Пчеларство за производство на пчелен восък « Pchelari.com – Българският пчеларски портал

Пчеларство за производство на пчелен восък

Важен аспект в пчеларството с кошери е рециклирането на празните пити (в рамки) след извличането на меда, като по този начин се максимизира производството на пчелен мед и се минимизира производството на восък. Ето защо, при пчеларството, в което се използват кошери с подвижни рамки (например, кошери Лангстрот и кошери Нютон), се събира сравнително малко количество пчелен восък. При използването на тези видове кошери, съотношението между производството на мед и восък е приблизително 75:1.

В пчеларството, използването на местни видове, кошери с фиксирани пити или подвижни пити (с горна преграда), води до по-голям добив на пчелен восък, тъй като за да се извлече меда, нежната пчелна пита трябва да бъде счупена, и не е възможно след това да се върне в кошера. Съотношението между производството на мед и восък при използване на кошери с фиксирани или подвижни пити е около 10:1. Поради тази причина, в страните от Африка, където се използват кошери с фиксирани пити, се произвежда значително количество пчелен восък, което осигурява износ на ценна продукция за някои от тези страни. При други ситуации, восъкът, а не медът, може да бъде най-ценния продукт на пчеларството.

Когато има изобилие от мед, т.е. много нектар, който постъпва в кошера, пчелите са стимулирани да правят восък за изграждане на пити, в които да съхранят нектара. В периоди на недостиг, производството на восък спира: когато е необходимо, пчелите рециклират восък от съществуващите пити, за да запечатат клетките с мед и пило.

За производството на восък, пчелите имат нужда от много храна: както бе споменато по-горе, те консумират около осем килограма мед за да произведат един килограм пчелен восък. Когато пчелите се роят от стара колония и трябва да изградят нови пити, с изработката им и правенето на восък се заемат пчелите-работнички на всякаква възраст. Младите пчели трябва да започнат да произвеждат восък по-рано, отколкото в съществуваща вече колония, а по-възрастните пчели трябва да възобновят производството на восък.