Протест в защита на пчелите « Pchelari.com – Българският пчеларски портал

Протест в защита на пчелите

16.06.2013

Пчелари излизат на протест в Шумен, Варна, Силистра, Разград и Търговище. Демонстрацията в София е предвидена за 22 април – Международния ден на Земята.

Повод е решението на България да се въздържи от гласуване на забраната за използване на опасните нео никотиноидни пестициди при отглеждане на посевите.

В началото на година Брюксел поиска от страните членки на ЕС да наложат забрана за употребата им при слънчогледа, рапицата, царевицата и памука.

Около 200 хиляди пчели са измрели през 2012 година в България, при капацитет за отглеждане за над 1 милион. Това са около 20% от българските пчели.

Масовото изчезване на насекомите застрашава, не просто реколтата, но и самото съществуване на природата и хората във вида, в който ги познаваме, предупреждават еколози и фермери.

Измирането на пчелите е световен проблем. Затова страни като Италия и Испания вече са въвели забрана за използването на вредните пестициди.

Сериозни мерки за употребата им обмислят и други европейски държави, след като данните на експертите сочат, че те са причина за 64% от смъртността на пчелните семейства.

Три от най-широко използваните отровни пестицида се произвеждат от големи американски, швейцарски и германски концерни.

bnt

16 Jun, 2013 | Категория: Новини | Коментари: няма

Напиши коментар

Трябва да сте влезли в акаунта си за да пишете коментари