Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 9 от 87 ПърваПърва ... 78910111959 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 81 до 90 от общо 861
    VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията

В пазарната икономика всички имат НАИСТИНА РАВЕН СТАРТ И РАВЕН ШАНС, но успяват САМО НАЙ-ДОБРИТЕ.
    .
    Как се казва -конкуренция.Липсата и провали соца според мен.ХА Ха -тогава имаше социалистическо съревнование.

VIP Автор
    Регистриран
    01.03.2013
    В България РАВЕН СТАРТ И РАВЕН ШАНС ???

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от zapstojan Виж публикацията
    Член на БКП /БСП/ и други не съм бил няма и да бъда, понеже съм неспособен да направя разлика м-у българска политическа партия и мафия. През 1989г. ходих до ГДР през Унгария и Чехословакия. В Унгария цените бяха високи. В чехия магазините бяха претъпкани със стока и чувах комнтари на български, че витрините са подредени като за изложба/ моето мнение беше същото, в същото време ако влезеш в магазина ще бъдеш единствения /в България опашките бяха задължителни/. Цените бяха ТРИ ПЪТИ по ниски от българските /пиша за хранителните магазини/. В ГДР цените бяха САМО ДВА пъти по- евтини от българските /Също визирам хранителните стоки, цените на другите стоки бяха съизмерими/. Не ми беше лесно да изляза. Може би защото не членувах в БКП, може би заради голямата екскурзия тогава, но най-вече заради безхаберната система властваща тогава.
    Дано това което си видял и описваш ,да се прочете от така наречените бетонни глави .Макар ,че те умират ,но убежденията си не променят.Имах такъв в семейството.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Докато има различни държави по света, ще продължава да има СЪСТЕЗАНИЕ МЕЖДУ ТЯХ с основен критерий за оценка на постиженията ИКОНОМИЧЕСКОТО БЛАГОПОЛУЧИЕ на поданиците на дадена държава.

Докато има различни държави по света, ще продължава да има ЗАВИСТ на поданиците на бедните държави към поданиците на богатите.

Зависта е ОСНОВНА ДВИЖЕЩА СИЛА НА ОБЩЕСТВОТО. Зависта движи емиграцията. Зависта създава и движи войните. Зависта е в основатата на всяка една "мотивация" на разните му там престъпни елементи на обществото - крадци, убийци, терористи и т.н. Всеки иска да постигне това, което са постигнали успелите, но не всеки е готов да заплати цената на този успех - саможертвата, упорития труд, дългогодишното образование и т.н.

Ако някога след 1 милиард години се оттървем от завистта, то тогава може би ще успеем да построим комунизма, който определено е най-добрия обществено икономически строй, но засега просто не сме дорасли до това ниво.

VIP Автор
    Регистриран
    01.03.2013
    За пазарна икономика е трудно да говорим.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    ДА след 1 милиард години ,може и да го бъде комунизма.Блазе им.

Заслужил Автор
    Регистриран
    05.06.2014
    Пчеларски район
    гр Aприлци
    Ще го бъде Атанасов , ама на кой ще му пука !

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    За бъдещото поколение не знам, но сегашното поколение бизнесмени в България са се родили бедни като църковни мишки. Знам го по себе си и по повечето мои набори - колеги и приятели. Моите родители бяха изключително бедни в сравнение с тези на моите съученици и може би това ми е дало един много силен МОТИВАЦИОНЕН ФАКТОР. Късмета на моето поколение (60-ти набор) се състои в това, че в момента в който завършихме висшето си образование, точно в този момент дойде и пазарната икономика. Дето се казва - ние бяхме призвани да направим нещо ново в една девствена и неизучена територия - пазарната икономика. И ние просто се хвърлихме с главата надолу в необятното море и започнахме да се учим да плуваме.

Тогава по негово време всичко беше лесно. Каквото и да се захванеш - все се получаваше. Не ти трябваха пари - достатъчно беше човек да е малко по-активен и малко по-инициативен от останалите, и нещата му потръгваха по мед и масло. Всички тогава се учеха, но някои се учеха по-бързо от останалите. И успяха повече от останалите.

Та именно на това аз му казвам РАВЕН ШАНС. Всички бяхме бедни, всички бяхме с нулеви познания за това, което ни предстои. И всички запретнахме ръкави (кой повече, кой - по-малко) и започнахме да се учим да плуваме. И всъщност започнахме едно НОВО СЪСТЕЗАНИЕ С НОВИ ПРАВИЛА, и в това състезание някои успяха повече, а други - по-малко. Към днешна дата наблюдаваме състезателите кой докъде е стигнал. Състезанието обаче не е приключило и по всичко изглежда, че то ще се играе и в следващите 1000 години. Важното е обаче да се разбере, че все още ВСИЧКИ НОВИ СЪСТЕЗАТЕЛИ ИМАТ РАВЕН ШАНС. Да, някои от старите състезатели вече са много дръпнали напред, но нови състезатели все още се приемат. Все още никой не им забранява да излязат на пистата. Радвайте се и на това, защото в повечето държави по света нови състезатели ВЕЧЕ НЕ СЕ ПРИЕМАТ.

Заслужил Автор
    Регистриран
    05.06.2014
    Пчеларски район
    гр Aприлци
    Два-три дена ме нямаше (много работа) и гледам бая сте се разпалии. Та нека и аз да си кажа мнението по въпроса - все пак съм живял и в двете системи и доста добре познавам всички плюсове и минуси и на двете.

Та аз мисля, че най-голямата разлика мецду социализма (комунизма) и капитализма (пазарната икономика) е в това КОЙ ДВИЖИ ИКОНОМИКАТА. Политиците ги забравете - те са курви и в двете системи. Те са курви във всички обществено-икономически системи, които човешкото общество е пробвало. Според мене обаче е важно КОЙ ДВИЖИ ИКОНОМИКАТА. Икономиката е първична - тя е в състояние да промени политиката и го е правила много пъти в човешката история.

Та в социализма икономиката се движеше от ШУРОБАДЖАНАЩИНАТА. Директори на предприятия ставаха разни некадърници - разни "наши хора" - роднини, приятели, партийни членове, и всякакви други некадърници. В пазарната икономика ръководители на предприятия стават тези, КОИТО УСПЕЯТ ДА ГО ЗАВОЮВАТ ТОВА ПРАВО - със знания, опит, интелектуален потенциал, начин на разсъждение и т.н., в РЕАЛНА КОНКУРЕНЦИЯ с други себеподобни, драпащи към върха.

В социализма успяват само "наши" хора, но с дейноста си провалят обществото и икономиката като цяло.
    В пазарната икономика всички имат НАИСТИНА РАВЕН СТАРТ И РАВЕН ШАНС, но успяват САМО НАЙ-ДОБРИТЕ. Те може и да забогатеят, с което си навличат зависта и омразата на всички останали, но обществото като цяло ПЕЧЕЛИ ОТ ТОВА, че икономиката се управлява от НАИСТИНА НАЙ-ДОБРИТЕ.

На практика през 20-ти век се проведе едно СЪСТЕЗАНИЕ на двете обществено-икономически системи. Ами победи ПО-ДОБРАТА. Говорим за системите като цяло - не говорим за отделния индивид, който в социализма може и да се е чувствувал по-добре, а сега по-зле, но това е негов личен проблем, а не проблем на обществото като цяло.
    Матеев прав си ,ама до някъде ! Нека си погледнем двора ( държавицата) ами то си е същото ! То са баджанаци ,шурей ,братовчеди до 9-то коляно ,само да стане дума за обществени поръчки , обществени търгове ,някоя сладка административна службица и реда е.......... безкраен ! А по мое мнение голяма част от изброеното също движи икономиката ,но и лапа,лапа грешни парици : мои ,твои европейски !

VIP Автор
    Регистриран
    01.03.2013
    Докато има различни държави по света, ще продължава да има СЪСТЕЗАНИЕ МЕЖДУ ТЯХ с основен критерий за оценка на постиженията ИКОНОМИЧЕСКОТО БЛАГОПОЛУЧИЕ на поданиците на дадена държава.

Докато има различни държави по света, ще продължава да има ЗАВИСТ на поданиците на бедните държави към поданиците на богатите.

Зависта е ОСНОВНА ДВИЖЕЩА СИЛА НА ОБЩЕСТВОТО. Зависта движи емиграцията. Зависта създава и движи войните. Зависта е в основатата на всяка една "мотивация" на разните му там престъпни елементи на обществото - крадци, убийци, терористи и т.н. Всеки иска да постигне това, което са постигнали успелите, но не всеки е готов да заплати цената на този успех - саможертвата, упорития труд, дългогодишното образование и т.н.

Ако някога след 1 милиард години се оттървем от завистта, то тогава може би ще успеем да построим комунизма, който определено е най-добрия обществено икономически строй, но засега просто не сме дорасли до това ниво.
    Коя ще бъде движещата сила при комунизма, или това ще бъде края /върха / на развитието? Не влагам ирония. Интересно ми е.

Страница 9 от 87 ПърваПърва ... 78910111959 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •