Пчелното млечице и нашето здраве « Pchelari.com – Българският пчеларски портал

Пчелното млечице и нашето здраве

Пчелното млечице (заедно с пчелния прашец, прополиса и меда) е естествен източник на основни хранителни вещества, от които тялото ни се нуждае, за да се поддържа в добро здраве. Поддържането на добро здраве е особено трудно в днешната все по-токсична среда. Храната ни често е бедна на важни хранителни вещества. Поради това, диетата ни трябва да се допълва с изделия като пчелно млечице и други продукти от пчелния кошер.

Пчелното млечице потиска инфекциите и може да предотврати заболявания като кандидоза и микоза. Използва се за лечение на мускулна дистрофия, множествена склероза и болестта на Паркинсон, както и за намаляване на алергични симптоми и регулиране нивата на холестерола. От голямо значение е установената полза от пчелното млечице за повишаване устойчивостта на организма на вредните странични ефекти от химиотерапията и лъчетерапията. Тези лечения атакуват ядрото на имунната система и в много случаи, всъщност лечението води до слабост и отпадналост, а не самото заболяване. С високото си съдържание на аминокиселини, пчелното млечице може да помогне на имунната ни система и да осигури основна защита срещу външните елементи, които обикновено я атакуват и намаляват способността ни за защита. Допълването на хранителната диета с пчелно млечице и извличането на полза от неговото благотворно за здравето действие, помага за възстановяването на добрите клетки, които са унищожени от химиотерапията и помага за укрепване на имунната система.

Пчелното млечице съдържа антиоксиданти и може да предотврати тумори и ракови заболявания унищожавайки свободните радикали. Екип японски учени е дал от веществото на една от общо две групи лабораторни мишки, преди пресаждането на различни видове ракови клетки в тях. Пчелното млечице е оказало драматичен ефект върху саркомните клетки. Продължителността на живота на мишките е удължена с около една пета, а размера на туморите е бил наполовина в сравнение с размера на туморите на нетретираните мишки.

Пчелното млечице съдържа амино и гама-глобулин, който помага на имунната система да се пребори с вирусни инфекции. При грипни епидемии и остри вирусни инфекции, пчелното млечице може ефективно да се прилага за шокова терапия и бързо да доведе до изчезване на симптомите.

Съдържащите се в млечицето антибиотични вещества, помагат за предотвратяването на инфекции, като бацила на Кох (причиняващ туберкулоза), бацила Е.коли (който може да доведе до ентероколит), стафилококус ауреус (причина за множество кожни инфекции) и други опасни микроби.

Също така, пчелното млечице е източник на ацетилхолин – вещество, което позволява трансмисия на импулси между невроните. При лечение, се предотвратява болестта на Алцхаймер, при която се наблюдават ниски нива на ацетилхолин.

Поради богатото съдържание на витамини и минерали, се препоръчва използването на пчелното млечице при козметични процедури, както вътрешни, така и външни. Прието вътрешно, млечицето намалява себореята и спира преждевременното побеляване на косата. Маска от чаена лъжичка пчелно млечице и един яйчен жълтък, съживява уморената, повехнала кожа.

Пчелното млечице представлява естествен тоник с ревитализиращ ефект върху тялото. Лечебен ефект с пчелния продукт е показан при астения, в процес на възстановяване след заболяване, операция или периоди на силно физическо и интелектуално натоварване. Той е идеален особено за тези, които са на бедна диета, хора с обща слабост, безпокойство или депресия. При децата лечението с млечице стимулира растежа.

Друг много важен факт, свързан с пчелното млечице е стимулирането на стволовите клетки. Да си припомним дълголетието и силата на пчелата-майка и способността й да възпроизвежда нов живот, снасяйки хиляди яйца. Всичко това се дължи на стволовите клетки на тялото й, поддържани от пчелното млечице, с което пчелата-майка се храни през целия си живот.