Цитат Първоначално публикувано от vencii Виж публикацията
Най-вече нямаше информация и ние не знаехме какви домати ядем. Носил си китайски обувки и дрехи. Я си спомни китайските кецове с които израснахме, китайските инструменти Диамант за китайските дрехи и тн. Роден съм 1960 г. и си мисля че знам и за двете системи.
Защо да не сме имали информация за доматите? Ами аз съм минал по целия им път - от градината в някое ТКЗС, където ги беряхме и редяхме в щайги, като ябълки - еднакви, обърнати с дупетата надолу и хартия около вътрешния борд на щайгите, после на палетата и на пристанището, където се товареха за СССР. Не си ли ходил по бригади? Колкото до китайските стоки тогава - внасяха се само малко и то с перфектно качество. Аз например и сега си спомням качественото китайско памучно бельо, което румънците мъкнеха със сакове през годините на Чаушеско, продаваха в града ни и пълнеха саковете с кашкавал, салам и сирене, че ги беше налегнал див азиатски глад. А иначе опит дал господ - имам десет години аванс пред теб.
Няма идеална система, всяка си има плюсовете и минусите. За мен по-добра е тази, която дава сравнително нормален живот на народа. Защото да унищожиш образователната, здравната и културната система на една страна, да затриеш всякакво родно производство, за да се превърнеш в придатък на големите преуспели държави, да имаш 5% супер богати и 90% на ръба на бедността не е особено добро постижение за 25 години.