Качество на пчелния восък « Pchelari.com – Българският пчеларски портал

Качество на пчелния восък

Новопроизведеният восък е чисто бял, но след манипулация от пчелите, той скоро придобива бледо жълт цвят. Новите восъчни пити са почти бели и ако се използват само за съхранение на мед, те ще запазят светлия си цвят. Когато питите се използват за пило, колкото по-дълго са в употреба, толкова повече потъмняват. Това се дължи на пашкулите на ларвите, изплетени в клетките, преди да се превърнат в какавиди. Някои екскременти от ларви също се запечатват в клетките.

Оцветяването на пчелния восък (в нюанси на жълто, оранжево и червено до кафяво) се дължи на наличието на различни вещества, особено цветен прашец. Тази разлика в цвета не е от значение що се отнася до качеството на восъка, но субективно, восъкът със светъл цвят е по-високо ценен от тъмния восък. Ако восъкът е тъмен поради това, че е бил загряван, тогава стойността му е много по-ниска. Счита се, че най-добрият пчелен восък е от восъчните капачета, т.е. този, с който пчелите запечатват готовите пити, защото този пресен „девствен” восък е чист и бял на цвят. В миналото, често се е прилагало избелване на восъка (използвали са се обезцветители като сярна киселина или водороден прекис), но тази практика вече се счита за ненужна и вредна за естествения восък.

Основният проблем в качеството засяга автентичността на произхода и замърсяването с остатъци от лекарства, използвани за контрол над пчелните заболявания, предимно акарициди, прилагани за борба с акари. Акарицидите са липофилни вещества и следователно са разтворими в пчелния восък и се натрупват в него. Други химикали, използвани в пчеларството, могат също да се натрупат в пчелния восък; те включват парадихлорбензол, прилаган за борба с восъчния молец, както и различни консерванти за дървесина, използвани за боядисване на кошерите. Това замърсяване на пчелния восък може да бъде сведено до минимум, като се избягва употребата на синтетични химикали в пчеларството. Използването на такива химикали в индустриализираните страни прави по-примамлив пчелния восък, добит от освободените от заболявания колонии на Африка и други развиващи се региони.

Чистият пчелен восък има приятен аромат, а когато восъчното блокче се чупи, това показва зърнеста повърхност; не се случва, ако восъкът е примесен с парафин, мазнина или други масла. Когато чистият пчелен восък се сдъвче, той не полепва по зъбите, а когато се разточи между пръстите, восъкът омеква, но не залепва по пръстите. Когато парафин се смеси с пчелен восък, той става по-прозрачен и леко мазен на пипане.