Два-три дена ме нямаше (много работа) и гледам бая сте се разпалии. Та нека и аз да си кажа мнението по въпроса - все пак съм живял и в двете системи и доста добре познавам всички плюсове и минуси и на двете.

Та аз мисля, че най-голямата разлика мецду социализма (комунизма) и капитализма (пазарната икономика) е в това КОЙ ДВИЖИ ИКОНОМИКАТА. Политиците ги забравете - те са курви и в двете системи. Те са курви във всички обществено-икономически системи, които човешкото общество е пробвало. Според мене обаче е важно КОЙ ДВИЖИ ИКОНОМИКАТА. Икономиката е първична - тя е в състояние да промени политиката и го е правила много пъти в човешката история.

Та в социализма икономиката се движеше от ШУРОБАДЖАНАЩИНАТА. Директори на предприятия ставаха разни некадърници - разни "наши хора" - роднини, приятели, партийни членове, и всякакви други некадърници. В пазарната икономика ръководители на предприятия стават тези, КОИТО УСПЕЯТ ДА ГО ЗАВОЮВАТ ТОВА ПРАВО - със знания, опит, интелектуален потенциал, начин на разсъждение и т.н., в РЕАЛНА КОНКУРЕНЦИЯ с други себеподобни, драпащи към върха.

В социализма успяват само "наши" хора, но с дейноста си провалят обществото и икономиката като цяло.
В пазарната икономика всички имат НАИСТИНА РАВЕН СТАРТ И РАВЕН ШАНС, но успяват САМО НАЙ-ДОБРИТЕ. Те може и да забогатеят, с което си навличат зависта и омразата на всички останали, но обществото като цяло ПЕЧЕЛИ ОТ ТОВА, че икономиката се управлява от НАИСТИНА НАЙ-ДОБРИТЕ.

На практика през 20-ти век се проведе едно СЪСТЕЗАНИЕ на двете обществено-икономически системи. Ами победи ПО-ДОБРАТА. Говорим за системите като цяло - не говорим за отделния индивид, който в социализма може и да се е чувствувал по-добре, а сега по-зле, но това е негов личен проблем, а не проблем на обществото като цяло.