Набавяне и превозване на пчелни семейства « Pchelari.com – Българският пчеларски портал

Набавяне и превозване на пчелни семейства

Пчелните семейства се набавят и се превозват само през активния за пчелите сезон – от пролетта до края на есента. През зимата кошерите с пчели не се превозват, защото от безпокойството пчелното кълбо се разпръсква и пчелите загиват от студ. Най-често пчелните семейства се набавят рано напролет – през март и април. Тогава те най-лесно се превозват, понеже времето е още хладно, количеството на пчелите, меда и пилото е сравнително по-малко, а питите са още твърди.

Пчелните семейства трябва да произхождат от здрав пчелин, в който няма заразни болести.

При закупуването семействата се преценяват по отношение количеството на пчелите и меда, възраста и качествата на майката и броя и качеството на питите. Трябва да се закупуват силни семейства с млади и дейни майки с добре изградени пити с работнически килийки с светло – до тъмнокафяв цвят. През пролетта, в началото на април, те трябва да имат не по-малко от 6-7 пити, покрити с пчели, 3-4 пити с пило.

Превозването на кошерите трябва да става нощем или рано сутрин, преди изгряване на слънцето, защото през деня кошерите се нагряват от слънцето, а пчелите силно се тревожат от светлината, поради което може да се задушат някои семейства. Само при хладно и дъждовно време и на близко разстояние кошерите могат да се превозват и денем.

Кошерите се товарят, след като пчелите се приберат вечерта и входовите се затварят плътно с обърнат мишепредпазител.

След пристигането кошерите се настаняват на предварително подготвени места. Като се успокоят пчелите, входовите се отварят и на тях се слагат отличителни предмети за преориентиране. Вечерта или на следващия ден се преглеждат и се подреждат.