Приложения на пчелния восък « Pchelari.com – Българският пчеларски портал

Приложения на пчелния восък

Пчелният восък има стотици приложения, от които по-долу са описани само няколко примера.

В козметиката

 Около 40 на сто от световната търговия с пчелен восък се използва за козметичната индустрия, която изисква първокласен восък, който не е загряван, чист е и не съдържа прополис. Цената на световния пазар е обикновено около 4-10 USD за килограм. На местно ниво, производството на крем с пчелен восък  може да бъде една от най-печелившите дейности в пчеларството.

Във фармацевтични продукти

Около 30 на сто от световната търговия с пчелен восък се използва за фармацевтичната промишленост, която, подобна на козметичната, изисква восък с много добро качество.

Изработка на свещи 

Около 20 на сто от търговията с пчелен восък се използва за изработка на свещи. Свещите от пчелен восък са по-редки и по-скъпи от парафинените. В миналото, църковните свещи е трябвало да бъдат изработени от 100% пчелен восък и това все още се спазва в някои общества.

Други приложения 

Около 20 на сто от световната търговията с пчелен восък се използва за:

● Моделиране и отливки в промишлеността и изкуството. Восъкът се използва за направа на фигури за декорация, скулптури или бижута, преди да се поставят в калъп за изливане от сребро, злато или бронз. Този метод на восъчна отливка е известен като cire perdu.

● За направа на политури за автомобили, мебели, обувки и третиране на различни кожени изделия.

● За овощарски восък

● В смазочните материали за индустриална употреба

● Електроника, използвана като изолация при електронни компоненти в компютърната индустрия; в производството на CD-та

● В по-бедните общества, восъкът се използва като лепило, например, за въздухо- и водоустойчиво запечатване на бутилки и съдове; за поправка на счупени съдове; за присаждане на растения и т.н.

● При ръчно боядисване на плат с восък

● При изработката на пастели за рисуване

● За сладкарски глазури

● За промазване и усилване на конци за шиене

В пчеларството 

● Пчеларите използват големи количества пчелен восък за направа на основи за восъчните пити. Те добиват, обработват и рециклират собствен пчелен восък и тази употреба очевидно не фигурира в търговската статистика. В много страни, където се използват кошери с рамки, това може да бъде основното приложение на пчелния восък. Обичайна практика при пчеларите е, да обменят бучки чист восък от собствените си печели за по-леки готови листове за основа, изработени от търговски производители.

● Пчелният восък се използва за привличане на рояци към празни кошери или кошери – капани; той е една от най-ефективните примамки за пчелите.