Април « Pchelari.com – Българският пчеларски портал

Април

Климатични особености

През април средните нормални месечни температури се повишават бързо, като за отделните райони на страната са между 8-14°C. Абсолютните максимални температури достигат 24-25°C, а абсолютните минимални са от -3 до -4°C.

Валежите средно за месеца са 40-60 л/кв.м,

Фенологичен календар

Април е месец за обилен раннопролетен цъфтеж. Разцъфват всички

  • овощни видове – круша, слива, праскова, череша, вишня, ябълка, орех, немско и френско грозде (касис) и др.;
  • горските видове – върби, тополи, явор, ясен, мекиш, бук, бреза, конски кестен, трънка, сибирска акация;
  • украсните растения – японска дюля, люляк;
  • тревните растения – съсънка, мъртва коприва, лепка, глухарче, великденче и др.

Състояние на пчелните семейства

Пчелното кълбо вече е разпуснато и яйцеснасянето и развитието на семействата върви с най-усилен темп. Площите на пилото бързо се увеличават и при силните семейства то вече е 5-6-7 пити, заемащо почти целите пити. Появява се първото търтеево пило. Условията са благоприятни за восъкоотделяне, което се вижда по удължаването и побеляването на стените на килийките в горната част на питите, където пчелите образуват широки венци с пресен нектар около пилото.

Работа на пчеларя

Април е един от месеците, през които трудът на пчеларя е най-интензивен. Ако главният пролетен преглед не е извършен през март, той трябва да се извърши в началото на април. Полагат се грижи за безпрепятствено развитие на пчелните семейства, като гнездата според нуждата се разширяват, което трябва да става внимателно, тъй като настъпват възвратни застудявания и пилото мойе да се простуди и да заболее от европейски гнилец. Разпечатва се старият мед по питите и пчелите се подхранват подбудително със захарен сироп, в който се прибавя белтъчна храна, ако няма достатъчно прашец.