Цитат Първоначално публикувано от iliew Виж публикацията
Ето тези неща никога няма да влязат в учебниците, или в масовата преса, защото най лесно е да манипулираш разкрачен народ. С единия крак в соца с другия крачи в бизнеса.

"През 45-годишното си съществуване комунистическият режим в България е фалирал два пъти - през 1960 и 1987 г., и още един път е бил на крачка от фалита през 1978 г. За да скрие първата катастрофа и да изплати част от натрупания необслужваем дълг към Съветския съюз, генералният секретар на Българската комунистическа партия (БКП) Тодор Живков еднолично и без да уведоми нито правителството, нито партийното ръководство, е продал на Москва стратегическия златен резерв на страната, натрупан до 9.ІХ.1944 г."
"През самата 1990 г. политическите наследници на Живков съобщиха официално за фалита на държавата, като тогавашният премиер Андрей Луканов обяви едностранно мораториум върху плащанията по външния дълг, който се оказа над 10 млрд. долара и за който българските граждани не подозираха."

Ето и линк http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2007/..._na_komunizma/

Ще си позволя и един съвет към младите колеги. Оставете родителите си да живеят със своята носталгия по отминалата младост, която свързват със соца, направте така че и вие да се връщате един ден към своята младост и да казвате "Ето това аз съм го създал с труд и акъл." Дядовците ни мразеха комунизма, бащите ни го харесват, ние градим свой собствен живот.
КНЯЖЕСТВО БЪЛГАРИЯ (1878–1908)
Монета от 1лв
Ag 835/1000 Тегло – 5 г

ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ (1908–1916)
Монета от 1лв (1910г - 1916г)
Ag 835/1000 Тегло – 5 г

Монета от 1лв (1923г)
Al-Zn-Cu-сплав Тегло – 1.5 г

Монета от 20лв (1930г)
Аg 500/1000 Тегло – 10 г

Тоест, 1лв от 1978 струва почти колкото 20 лева от 1930. Я...някой се е заигривал с монетния двор.
Мога да ти покажа реалната стойност на 1лев през годините и да видиш кога как и кой е пипал, но нямам в момента толкова свободно време, че да го сметна на ръка. Това ми беше по-лесно и смятам, че ще ме разбереш.
Виж цифрите от твоя линк и погледни колко години са ни трябвали, че да стигнем 88-ма. Доколкото помня имаше проблем и 1987-ма се смяташе в дойче марки. Всичко това съм го смятал на ръка в университета, но кой да ги помни цифрите :D
А ако прочетеш цялата статия, то ще намериш, че в края на 80-те е имало 200 тона златен резерв. Миналата година е бил 40 тона. -> http://www.bolgari.net/todor_zhivkov...sr-el-834.html
За соца не ми е жал, жал ми е за труда и живота на тези преди мен и че всичко е заграбено и занемарено. Ако дръпна чертата, сигурно ще съм на минус от соца, заради отнета земя, но пък и от царско 3-4-ма дядовци съм вътре и все доброволци. От демокрацията чакам резултатите, но мача е в първо полувреме.

Направо нова тема трябва да се направи, че много далеч отидохме от пчелите.