Според мен пак си в грешка .По-лесно е да доиш ,отколкото да храниш. И преди беше така .
Преглед за печат
Едно време хем ни доиха,хем хранехме,но поне за храненето получавахме.А сега само ни доят,доят,доят-28 пъти + един......
Не си прав, цената на нефта беше фиксирана за години напред. Знаеш ли какъв реекспорт правехме? Вземаме евтин петрол и го продавахме за долари, с валутата финансирахме едни операции, а после кокаин за оръжие. С коката финансирахме други операции...
Схеми много, а сега само сопи..хем ЕС ни такова, хем Русия и САЩ. Предателите станаха прекалено много и вече ще се избият за последните стотинки на народа...
Това е друга тема, но е хубаво да помним СИВ
Да хубаво е да се помни ,но повечето помните това което са ви казали да помните.СИВ ,нефт ,оръжие ,даже и нашия мед ,далаверата вървеше.За хората- усмивка пред строя.Имаше и такива ,които си мислеха че са добре.Не ми се спори ,просто и тези които живяха тогава бързо забравиха.
Градски, ако не храниш как ще доиш.Соца беше огромна грешка, но поне можеше да си запазим руските пазари на които бяхме номер едно.
Що забравяте че Русия е империя и като всяка империя иска да си разширява зоните на влияние и да граби,да граби,да граби и пак да граби. Не само нас, а всички народи над които има влияние.
Водим приятен идеологически спор - нищо лошо!
Аз съм млад и от помня само от 1992-93 и съм склонен да вярвам, че доста лъжи има в учебниците.
Но искам от теб да погледнеш реалното БВП за последните 30-40 години - ще останеш в шах.
Като видя закритите и окрадени заводи...
Лошото е че не спират да крадат с **** си!
В момента разпродават икономическите интереси на страната. АЕЦ, земеделие, ГМО, нефт...к'вот намерят.
Да,наистина,как успях да забравя.Наистина всичко ни беше празно;в магазина нямаше опашки,в аптеката нямаше опашки,в болниците нямаше опашки,в банките нямаше опашки,а пък в администрациите какви чиновници имаше,хем с молив пишеха и пак нямаше опашки, гейове нямаше и паради подобни,даже и по границите нямаше опашки.А сега на всякъде опашки,всичко фул.И да,наистина не съм прав.Май още съм в запас......на керацуда..
Градски, говоря само и единствено за Русия като пазар.Къде прочете Съветски?
tsc1 кажи в кои години на социализма е имало бонлук по магазините. Да идеш и да си купиш без проблеми телевизор, пералня, бойлер или кошарка за бебето. За качеството не ми се говори, щото в болшинството от случаите си купувахме нещо което не става за нищо и после го доработвахме.
Да Там ви е заблудата -БВП .Данните сигурно са верни ,но намаляването му е защото тази държава ссср изчезна от картата.След като няма такава държава ,за кого да работят заводите.Те бяха изградени точно за тях.При Горбачов запада отпусна нещата ,за русия имаше вече долари и от България нямаше нужда.Печелейки в долари си купуваха хубави стоки от цял свят и загърбиха нашите боклуци.Ако ние произвеждахме качествени стоки щяхме да ги предложим на други пазари и заводите и предприятията щяха още да работят .Те това в общи линии.Четете учебниците и между редовете.Запада ни крадял ,ами след като едни са го правили половин век ,те да не са по-глупави.Ама понеже много мислят ,че с роса са ни ръсили ,очакват и запада да ни ръси.Е нема такъв филм.
Боллук не е имало, няма защо да си кривим душите. Но и празни магазини преди 91г не помня. Имаше дефицитни стоки, предимно вносни, за които се чакаше ред. Но пък имаше и ред. За сметка на това нямам спомен за просяци, за ровещи по кофите интелектуалци или събиране на помощи за лечението на някое детенце. Нямам спомен да съм ял вносни домати и чушки или да съм носил китайски обувки. Хората живееха скромно, но нямаше фрапища бедност, глад и най-вече тая тотална неграмотност и изпростяване. Имахме собствена промишленост - машиностроене, електроника, химическа, лека и хранително-вкусова. Стоките ни не бяха върха на качеството, но отговаряха на тогавашните стандарти и добре се пласираха в СИВ. На тази тема може много да се пише, но реална оценка могат да дадат само хората, живели по тези времена и в новите такива. Тези, които имат реална база за сравнения и не са обременени от политически предрасъдаци.
Най-вече нямаше информация и ние не знаехме какви домати ядем. Носил си китайски обувки и дрехи. Я си спомни китайските кецове с които израснахме, китайските инструменти Диамант за китайските дрехи и тн. Роден съм 1960 г. и си мисля че знам и за двете системи.
Дамяне нищо им нямаше. Просто бяха едни соц динозаври които не можеха да се конкурират с западните фирми. Българските заводи харчеха 8 пъти повече енергия от аналогичните немски такива. Приятелю бяхме една гола вода. Говориха колко сме велики, а не ни пускаха заг граница щото да не видим че сме 100г. след маймуните. Итонг не е българска фирма. АЕЦ също не е наш
Защо да не сме имали информация за доматите? Ами аз съм минал по целия им път - от градината в някое ТКЗС, където ги беряхме и редяхме в щайги, като ябълки - еднакви, обърнати с дупетата надолу и хартия около вътрешния борд на щайгите, после на палетата и на пристанището, където се товареха за СССР. Не си ли ходил по бригади? Колкото до китайските стоки тогава - внасяха се само малко и то с перфектно качество. Аз например и сега си спомням качественото китайско памучно бельо, което румънците мъкнеха със сакове през годините на Чаушеско, продаваха в града ни и пълнеха саковете с кашкавал, салам и сирене, че ги беше налегнал див азиатски глад. А иначе опит дал господ - имам десет години аванс пред теб.
Няма идеална система, всяка си има плюсовете и минусите. За мен по-добра е тази, която дава сравнително нормален живот на народа. Защото да унищожиш образователната, здравната и културната система на една страна, да затриеш всякакво родно производство, за да се превърнеш в придатък на големите преуспели държави, да имаш 5% супер богати и 90% на ръба на бедността не е особено добро постижение за 25 години.
На кое казваш нормален живот. Да бъдеш крепостен селянин. Сложи ръка на сърцето и ми кажи бяхме ли крепостни. Непрекъснато ни промиваха мозъците колко супер заводи имаме каква качествена стока произвеждаме и като паднаха строго охраняваните граници лъсна колко сме назад. Всички искаха и да избягат на запад, да знаеш някои да е избягал от Германия в България. Впрочем сетих се за Дин Рид. Западна германия правеше Мерцедеси, а източна Трабанти Какво унижение за най-инженерната нация в света
Колега, не се връзвай на бате Бойко на глупостите и на руската пропаганда. Южен поток спря окончателно след като италиянците от Ени казаха, че излизат от него. Отделно този проект беше една болна амбиция на Путин, но несъобразена с техническите и финансови дадености. Нали имат един поток до Турция по дъното на морето. Пълно фиаско! Компресират газ на брега в Русия, който на дъното на морето се втечнява и запушва тръбата и после ходи го бутай изнанагорното до турския бряг. Отделно капацитета на газопроводите им до Европа е по-голям от необходимия към момента. Единствената идея им беше да извиват ръцете на украинците като си направят заобиколни газопроводи и им спрат кранчето. Да ама това струва много пари които те нямат, отделно техническата невъзможност за която споменах.
Като добавим, че САЩ строят терминали за втечнен газ, който да продават в Европа. Израел намери огромно находище в Средиземно море и има идеята да построи газопровод до Гърция и от там да продават в Европа. Полша разработва шистови находища за да се отърве от руска зависимост.
Като добавим, че цената на петрола и газа се срина и скоро няма да се повиши, руснаците са изправени пред банкрут, само въпрос на време е. Така че откъде милярди за нов ненужен газопровод? Просто Путин се чуди кой да обвини за това, че всичките им мегаломански проекти се провалиха.
Костадин Чакъров: Не се ебавайте с Русия!
От всички 2 200 предприятия с национално значение и 1 500 предприятия с междуокръжно значение, днес функционират едва 8 процента. А в същото време стопанската история показва, че дори по време на война загиват около 50 процента от активите на икономиката.
Какви са историческите факти? – С руски капитали и технологии създадохме индустриалната база на България – металургия, машиностроене, консервна промишленост, атомна енергетика, химия и т.н. Ние имахме най-голямата танкова армия в Европа – с 4000 танка. Имахме най-мощната щурмова изтребителна и бомбардировъчна авиация – със свърхмощни „ МИГ 25” и „СУ 29”. Имахме 4 ракетни поделения с възможности да нанасяме ядрени удари на разстояние до 2 000 км. Купувахме руския нефт на невероятните цени около 60 преводни рубли, когато един тон на международните пазари се котираше около 300 долара. Купувахме газ 1 000 куб. м за 20 долара. Сега го купуваме за над 400 долара. Срамувам се да кажа, но крадяхме от ресурса и го препродавахме на международни цени. Отделно по лична изключително конфиденциална договорка между Леонид Брежнев и Тодор Живков, постигната в Ловно стопанство Воден през 1972 г., започнаха да ни превеждат тайно по 500 млн. долара годишно. И аз много пъти съм споделял, че Брежнев има толкова заслуги за България, че няма друг такъв политик през 20 век, а у нас няма негов паметник, както да речем на Александър Втори, ген. Гурко, Столетов и др. заслужили за България руснаци. Най-големият грях в нашата религия е неблагодарността. Да добавям ли и за дървесината и за други сфери на икономиката. Така например руснаците ни подаваха 4 млрд. киловата електроенергия по енергийната система „МИР” на цена 2 копейки/квт час, което по тогавашния курс беше по-малко от 1 стотинка. За киловат/час, използван в домакинската електрическа мрежа, българинът плащаше по 2 стотинки, и то беше твърдо фиксирано в нормативната уредба. Заедно с това, след ГДР-то ние достигнахме второ място по експорт на съветските пазари. Имахме около 50 000 строители в обектите на СССР. Искам да попитам защо напуснахме Коми, откъдето добивахме стотици хиляди куб. м дървен материал?! Защо не участвахме в строителството на обектите за олимпиадата в Сочи, където Русия инвестира 60 млрд. долара?! В същото време това строителство беше поето от стотици турски фирми. Съветският съюз купуваше нашите изделия на електрониката и електротехническата промишленост, когато можеше да ги купи от „Филипс”, „АБМ” и японските концерни. Годишно изнасяхме 1 млн. 700 хил. тона консерви, десетки хиляди тона цигари. Кой ще отговаря за това, че изгубихме тези пазари?! За Русия се борят фирмите и банките от цял свят, а ние с лека ръка изгубихме руския пазар. Обобщено казано, не България беше 16-а република на Съюза, а Тодор Живков превърна огромния Съветски съюз в колония на малка България. Това е истината за просперитета на България по време на социализма. Ще завърша с една кратка, но „високоинтелектуална” и „съдържателна” фраза, обърната към държавниците ни: „Не се ебавайте с Русия!”
цялото интервю http://www.blitz.bg/news/article/374568
Щях да спирам ,но да ме извини колегата ,ще използвам неговите дописани думи.Не е постижение ,защото всички си мислехме за мирен преход .Няма такова нещо ,промените са повече от революционни.Същите са били и след турското робство и след 1944г.Нещастието на България е ,че за 100 г.три пъти почва от нулата.
Южен поток си беше мъртвороден. При положение че сегашните тръби не се използват пълноценно ще строим нещо което евентуално ще заработи след 20 години. Какви ще са находищата и нуждите от газ в Европа след 20 г. кой може да каже
Ако питаш от къде -това е от неплащане на получена стока.Консервените фабрики първи изгоряха ,защото останаха без оборотни средства.Ако питаш какво е станало с тях -естествено не са ни ги превели.Дадоха ни някакви резервни части за армията и това беше.
Аз съм по-малък и това ми дава възможност да не съм предубеден и да погледна обективно. Завода на Итонг в София работи от 70-80-та (не помня точната година)!!! Бил съм в завода и да ти кажа...почти всичко е спомен от соца. Завода е купен на цената на халвата и никои не може да ми каже, че е бил неефективен, че нямало пазар и т.н. Само автоклавите струват повече от платената цена. ГОТОВ ЗАВОД - идват и започват да произвеждат без да вложат и една стотинка.
АЕЦ-а си е наш, но трябваше на дълго да пиша за енергетиката.
Циментовия завод в Девня, ако ми кажеш какво му беше лошото...след над 20 години го модернизираха...ама малко...
Агрополихим - Чак сега го модернизират, но имаш ли на идея колко такива завода в света имат ЖП линия и пристанище? А за вредните газове...не ми се мисли, че знам колко често сменят филтрите.
Тука си имахме едно консервна фабрика - само земята без сградите е струвала в ПЪТИ повече от платеното.
Ако БТК го бяха продали за скраб, щяха да вземат повече. Това са милиони от такси пренос на информация, всичките мобилни оператори и интернет доставчици зависеха от тази компания, 100% монопол. Кой луд продава 100% монопол :tres:
Енергото - ? И то неефективно?!? Сигурно 100% монопол е бил неефективен...
Тецовете?
Мините?
Стотици преработвателни предприятия...
Корабостроене
Онези малки заводчета за боя? - Подарили са ги
Топлоцентралите?
Фабриките за дървени плоскости и мебели - питай колегите дърводелци.
Завода за CD-та
ВАМО - струговете струваха повече http://vbox7.com/play:b5f1a751
ЕЛПРОМ - http://eldominvest.com/
Радиозавод Варна - погледни задължително - http://petel.bg/Da-si-pripomnim-za-r...-Varna-__63079
Завод Метал - патрони за врати
Оръжейни заводи
ИХА
Химпроект
Балканкар
Каолин?
Текстила?
Пивоварните? drinks;
В България много рядко има нормални инвестиции, масово се е инвестирало на черна поляна. Тоест, инвестират с цел да купят завода и да го затворят, защото е конкурент и/или защото искат да вземат техниката, но затварят завода.
Скапаха земеделието и си изкупуват земята на стотинки. Погледни една карта на почвите в Европа и после една на реките. Хората се чудят как да поливат, а ние тука ще се издавим. Баба ми казва така: "На нивата няма два камъка орех да си счукаш"
Съгласен съм, че е имало много неефективни производства, но масовия случай е да се продават работещи или апетитни заводи. По-скоро трябва да намерим кои са неефективните, че са по-малко :( и по-лесно ще ги изброим.
Най-важното е обективно да погледнем историята и да се учим от нея. Историята трябва да отразява истината, а не какво на нас ни се иска или какво е изгодно да се говори.
Темата е много интересна и дано да се запази добрия тон и лафчето!
Borislav aleksandrov, Трудно ми е да те цитирам или грешката е моя?
Бъркаш. Икономиката ни в ” най-силните години” се крепеше предимно на дотации от суровини пристигащи от СССР. Имах възможност да разговарям с хора от външнотърговски предприятия и отдел планиране към министерски съвет и повярвай ми това което се проповядва официално е страшна мъгла. Военната ни индустрия и ембарговите зони е друг пожар, добре потушен. Замислете се какви суровини имаме и вижте списъка от заводи на Дамян, а той въобще не е пълен. Някой знае ли колко суровини сме реекспортирали по така нареченото ” второ направление” официално и неофициално. Пропагандата е велико нещо! Знаем ”това което трябва”, а реалността е....(тука се псува).
Дамянов ,така си учил ,така си чувал и няма начин да имаш друго мнение.Да напомня ,че една система фалира.Една империя фалира.Фалира СИВ.Фалира България /справка : Жан Виденов / ,а ти не вярваш ,че заводите са фалирали. Е ,да някои може да са умишлено фалирани ,защото другарите трябваше да си подсигурят бъдещето. Незнам аз предубеден ли съм или не съм ,от гледна точка финансови възможности за мен няма голяма разлика от преди и сега.За другите възможности просто не може да става сравнение. Още нещо -аз съм патриот ,но не от тези ,които мразят Турция а обичат Русия.Аз обичам само България.
Предпочитам някой да ми дължи 400 милиона, вместо аз да дължа няколко милиарда! Да допълним малко списъка на Дамянов http://bultimes.com/balgariya-koyato...sifri-i-fakti/
И след смъртта на другаря Брежнев идва Юрий Андропов през 82-ра г., и ни спира кранчето за евтините суровини и петрол, вследствие на което могъщата ни икономика почва да дърпа назад, назад, моме Калино....за да не фалираме се теглят заеми от Запада, защото ние никога не сме имали пазарна икономика, а сме продавали и сме се развивали основно в рамките на СИВ, една доста затворена икономическа система....и полека-лека сме фалирали, като прибавим и кражбите на отговорните другари и висшите офицери от КДС....и край на мача!!
Нали ти казах, мога да съдя по учебниците и по информацията която е стигнала до мен.
За гладните години на соца съм слушал само разкази, а по книгите почти нищо не пише.( Говоря за 50-60-та )
От разкази на хора много високо в управлението, съдя какво се е случвало в началото на прехода.
Първо са ни избрали възможно най-грубия начин за преминаване от една система в друга. Оставяш всичко старо да фалира и продаваш каквото можеш, а после градиш на чисто.
Замисли се, кой завод е нямало възможност да се запази. Честно...в момента не мога да се сетя дори за един, но предполагам, че има все някой измислен.
За едно производство са нужни:
- Управление
- Материална база
- Суровина
- Човешки ресурси
- Пазар
Най-трудното от изброените е човешки ресурс. Може и да не ти се вярва, но са нужни адски много време и пари за един човек да се образова и да натрупа опит.
Какво направихме ние - готови кадри ги накарахме да работят каквото намерят и на произвола. Кой завод не е бил обезпечен със средно училище по специалността? Кой завод е бил без висшето образование зад него?
Каква възможност си нямал, а сега имаш? 100 HD канала?
Да, имало е доста хора който са по-добре при демокрацията и то защото соца не им е предлагал възможност за по-високи доходи. Това са точно най-ценните кадри и за общо нещастие, голяма част от тях са прецакани и днес.
Не съм фен на една или друга система, а гледам кое работи и кое не и къде са грешките. Изобщо не милея по Русия или да мразя Турция. Обичам си България, но...всичко тук става с клизма и трябва да си голям непукист за да постигнеш нещо.
Филм за ''онзи'' лов...
https://www.youtube.com/watch?v=65D66yj_wcE
Говорил съм с много руснаци и за тях американците са като клонинги на Луцифер.За всички световни злини били виновни те.Така че политиката им на антагонизъм е взаимна.Когато Белия дом каже нещо Путин бърза да заеме коренно различна и противоположна позиция.Един известен политик в едно интервю каза, че всички управници на Русия периодично сменят позицията си за запада.Сегашния цар е против -следващия би трябвало да затопли отношенията.Винаги ми е било чудно как ли ще се почувстват сега подръжниците на комунизма.Ако сегашната власт им вземе имотите, фирмите и земите? Избие що годе всеки образован човек, който им е противник.А останалите хвърли в затвори? И им каже, че е лошо да ходят в църква в която дори Султана им е разрешавал ?Нима сме развили Стокхолмски синдром ?Не е възможно една система, която е изначално извратена да е донесла някакви ползи защото тя не е доброволно приета в нашата родина.
Една епиграма за социализма на Радой Ралин. Винаги е имало нямане, винаги е нямало имане,
но такова нямане каквото сега има никога не е имало.
Ето тези неща никога няма да влязат в учебниците, или в масовата преса, защото най лесно е да манипулираш разкрачен народ. С единия крак в соца с другия крачи в бизнеса.
"През 45-годишното си съществуване комунистическият режим в България е фалирал два пъти - през 1960 и 1987 г., и още един път е бил на крачка от фалита през 1978 г. За да скрие първата катастрофа и да изплати част от натрупания необслужваем дълг към Съветския съюз, генералният секретар на Българската комунистическа партия (БКП) Тодор Живков еднолично и без да уведоми нито правителството, нито партийното ръководство, е продал на Москва стратегическия златен резерв на страната, натрупан до 9.ІХ.1944 г."
"През самата 1990 г. политическите наследници на Живков съобщиха официално за фалита на държавата, като тогавашният премиер Андрей Луканов обяви едностранно мораториум върху плащанията по външния дълг, който се оказа над 10 млрд. долара и за който българските граждани не подозираха."
Ето и линк http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2007/..._na_komunizma/
Ще си позволя и един съвет към младите колеги. Оставете родителите си да живеят със своята носталгия по отминалата младост, която свързват със соца, направте така че и вие да се връщате един ден към своята младост и да казвате "Ето това аз съм го създал с труд и акъл." Дядовците ни мразеха комунизма, бащите ни го харесват, ние градим свой собствен живот.
Излишно се мориш. Линковете които ти дадох имат всякаква статистика, каквато ти трябва за да ме обориш. Не е нужно да цитираш манипулации на платени медии.
Ето го дълга, сравнен с Германия, Румъния и Гърция. https://www.google.bg/publicdata/exp...l=bg&ind=false
salash. Това което показваш е манипулативно, защото това е брутния дълг-фирмения и на физическите лица. Държавния дълг е около 6 милиарда. Изобщо не ме интересува колко милиона дължи Метро Бг на Метро германия. Ако не може да ги върне, ами да фалира.
Не е нужно да се ровим в статистиките.
Достатъчно е да се сетим какъв беше автопарка допреди 18 години.
Колко милионери имаше в България допреди 18 години и
колко милярда лева имаха натъпкани в банките българите и колко са сега.
Казвам преди 18 години не случайно. Жан Виденовото време аз помня как всички бяха на площада с табелки с месечните си заплати от по 3-4 долара!
Сега не сме доволни ако не си продадем меда за 4 долара. Наема ми като студент във Варна беше 3 500 лева точно един долар!
Дори бих казал най-големия престъпник в новата Бг. история. Фалира изкуствено банките и прибра спестяванията на хората, на най-бедните хора-неговите избиратели.
Я кажете какво сте чули от тогава за него? Банкови сметки във фалирала банка, хотели,имоти, фирми големи, или нещо подобно.След като е ограбил парите на Народа и Банките? Дали един, ЕДИН политик за няколко месеца може да свърши всичко това и да си подаде оставката?
не зная до колко е вярно но съм чел интервюта на политици в това число и на Желю Желев където казват че Жан Виденов е може би единствения които се е отеглил от поста си и от политиката без да открадне и една стотинка а за така наречената виденова зима не малка вина са имали и обкръжението му, хората на Беров, Сорос и американците..... според мен миналото си е минало а темата стана твърде политическа
Жан беше политик, но не и държавник. Ако не го бе сполетяло нещастието да стане премиер на една фалирана от Живков държава, доограбена от Мултигруп, с помощта на правителството на Любен Беров, крепено две години от БСП и ДПС, сигурно щеше като съратниците си Янаки Стоилов и Г.Пирински, още да е депутат. А дали е честен и добър, това знаят приятелите и роднините му.
Всеки се е захващал с работа, която не е за него, но не всеки е повличал със себе си цяла държава.
Аз не казах, че е крадец а че е некадърен политик. Крайния резултат за обикновения човек обаче е един и същ. Истинския мафиот беше главния банкер Тодор Вълчев, помните ли го?
Както се оказва и преди и сега мафията си назначава двете най-ключови фигури в държавата, главния банкер и главния прокурор. С първия крадеш а втория не те закача. И цвят нямат.
КНЯЖЕСТВО БЪЛГАРИЯ (1878–1908)
Монета от 1лв
Ag 835/1000 Тегло – 5 г
ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ (1908–1916)
Монета от 1лв (1910г - 1916г)
Ag 835/1000 Тегло – 5 г
Монета от 1лв (1923г)
Al-Zn-Cu-сплав Тегло – 1.5 г
Монета от 20лв (1930г)
Аg 500/1000 Тегло – 10 г
Тоест, 1лв от 1978 струва почти колкото 20 лева от 1930. Я...някой се е заигривал с монетния двор.
Мога да ти покажа реалната стойност на 1лев през годините и да видиш кога как и кой е пипал, но нямам в момента толкова свободно време, че да го сметна на ръка. Това ми беше по-лесно и смятам, че ще ме разбереш.
Виж цифрите от твоя линк и погледни колко години са ни трябвали, че да стигнем 88-ма. Доколкото помня имаше проблем и 1987-ма се смяташе в дойче марки. Всичко това съм го смятал на ръка в университета, но кой да ги помни цифрите :D
А ако прочетеш цялата статия, то ще намериш, че в края на 80-те е имало 200 тона златен резерв. Миналата година е бил 40 тона. -> http://www.bolgari.net/todor_zhivkov...sr-el-834.html
За соца не ми е жал, жал ми е за труда и живота на тези преди мен и че всичко е заграбено и занемарено. Ако дръпна чертата, сигурно ще съм на минус от соца, заради отнета земя, но пък и от царско 3-4-ма дядовци съм вътре и все доброволци. От демокрацията чакам резултатите, но мача е в първо полувреме.
Направо нова тема трябва да се направи, че много далеч отидохме от пчелите.
От 1988 до 1998, икономиката е над 90 % държавна, сравнение има смисъл да се прави след 2000. Та след 2000 ни трябваха 4 години за да достигнем БВП на 1988, а в следващите 10 постигнахме почти двойно по-висок.
Комунизма успява само в пчелния кошер и Китай. :) За второто не е сигурно.
Съгласен :) Соца няма да се върне защото е неефективен, но в кошера е планова демокрация с лек вкус на соц :laughing:
Да, разрушихме къща и постоихме колиба, а после ни трябваха години, че да излеем отново основите.
Другите неща ще ти ги обясня на бира, че с кафето ще се задавиш :bigsmile:
Е дано тоя път да сме във вярната посока :)
Тази година завод за полупроводници....догодина - за цели проводници!!!:laughing:
1991г. Освобождаване на цените. Свинско месо от 5лв./кг става 25лв./кг. /До тогава нямаше даже и сол по магазините. Всичко беше скрито от съответните другари и се даваха манимални количества, срещу купони, колкото да оцелее електората./ В същото време, от 0,97лв. за 1 долар, в новоизлюпените частни банки курса стана 12-14лв. за долар.
1992г. Долара стана 23лв.
1995г. Долара става 50лв., а малко по-късно същата година 70лв. за долар. /По месеци и дати не мога да уточня. Много време мина./
1996/97г. Долар 2000лв. / Прехода от максимума до фиксирането му на 2000лв. за 1 долар беше твърде кратък за да го отчитам. /
Всичко това беше в следствие на обирджийски схеми подобни на сегашната с КТБ, но тогава никой не спомена за източване на банки, а само за фалит / по неведоми причини свише /, не че сега има някакво развитие по въпроса с КТБ.
Казано по друг начин: При :Лява ръка десен джоб”- дясната ръка не реже лявата. Вместо това ОРГАНИЗИРАХА хиперинфлация / Цените на едро бяха по-високи от цените на дребно /
(изм.,ДВ,бр.38 от 1994 г.,бр.59 от 1995 г., бр.33 от 1996 г.,бр.16 и 44 от 1997 г.)
Месечен доход Данък
до 50000 лв. необлагаеми
от 50001 лв. до 60000 лв. 20 % за горницата над 50000 лв.
от 60001 лв. до 80000 лв. 2000 лв. + 22% за горницата над 60000 лв.
от 80001 лв. до 160000 лв. 6400 лв. + 24% за горницата над 80000 лв.
от 160001 лв. до 320000 лв. 25600 лв. + 28% за горницата над 160000 лв.
от 320001 лв. до 640000 лв. 70400 лв. + 32% за горницата над 320000 лв.
от 640001 лв. до 1280000 лв. 172800 лв.+ 36% за горницата над 640000 лв.
над 1280000 лв. 403200 лв. + 40% за горницата над 1280000 лв.
При 160 000 лв. което са 80 долара, плащаш данък 3,2 долара + 40 долара = 43,2 долара.
За теб остават 36,8долара.
Когато долара беше 50-70лв. Тази данъчна таблица се търпеше. Но при 2000лв./долар. ???
Преди падането на Виденов Иван Костов твърдеше, че всеки идиот може, да управлява като води до обедняване и го доказа през четири-годишното си управление. Горната данъчна таблица, непроменена през управлението на Костов /Вечна му политическа памет/, доведе до по-голямо обедняване от хиперинфлацията.
Ачка,хубаво е да уточним кой ни дои сега 28 +1 /февруари/ и 30+1 другите месеци на годината.Преди ,89 година давахме яко само на един,но и яко вземахме от него .Бяхме богопомазаните в СИВ / да го преведа за по–младите –Съюз за икономическа взаимопомощ/ в соц. лагера.Дори Г.Д.Р.–то нямаше тези привелегии/макар и да бяха лицето на соца пред Запада / които имахме ние.А сега само ни доят,както казваш ти ,ежедневно.А видят ли ни приведени на 90 градуса /а ние сме все така вече 26 години/ жална ни майка .Всеки който ни докопа .Путин не ни е виновен.''Каквото посееш ,това ще пожънеш .''
Колега ,давай напред ,стигни до момента ,когато при Иван Костов заплатата от 5 долара стана 100 долара.Ха Ха ха Иван Костов е толкова лош ,колкото е добър Тодор Живков.:laughing:
Два-три дена ме нямаше (много работа) и гледам бая сте се разпалии. Та нека и аз да си кажа мнението по въпроса - все пак съм живял и в двете системи и доста добре познавам всички плюсове и минуси и на двете.
Та аз мисля, че най-голямата разлика мецду социализма (комунизма) и капитализма (пазарната икономика) е в това КОЙ ДВИЖИ ИКОНОМИКАТА. Политиците ги забравете - те са курви и в двете системи. Те са курви във всички обществено-икономически системи, които човешкото общество е пробвало. Според мене обаче е важно КОЙ ДВИЖИ ИКОНОМИКАТА. Икономиката е първична - тя е в състояние да промени политиката и го е правила много пъти в човешката история.
Та в социализма икономиката се движеше от ШУРОБАДЖАНАЩИНАТА. Директори на предприятия ставаха разни некадърници - разни "наши хора" - роднини, приятели, партийни членове, и всякакви други некадърници. В пазарната икономика ръководители на предприятия стават тези, КОИТО УСПЕЯТ ДА ГО ЗАВОЮВАТ ТОВА ПРАВО - със знания, опит, интелектуален потенциал, начин на разсъждение и т.н., в РЕАЛНА КОНКУРЕНЦИЯ с други себеподобни, драпащи към върха.
В социализма успяват само "наши" хора, но с дейноста си провалят обществото и икономиката като цяло.
В пазарната икономика всички имат НАИСТИНА РАВЕН СТАРТ И РАВЕН ШАНС, но успяват САМО НАЙ-ДОБРИТЕ. Те може и да забогатеят, с което си навличат зависта и омразата на всички останали, но обществото като цяло ПЕЧЕЛИ ОТ ТОВА, че икономиката се управлява от НАИСТИНА НАЙ-ДОБРИТЕ.
На практика през 20-ти век се проведе едно СЪСТЕЗАНИЕ на двете обществено-икономически системи. Ами победи ПО-ДОБРАТА. Говорим за системите като цяло - не говорим за отделния индивид, който в социализма може и да се е чувствувал по-добре, а сега по-зле, но това е негов личен проблем, а не проблем на обществото като цяло.
Член на БКП /БСП/ и други не съм бил няма и да бъда, понеже съм неспособен да направя разлика м-у българска политическа партия и мафия. През 1989г. ходих до ГДР през Унгария и Чехословакия. В Унгария цените бяха високи. В чехия магазините бяха претъпкани със стока и чувах комнтари на български, че витрините са подредени като за изложба/ моето мнение беше същото, в същото време ако влезеш в магазина ще бъдеш единствения /в България опашките бяха задължителни/. Цените бяха ТРИ ПЪТИ по ниски от българските /пиша за хранителните магазини/. В ГДР цените бяха САМО ДВА пъти по- евтини от българските /Също визирам хранителните стоки, цените на другите стоки бяха съизмерими/. Не ми беше лесно да изляза. Може би защото не членувах в БКП, може би заради голямата екскурзия тогава, но най-вече заради безхаберната система властваща тогава.
В България РАВЕН СТАРТ И РАВЕН ШАНС ???
Докато има различни държави по света, ще продължава да има СЪСТЕЗАНИЕ МЕЖДУ ТЯХ с основен критерий за оценка на постиженията ИКОНОМИЧЕСКОТО БЛАГОПОЛУЧИЕ на поданиците на дадена държава.
Докато има различни държави по света, ще продължава да има ЗАВИСТ на поданиците на бедните държави към поданиците на богатите.
Зависта е ОСНОВНА ДВИЖЕЩА СИЛА НА ОБЩЕСТВОТО. Зависта движи емиграцията. Зависта създава и движи войните. Зависта е в основатата на всяка една "мотивация" на разните му там престъпни елементи на обществото - крадци, убийци, терористи и т.н. Всеки иска да постигне това, което са постигнали успелите, но не всеки е готов да заплати цената на този успех - саможертвата, упорития труд, дългогодишното образование и т.н.
Ако някога след 1 милиард години се оттървем от завистта, то тогава може би ще успеем да построим комунизма, който определено е най-добрия обществено икономически строй, но засега просто не сме дорасли до това ниво.
ДА след 1 милиард години ,може и да го бъде комунизма.Блазе им.
Ще го бъде Атанасов , ама на кой ще му пука !
За бъдещото поколение не знам, но сегашното поколение бизнесмени в България са се родили бедни като църковни мишки. Знам го по себе си и по повечето мои набори - колеги и приятели. Моите родители бяха изключително бедни в сравнение с тези на моите съученици и може би това ми е дало един много силен МОТИВАЦИОНЕН ФАКТОР. Късмета на моето поколение (60-ти набор) се състои в това, че в момента в който завършихме висшето си образование, точно в този момент дойде и пазарната икономика. Дето се казва - ние бяхме призвани да направим нещо ново в една девствена и неизучена територия - пазарната икономика. И ние просто се хвърлихме с главата надолу в необятното море и започнахме да се учим да плуваме.
Тогава по негово време всичко беше лесно. Каквото и да се захванеш - все се получаваше. Не ти трябваха пари - достатъчно беше човек да е малко по-активен и малко по-инициативен от останалите, и нещата му потръгваха по мед и масло. Всички тогава се учеха, но някои се учеха по-бързо от останалите. И успяха повече от останалите.
Та именно на това аз му казвам РАВЕН ШАНС. Всички бяхме бедни, всички бяхме с нулеви познания за това, което ни предстои. И всички запретнахме ръкави (кой повече, кой - по-малко) и започнахме да се учим да плуваме. И всъщност започнахме едно НОВО СЪСТЕЗАНИЕ С НОВИ ПРАВИЛА, и в това състезание някои успяха повече, а други - по-малко. Към днешна дата наблюдаваме състезателите кой докъде е стигнал. Състезанието обаче не е приключило и по всичко изглежда, че то ще се играе и в следващите 1000 години. Важното е обаче да се разбере, че все още ВСИЧКИ НОВИ СЪСТЕЗАТЕЛИ ИМАТ РАВЕН ШАНС. Да, някои от старите състезатели вече са много дръпнали напред, но нови състезатели все още се приемат. Все още никой не им забранява да излязат на пистата. Радвайте се и на това, защото в повечето държави по света нови състезатели ВЕЧЕ НЕ СЕ ПРИЕМАТ.
Матеев прав си ,ама до някъде ! Нека си погледнем двора ( държавицата) ами то си е същото ! То са баджанаци ,шурей ,братовчеди до 9-то коляно ,само да стане дума за обществени поръчки , обществени търгове ,някоя сладка административна службица и реда е.......... безкраен ! А по мое мнение голяма част от изброеното също движи икономиката ,но и лапа,лапа грешни парици : мои ,твои европейски !
Това е част от състезанието. Това са част от ПРАВИЛАТА НА НОВАТА ИГРА, някои от които са неписани и човек трябва да положи усилия, за да ги открие. Никой не ни е обещавал, че новата игра ще е по-лесна. Може би е малко по-справедлива (за някои), но може още много да се желае.
Като цяло човек трябва да осъзнае едно нещо - че независимо в какъв обществено-икономически строй живее, ВИНАГИ ЩЕ ИМА КОНКУРЕНЦИЯ между отделните хора. Винаги някой ще живее по-добре, а друг - по-зле. Винаги някой ще е по-добър в състезанието, а друг - по-лош. Няма как всички да са равни - такова нещо няма да се случи и след 1000 милиарда години. Това е пряко следствие от теорията на вероятностите и от нормалното (гаусовото) разпределение, което от време на време ви го напомням в този форум.
Та ако искате да сте по-добре от останалите - ами просто положете малко повече усилия от тях. В началото е трудно, но после става навик ..... и дори след време доставя удоволствие ......
Дори и при комунизма ще има някаква йерархия в обществото. Някои ще са по-големи комунисти от останалите. :)
За отделния индивид нещата няма да се променят - състезанието пак ще си остане, но с други правила. Може би няма да е за пари, а например за власт, уважение в обществото, правото да бъдете избран за командир на междугалактически космически кораб и т.н.
Докато има ограничени ресурси за нещо (а такива винаги ще има), дотогава ще има неравенство в обществото и някои ще получават повече от дефицитното нещо, а други - по-малко. И състезанието ще продължава .......
А щом има състезание, значи има победители и губещи. И губещите винаги ще са недоволни, което ще създава завист, интриги, и техните преки последствия - престъпност, тероризъм и всичко останало - такива, каквито ги познавате и към днешна дата.
На 12 октомври написах , че париците са опапани предварително .
Сега , някои се редят на опашка .
Момчета , няма следварително.
НИКОГА НЕ СЪМ БИЛ ЧЛЕН НА Б.К.П.–то ,поради простата причина ,че родителите ми фигурираха в статистиката на ''Народната власт'' като врагове на народа.Ти караш наборите си по партия да се събудят сега, с 26 години закъснение.А ти кога се събуди? 90 ,91 , или 95 година ? Кога прозря че нямаш келепир от Б.К.П.–то/ БСП–то/ ? Грешиш че сънищата са свършили .От 26 години са започнали розовите сънища за българина кандидат–демократ ,кандидат–европееца/макар че той е в Европата от 1334години/ и много от тези ,които сега му диктуват кога да кихне или пръдне ,не са били и загатнати като нации .Моят труд не е отишъл на вятъра ,защото не съм робувал на илюзии . Живота ми е бил борба, дори и сега .Ако ти си мислел, че си имал привелигеровано положение спрямо другите,като член наБ.К.П.–то,си е за твоя сметка .Наистина можеш да съжаляваш ,че труда ти е отишъл на вятъра да се доказваш пред ППО че си лоялен към майката –партия .А колкото до наборството, не ми се вярва много ,но ако си от времето на ''БEРЙОЗКА'' И СИ ХОДИЛ ТАМ ДА СИ ПИЕШ ''Столичная '' ,може и да сме набори .А сега наздраве с домашната .Няма по–добра от нея.
Малко уточнение –в заведението се влизаше директно от улицата ,без стълби.Предлагаха се само руски алкохолни питиета и различни марки уиски .Български не се предлагаха .Наборството отпада .Малък си .Коя ли година си си пил Поморието с количката ? Напротив,в Бургас имаше толкова много места да седнеш и да си пиеш питието.Ако тръгнеше от гарата по Александровска ,по 50 мл. да чукваш във всяко заведение,докато стигнеш до паметника ще си мъртво пиян .Да не говорим пък за сегашната Богориди .Може да си бил примерен комсомолец тогава и затова да си останал с впечатлението ,че няма местенца за разтоварване.
Отпечатъка на соца върху поколението. Интересно че срещам доста млади хора с много добри " спомени" за него . Има добри разказвачи явно.
Между другото СИВ е Съвет за ИВ.
Добро утро на всички.
Понеже темата се развива мисля, че ще ви е интересно да споделя една актуална информация. Ако сте чули вчера БТК се купи от един заможен българин за 730 млн. евро.
Казва се Спас Русев. Ето кой е той:
http://frognews.bg/news_58424/Stroit...nik_do_London/