Как да се справим с мравките « Pchelari.com – Българският пчеларски портал

Как да се справим с мравките

Кошерите не трябва да се поставят където има много мравки. Кошерите трябва да са здрави с добре затварящи дъна и покриви. Ако се появи мравуняк на близо се полива с гореща вода или със сол. Краката на кошерите се намазват с нафта или грес. На възглавницата се поставят орехови листа, стръкове от домат или се поръсва с готварска сол. Под кошерите се посипва с дървесна пепел.

Устремени към меда, мравките нападат пчелните семейства и погубват пилото. При масово нападение за 24 часа мравките могат да изнесат до 1 кг мед. Мравките може да внесат в пчелното семейство причинителите на различни заболявания (гнилец и др.). Как да се справим с мравките?

  • Преди да се постави кошера върху крачета в тях се забиват големи гвоздеи, които се оставят да стърчат с 6-7 см. след това около гвоздеите се поставя тампон от плат, напоени с керосин. Тампонът се навлажнява периодично. След време мравките се отказват от атаките.
  • Посипете сол на дъното на кошера.Мравките изчезват не само вътре в гнездото, но и на платното. Може да се полее също и почвата около кошера със солена вода. Продължителността на действие на този разтвор е голяма ипредпазва кошера с месеци.
  • Използвайте и свежи листа от домати, поставени върху кошера на тавана или на платното. Може да се засадят домати около кошера, или пък кошерите да се поставят в лехите с домати. Смята се, че миризмата отблъсква мравките.
  • Мравките бягат от горчица. Изсипете 2 с.л. горчица, достатъчно е веднъж да се посипе пътят на мравките с горчица и действието продължава дълго време.
  • Мравки бягат и от зелен лук. Нарязва се на ситно, поставя се на дъното и на платното. Мравките се плашат и от листата на магданоза и ореха.