Какво е пчелно млечице « Pchelari.com – Българският пчеларски портал

Какво е пчелно млечице

Пчелното млечице е вещество с кремаво-бял цвят, секретирано от пчелите-работнички (от хипофарингеалните жлези, разположени от двете страни на главата на пчелите), използвано единствено за изхранване на пчелата-майка, доказало множество ползи, които може да осигури за нашето здраве.

Ползата от пчелното млечице ще стане много по-ясна, ако разгледаме ролята му в диетата на пчелата-майка.

Пчелата-майка се отличава със своето дълголетие и по-голяма репродуктивна способност, в сравнение с пчелите-работнички. Пчелата-майка живее десетки пъти по-дълго от пчелата-работничка: пет години живот за пчелата-майка и по-малко от шест седмици за пчелите-работнички. Пчелата-майка израства почти 50% по-едра от пчелите-работнички и притежава изключителни репродуктивни способности, снасяйки по около 2500 яйца само за един ден.

И така, как пчелата-майка постига това забележително дълголетие? – с пчелно млечице. Пчелата майка се излюпва от същите яйца, от които се излюпват и пчелите-работнички, но е избрана да получи храна от чисто пчелно млечице, докато пчелите-работнички са хранени с мед и други хранителни вещества от кошера. Пчелното млечице носи полза на пчелата-майка по много начини и я превръща в едно невероятно насекомо, като повишава физическото й състояние до забележителни нива.