Пчеларски инвентар « Pchelari.com – Българският пчеларски портал

Пчеларски инвентар

Пчеларска мрежа (було)

Въпреки съществуващите различни модели була, те имат предназначние да предпазят лицето, главата и врата на пчеларя от ужилване. Те могат да бъдат метална мрежа, от тюл или от друга материя.

Пушалка

Пушалката служи за получаване на пушек, чрез който се успокояват пчелите при преглед. Като горивен материал изгнили дървесни парчета, кори от яйца, суха праханова гъба или говежду изпражнения.

Рамкоповдигач

Рамкоповдигача представлява удължено плоско желязо с дължина между 20-30см.и ширина 2-3см. Той служи за повдигане и отместване на рамките за почистване на кошера от пчелния клей.

Пчеларска четка

Пчеларската четка служи за смитане на пчелите от питите, смитането става най-добре, като с бързи движения леко се допира до питата, повлича се малко и се дръпва настрани. При това положение пчелите падат върху останалите рамки или на дъното на кошера. При зацапване на четката е нужно да бъде измита с хладка вода и да се употребява, след като изсъхне.В практиката често пчеларите използват пачи и други пера вместо четка.

Преносимо сандъче

Изработено е от дървен материал с размери: дължина 455 мм, ширина 234 мм и дълбочина 320 мм. Побира 6 плодникови дадан-блатови рамки.Използва се за пренасяне на пити от скалада до пчелина и обратно. Преносимото сандъче може да слижи и за пренасяне на изкуствен или естествен рой.

Пчеларски нож

Служи за изрязване (разпечатване) на капачките на запечатания мед. Той трябва да е тънък и добре изострен от двете страни. Използват се също и електрически, парни ножове и вилици за разпечатване.

Работно сандъче

В него се съхраняват инструменти, които са необходими при прегледа. Изработва се от дървен материал.

Хранилка

Използват се за подхранване на пчелите. Хранилките биват най-различни, от дърво, стъкло, ламарина, пластмаса и др. Хранилките обикновено се поставят отгоре над пчелното семейство в специално изрязано място на покривната табла. Използват се и вътрешни хранилки.Те имат плоска форма и заемат място колкото една пита. Наричат се рамки хранилки.

Пчеларска тел

Използва се за обтелване на рамките за която се прикрепя восъчната основа. Най добре е телът да е поцинкован за да не ръждясва и с дебилина 0,3-0,5 мм.

Шпорче

То служи за притискане на телът към восъчната основа, така той се врязва в основата.

Центрофуга

Представлява голям цилиндър, изработен от поцинкована ламарина. Отдолу е плътно затворен с конусовидно дъно. В долния край има кранче, през което изтича медът. През средата минава ос, към която са прекрепени касетките, където се слагат питите. Към оста са прикрепени система от зъбни колела и ръкохватка за завъртане на центрофугата. В следствие на центробежната сила, получена при въртенето, медът излиза от килийките. Центрофугите се делят на хордиални и радиални. При хордиалните касетките заемат положението на хорда. У нас най разпространени са с 4 касетки за плодникови пити. Радиалните са големи и побират от 28 до 60 пити. Привеждат се в движение с помоща на механичен двигател.

Цедка

За да се получи чист мед, още при центрофугирането му той се прецежда през цедка за мед. Тя се окачва на кранчето на центрофугата или се поставя на съда, така преминава през цедката и от нея в съда за мед.

Слънчева восъкотопилка

Представлява сандъче. Задния му краи е висок 35 см, а предния 10-15 см. Отгоре е покрита с подвижна рамка с двойни стъкла. Вътре има телена мрежа, върху която се слага восъка. Под мрежата има метална поставка, наклонена напред и завършва с коритце в което се събира разтопения восък.Слънчевите лъчи загряват восъка до 70-75°C .Още при 64°C восъка започва да се топи.

Мишепредпазител

Той се закрепва на прелката на кошера и предпазва от влизане на мишки в кошера.

Работно облекло

Необходимо е при работа с пчелите да се употребява специално облекло. То трябва да е винаги чисто, без никаква миризма, светъл цвят и гладка материя.

Вилица за разпечатване на пити

Използва се за отстраняване на капачетата на килийките на запечатаната пита. Често намира приложение и през пролетта, когато при първите прегледи е много важно да се разпечатат участъците от питите, в които медът е кристализирал и пчелите не са могли да го използват.