На 100% загуби отчитат пчелари в региона на Странджа « Pchelari.com – Българският пчеларски портал

На 100% загуби отчитат пчелари в региона на Странджа

05.04.2013

Причините са основно нозематоза и вароатоза

В региона на Странджа, който е известен с мановия мед, фермерите броят всеки ден новите опустели кошери. При някои от тях загубите са на 100%, няма незасегнат пчелин. Никога не сме виждали подобно бедствие, досега винаги са умирали по няколко процента, оплакват се фермери, които от 20г. се занимават с добив на мед, пише econ.bg.

“Причините са основно нозематоза и вароатоза, доказа се и с проби”, сподели Манол Тодоров, председател на сдружение “Странджански манов мед” в Царево. В региона всички пчелини са концентрирани на близко разстояние и така се получава ефект на епидемия, добави той. Само във Варвара са загинали 200 пчелни семейства. В района на Бродилово, в сърцето на Странджа, загубите са нормални: от 150 – само 5–6 са загинали, посочва Тодоров.

“Единият от проблемите е гъстотата на пчелините. Планината Странджа е прекрасно място за поставяне на кошери, защото сме отдалечени от населени места, няма земеделски земи, но не ни разрешават, споделя пчеларят. Ловците, които се грижат за дивеча, се опасяват, че може да се бракониерства, да се гонят животните, а ние ще сме им в полза”, добавя Манол Тодоров.

И докато той води битка да сложи пчелини в планината, всички пчелари от региона се молят държавата да им помогне. Около 100 лв. струва новото пчелно семейство, а има опасност за някои от фермерите годината да е “нулева”, което ги обрича на фалит.

“Искаме само 3-4 млн. лв., за да възстановим жертвите си”, пояснява Манол Тодоров. От около 35 000 пчелари, субсидии получават 1000. Самите пари, 12 лв. на пчелно семейство, са недостатъчни и не могат да се равняват със средствата, които се дават на животновъди и на земеделци, оплакват се пчеларите.

agro

05 Apr, 2013 | Категория: Новини | Коментари: няма

Напиши коментар

Трябва да сте влезли в акаунта си за да пишете коментари