Съхранение на пчелния прашец « Pchelari.com – Българският пчеларски портал

Съхранение на пчелния прашец

Преди да вземете пълна доза цветен прашец е много важно да направите тест за евентуална алергична реакция чрез поглъщане на 1-2 гранули. 

Възрастни: започнете с 1 чаена лъжичка сутрин, половин час преди хранене, последвана от малко вода, сок или мляко. Увеличавайте приема всеки ден с по няколко зърна. Нормалната дневна доза е до една супена лъжица (15 гр.).

Деца: започва се с прием на 3 зърна, като дозата се увеличава всеки ден с по няколко гранули, до достигане на ½ чаена лъжичка. Прашецът може да се смесва с мед или да се разрежда в течност със стайна температура.

Лечението с цветен прашец трябва да продължи 30-40 дни, последвани от 1 месец почивка, след което приемът може да се възобнови при необходимост.

Съхранявайте пчелния прашец в стъклен съд на тъмно и хладно място – най-добре в хладилник. Не оставяйте цветния прашец под въздействието на слънчева светлина, никога не го загрявайте и не го добавяйте към горещи храни или течности – светлината и топлината унищожават хранителната стойност на цветния прашец.

Медът е най-добрия консервант на цветен прашец и максимално запазва полезните му качества. 100 гр. цветен прашец се смесват с 1 кг. мед и се разбъркват редовно, докато прашецът се разтвори.

При правилно съхранение, лечебните качества на пчелния прашец могат да се запазят до 6 месеца. С течение на времето, хранителните съставки деградират, а след около 2 години, цветният прашец става безполезен.