Пчелен мед в зависимост техниките за обработка « Pchelari.com – Българският пчеларски портал

Пчелен мед в зависимост техниките за обработка

Чист пчелен мед.

Чистият пчелен мед е медът в необработен вид, в състояние, в каквото съществува в кошера. Съдържа известно количество полен и малки частици восък. Той се извлича от питите и се пакетира без каквато и да било друга обработка и е една от най-чистите храни. 

Биологичен пчелен мед.

За да бъде медът сертифициран като биологичен, производителите трябва да отговарят на набор от стандарти и условия, които включват: източник на нектар, площ за пчелна паша, процеси на извличане, преработка, транспортиране, опаковъчни материали и мн. др. Медът се тества, за да се гарантира, че не съдържа никакви остатъци от пестициди или замърсители на околната среда. 

Отцеден пчелен мед.

Този мед е добит при отцеждане на разпечатана восъчна пита и преминал през мрежест филтър за отстраняване на по-едрите восъчни парченца. Той е по-мътен заради съдържанието на цветен прашец и е особено популярен сред привържениците на здравословни храни. 

Центрофугиран пчелен мед.

Извлича се чрез центрофугиране на разпечатаните восъчни пити. 

Пресован пчелен мед.

За добиването му пчелните пити се пресоват, със или без прилагане на умерено нагряване, но не повече от 45°С. 

Филтриран пчелен мед.

Обработва се чрез много фина филтрация под високо налягане, за да се отстранят всички чужди органични или неорганични частици и примеси. Той е много бистър, тъй като след филтрацията съществено се намалява съдържанието на цветни полени. 

Пастьоризиран пчелен мед.

Пастьоризацията предотвратява кристализацията на меда, поради което се предпочита от търговската мрежа. 

Кремообразен пчелен мед.

Докато обикновения пчелен мед кристализира с времето, кремообразният пчелен мед се кристализира целенасочено, чрез контролиран процес. Най-общо, процесът включва загряване и много бързо охлаждане на меда и смесването му с 20 пъти по-малко количество кристализирал мед, който служи като „мая”. Кремообразният мед има изключително фини кристали, размазва се като масло и не капе.