Соларен екстрактор за восък « Pchelari.com – Българският пчеларски портал

Соларен екстрактор за восък

Соларният екстрактор осигурява прост и ефективен начин за топене и пречистване на пчелния восък. Той използва слънчевата топлина, за да разтопи восъка и такъв ефективен слънчев екстрактор може много лесно да се направи вкъщи. Температурата в екстрактора трябва да достигне само до 68-70°С, за да стопи достатъчно пчелния восък: ако се използва чист восък, само чрез едно разтапяне в соларния екстрактор, може да се добие задоволително количество висококачествен восък.

Соларният екстрактор представлява кутия с капак от стъкло или прозрачна пластмаса, в която има наклонен метален лист. Парчетата восъчна пита се поставят върху металния лист така, че след като се разтопят, восъкът се стича по наклона към контейнера. Краищата на металния лист могат да се огънат като фуния, която да направлява стичащия се восък към контейнера. Преграда от телена мрежа не позволява на парчетата восъчна пита да се плъзнат надолу към съда. Замърсяванията във восъка обикновено остават на металния лист, а другите могат да се изстържат от втвърдения восъчен блок.

Размерите на екстрактора варират в зависимост от размера на контейнера, който е използван за изработката му. Колкото по-голям е контейнера, толкова по-висока е температурата, която може да достигне в екстрактора.

За да се запази топлината в кутията, е най-добре капакът на слънчевия екстрактор да бъде изработен от дебела пластмаса или две плоскости от здраво стъкло, с малко пространство между тях. Вътрешността на контейнера трябва да бъде боядисана в черно, за максимално поглъщане на топлината. Изолационен материал под металния лист също ще помогне за запазването на топлината. По контейнера не трябва да има пукнатини или дупки, тъй като това ще спомогне за загубата на топлина, а ако са по-големи, нападащите пчели могат да влязат в кутията. Не поставяйте фиксирана вана за събиране на восък на дъното на екстрактора: трябва да има възможност да се изважда за почистване.

В идеалния случай, соларният восъчен екстрактор се позиционира винаги обърнат към слънцето, и е наклонен така, че стъкленият капак да е под прав ъгъл спрямо слънчевите лъчи. Ако това не е възможно, монтирайте поддържащи крака под екстрактора, за да се постигне наклон около 40° спрямо хоризонта, и предната част на екстрактора да бъде обърната към слънцето. Засенчванията от дървета, сгради или преминаващи облаци понижават температурата във вътрешността на екстрактора.