар.