Производство, съхранение и обработка на пчелното млечице « Pchelari.com – Българският пчеларски портал

Производство, съхранение и обработка на пчелното млечице

Тъй като пчелното млечице не може да се получи по синтетичен път в лаборатория, единственият начин за добиването му е чрез естествени процеси в пчелния кошер. Събирането на това вещество не е много сложно и могат да се използват следните методи:

● Първото нещо, което е необходимо, е силно пчелно семейство с много млади пчели, в което пчелата-майка се отстранява. Кошерите се снабдяват със специални килийки за отглеждане на пчели-майки, наречени „маточници”, със заложени ларви в тях.

● Пчелното семейство не може да живее без пчела-майка, защото ще загине. Затова пчелите работнички се опитват да отгледат такава, като започват усилено да произвеждат пчелно млечице и да запълват с него специалните клетки.

● След около два-три дни, пчелното млечице може да се изземе от клетките – тогава то е в най-добро качество и най-голямо количество. Този процес се осъществява ръчно, като пчелното млечице се изстъргва с дървена или стъклена лъжица.

● В кошера се поставят нови маточници, които пчелите запълват с пчелно млечице. Обикновено пчелните колонии имат по около 50 пчелни майки. Пчелите-работнички са много посветени в служба на пчелата-майка. Когато забележат отсъствието на пчела-майка в кошера, работничките се стараят да отгледат такава и произвеждат усилено пчелно млечице. Важно е, в определен момент от време, в кошера да се позволи наличието на няколко пчелни майки, в противен случай, пчелите-работнички ще спрат производството на пчелно млечице.

Всеки маточник съдържа по 200-300 мг. млечице, а в един кошер могат да се поставят около 50-100 маточника. И така, при силно пчелно семейство и допълнително подхранване, могат да се получат 400-600 гр. млечице от кошер за един сезон.

Пчелното млечице се съхранява в херметически затворен стъклен съд, на тъмно и хладно място, тъй като светлината може да развали вкуса и хранителната стойност на продукта. То е течност, съдържаща приблизително 67% вода, и поради това е податлива на замърсяване, след като е премахната от стерилната среда на кошера.

След като веднъж е извадено от кошера, пчелното млечице трябва да се обработи бързо, за да се избегне замърсяване – в идеалния случай, в рамките на два или три часа. Обработката обикновено включва един или комбинация от следните етапи:

● Обработка на продукта с химически консерванти;

● Добавяне на естествен консервант, например мед; смесването с мед обаче може да влоши неговите качествата, тъй като ензимите, съдържащи се в меда, разрушават някои от съставките на млечицето. Това може да се избегне, като медът се нагрее предварително за 1-2 часа, при температура над 50 – 55°С, и по този начин ензимите му се инактивират.

● Замразяване на веществото или поддържането му в охладено състояние. В натурален вид, пчелното млечице може да запази свойствата си до 6 месеца, при температура от -2°С до -5°С или до година и половина при температура от -18°С до -20°С.

● Лиофилизиране на продукта (отстраняване на водата);

Лиофилизацията е процес, при който се извлича водата от продукта под действието на висок вакуум и ниска температура, без това да окаже влияние върху хранителните му качества. От пчелното млечице се създава бял прах, който може да се капсулира за консумация от човека. В капсулирана форма, продуктът обикновено има срок на годност 4 години и не се изисква съхранение в хладилник.

Лиофилизацията „заключва” хранителното съдържание на продукта и напълно премахва всякакви съмнения при работа с него. Например, ако изберете течно пчелно млечице, продавано като „изискващо охлаждане”, как бихте могли да знаете, че продуктът е бил съхраняван и транспортиран в охладено състояние, и че не е бил в стадий на частично разлагане, с намалени хранителни свойства.

Аминокиселините в пчелното млечице са от значителен интерес за диетолозите и в действителност, могат да бъдат основен източник на ползите от пчелното млечице. Свързвани с възможността да се борят със свободните радикали в тялото, аминокиселините формират основата на химичния състав на организма и са от съществено значение за растежа и способността му да се бори с инфекциите и болестите. В повечето случаи не можем да създадем собствени аминокиселини, а е необходимо да си ги набавяме чрез храната.

Накратко, пчелното млечице е истинско съкровище в храненето и се признава като мощен носител на енергия, жизненост и множество ползи за здравето. То се различава по хранителни свойства от пчелния прашец и прополиса, предлага широка гама от аминокиселини и други хранителни вещества, които могат да бъдат от полза за вашето здраве. Богато е на минерали, естествени хормони, витамини, мастни киселини, фолиева киселина, а също и на аспарагинова киселина,  която е важна за регенерацията и растежа на тъканите. Съдържа всички незаменими аминокиселини, необходими за поддържане на живота.

Това е продукт от пчелния кошер, с едно магическо докосване от пчелата в него. Един ден науката ще открие какви са тези неизвестни елементи и изследователите ще се опитат да ги произвеждат. Но до тогава, единственото място, където могат да се получат тези мистериозни хранителни вещества, е кошерът на пчелите.