За щастие проблема не е в семейството.Въпросът е какво му е на сиропа и защо в едната хранилка консистенцията е като на свинска мас, а другата е течен?
Преглед за печат
За щастие проблема не е в семейството.Въпросът е какво му е на сиропа и защо в едната хранилка консистенцията е като на свинска мас, а другата е течен?
Прочети темата и ще ти стане ясно.
Така става само купешкия не се озахаросва но там не всичко е захар
Матеев идеално е описал нещата и заключението как да се избегне кристализацията. Утре ако не забравя ще измеря гъстотата на немския и ще видим дали и германците го правят мъничко по рядък за да не кристализира.
При наливането на бутилките едва ли си бил пуснал бъркалката и сиропа е бил оформил по гъсти зони към дъното и по-редки към горния край на съда. Както знаем не може да се постигне 100% инвертиране и ако си налял бутилка от по гъстата фракция и в нея при всички случаи има неинвертирана захар то е нормално захарта да кристализира и направи утайка. Направи си експеримент като Матеев да добавиш малко водичка, така че да слезеш на гъстота 65-67% и ако е така както си мисля след енергично разклащане "утайката" ще се разтвори и няма да се появи повече. Имам проба на 66% захарен разтвор който не е инвертиран и не кристализира за 2 години вече за разлика от 72% който кристализира частично няколко дни след направата му.
piper, какъв е произхода на сиропа, който ползваш?
В тази голямата хранилка със сиропа се случва още нещо - поради голямата площ част от водата СЕ ИЗПАРЯВА, в резултат на което сиропа СЕ СГЪСТЯВА, и това естествено води до неговото кристализиране. Просто долейте вода и готово.
Миналата година правих едни експерименти с цел да проверя кога и как сиропа се вкисва, но в резултат на тези експерименти всъщност научих кога и как СЕ ВЗАХАРЯВА. Експеримента се състоеше в следното - в най-обикновенни прозрачни чаши за вода направих сиропи с гъстота от 10 до 70% през 5%. Лепнах етикетки на чашите, за да не ги бъркам една с друга, и след това ги оставих на рафта на една етажерка. И след това в продължение на повече от месец ги наблюдавах какво се случва.
По време на експеримента вкисване не можах да постигна, но взахаряването започна още от първия ден с най-гъстите сиропи. За да не объркам процесите на взахаряване, чашите въобще не ги докосвах с ръка. Само гледах и си записвах. В общия случай взахаряването протичаше по следния начин:
1. Първо нивото на сиропа в чашите започваше да намалява. Явно водата се изпаряваше, при това с доста бързи темпове - приблизително 5-10% на ден.
2. Когато сиропа се сгъсти достатъчно и достигне до ниво за кристализация, първо кристализира една коричка на повърхноста, която запечатва сиропа под нея, и така предотвратява по-нататъшното изпарение.
3. След това от дъното нагоре започват да нарастват едри кристали. Това вероятно е свързано с факта, че вътре в обема на чашата сиропа не е с еднаква гъстота, а постепенно се разслоява и по-гъстия пада на дъното, а по-редкия изплува.
4. Имаше и ефект на нарастване на кристалите от стените към вътрешноста, но този ефект беше много по-бавен спрямо този от дъното нагоре.
5. Кристалите бяха изключително здрави и плътни - нямат изчегъртване. Не се образуваха малки кристалчета като при меда, а цели дебели големи кристали, като застинало стъкло. Имаха и остри ръбове нагоре, стърчащи като мечове.
6. Тези процеси протичаха най-бързо при чашите с най-гъст сироп (буквално за 3-4 дена). При чашите с по-рядък сироп същите процеси отнеха 2-3 седмици. При всички случаи водата в по-редките чаши първо се изпаряваше, и след това гъстия остатък започваше да кристализира като при гъстите сиропи.
Та на базата на този експеримент смело може да се твърди, че там в хранилките основния фактор за кристализиране при дълъг престой е именно ИЗПАРЯВАНЕТО НА ВОДАТА. Това изпаряване е още по-интензивно, ако капака на хранилката не е херметично затворен.
Трябва обаче да се прави разлика между вътрешна хранилка (вътре в обема на кошера) и външна хранилка (такава сложена на дъска над гнездото). При вътрешната хранилка изпаряването на сиропа протича много по-бавно, защото пчелите поддържат влажност на въздуха около 70-80%. При хранилка над гнездото влажноста в нея е по-ниска, особенно ако има пукнатини по капака, в резултат на което сиропа там се изпарява много по-бързо.
Ако искате сиропа да не се изпарява, трябва да осигурите херметичен капак, което е много трудно реализуемо при дървените кошери.
Матеев сподели спорет теб какво се случва когато го свалят в кийките като се има в предвит че пчелите го запечатват доста по гъст?
Незнам какво се случва във килийките,но знам,че в последствие,ензимите се откриват в пробите ......
Не бъркай влажноста на меда с влажноста на въздуха. Вода има дори и в мед с влажност 18-20%, и в тази вода има молекули с висока кинетична енергия, които са склонни да се изпарят в околното пространство. Процесът на изпарение продължава да си тече до момента, в който пчелите запечатат килийката. Процесът на изпарение може да бъде спрян само ако влажноста на въздуха в кошера достигне до 100%. Във всички останали случаи изпарение на меда има, независимо колко е неговата текуща влажност.
С две думи - скороста на изпарение зависи от околната влажност и от температурата, а не от влажноста на изпаряващия се продукт (в случая мед). Докато в изпаряващия се обект има водни молекули, част от тях винаги ще имат склонност да се изпарят.
Мисълта ми беше дали пчелите при пренасянето на сиропа го сгъстяват и той поради това кристализира в питите?
Докато се достигне равновесна влажност при дадените условия и броя на изпаряващите се молекули вода стане равен на броя на кондензиращите, като не е необходимо влажността на въздуха да достигне 100 %. Равновесието се установява при конкретни стойности за всяка температура и атмосферно налягане.
Ставало е дума и преди, че химическата инвертаза се открива много лесно и веднъж попаднала в меда няма начин да се прикрие, защото не се разпада. До колкото си спомням пръв Матеев писа за това. Въобще Матеев в тази тема си е в собствени води и е сервирал всичко за инвертирания сироп на тепсия само трябва да се отдели внимание и темата да се изчете задълбочено.
Аз имам следния въпрос, макар да се съмнявам някой да даде ясен отговор. Остава ли този ензим в органите на пчелата и предава ли се в меда на един по-късен етап при медосбора. Имам предположението, че е възможно да се храни с инверт примерно през март а ензима да се предаде в меда през майския медосбор въпреки, че тогава не е даван инверт.
За производство на мед става чист захарен сироп. Който не вярва да пробва! :tres:
Да имах предвид възможно ли е да се натрупа ензима в жлезите на пчелата и да участва в инвертирането на меда при медосбора след 20 дена да речем. Ще имаме мед от нектар, но инвертиран с помощта и на синтетична инвертаза.
Примерно атлетите не взимат допинг по време на олимпиада, но минава време преди тялото им да се "изчисти".
Всеки ензим се разпада и няма никакво значение дали е произведен от пчелата или от завода. Ензимът не остава в пчелата, а е по-вероятно да го разнасят по питите и да попадне след първата паша. Някои разпечатват останалия от зимата "мед" и тогава няма начин да не излезе в пробите.
Ако зимния мед се дава на първите отводки, тогава е почти невъзможно да излезе в пробите. Но дори и да остане малко, ако не ти търсят под вола-теле... Не е толкова трудно да се отбележат рамките със зимнина и да не се вкарват в центрофугата, а да се използват за подхранване на новите семейства.
П.С Атлетите знаят много добре колко време е нужно за изчистването от стероидите, но понякога бъркат сметките и става фал. Нашите използват евтини препарати и такива с неясен произход и фаловете са по-чести.
На чистите атлети им трябват много години, че да стигнат до резултатите на другите, но не е невъзможно.
https://www.youtube.com/watch?v=cOYgn_F-wl0
https://www.youtube.com/watch?v=_23yxL1ygP8
Дамянич, смятам че е невъзможно чистите културисти да постигнат резултатите на мръсните! В този смисъл на моите пчели им купувам само скъпи препарати, витамини и добавки. По възможност на билкова основа, или с гарантиран произход.
Възможно е чистите културисти да стигнат до тези резултати, но е нужна здрава работа, силна воля и повече време. Човека от долните клипове тренира от 6-ти клас и това му е призванието.
При пчелите е същото - здрава работа, силна воля и повече време. А тези които избират лесния път, винаги си плащат.
Не съм много убеден, антибиотиците също се разпадат, но за 6-7 месеца. Чел съм изследване за един от по-сериозните антибиотици, при което след есенното подхранване с него пчелите се тръскат на чисто нови рамки на восъчни основи и се хранят с чиста храна. На пролет 6 месеца по-късно антибиотика се засича в пробите. Единствения път по който може да остане е тялото на пчелата... мастно тяло, жлези и прочее.
Разликата между антибиотик(неясно какъв) и инвертаза е огромна. Замисли се как точно се разгражда антибиотика в пчелата и дали е същото с инвертазата. Виж cyp450, виж и връзката между различни препарати и отслабването на защитните сили...
Същото се получава и при пръскане. Слабата пчела и от кихане умира! Дори и арендатора да е коректен и да е направено всичко възможно за опазване на пчелата. Знам, че искаме да обвиняваме арендаторите, но част от вината е наша.
От доста време не е писано в тази тема.Матеев миналата година имаше проблем с озахаряването с по гъстия сироп,тази година отстранен ли е проблема?
Да, проблемът е отстранен. Просто направих сиропа малко по-рядък. Явно 70% е на границата на взахаряването. Просто намалете гъстотата до 65% или дори до 60%, и всичко ще е наред. Сега с по-редкия сироп имам пълни туби, останали от есента, и до момента все още не са се взахарили.
Точно така - настройвам терморегулатора точно на 50 градуса, но температурата след нагряване в действителност се клати с +/- 2 градуса от зададената стойност. С мощноста на моя нагревател успявам да нагрея до такава температура за около 4 часа.
Нагревателя ми е 24 kW (проточен бойлер) за 2.2 тона сироп (около 1800 L). Това прави някъде около 10W на всеки един килограм сироп. С такава мощност 10-15 градуса сироп се загрява до 50 градуса за около 4 часа.
Четейки темата се сетих за лекцията на г-н Софрон Софрониев.
Как така на него не му откриват ензим в меда при положение , че пчелите му зимуват на инвертиран сироп?
Също така в лекцията си обяснява , че сиропа му е 70% разтвор и нищо не сподели за взахаряване.
Ако сиропа се направи и веднага се даде на пчелите, дори и после да се взахари, пчеларя няма как това да го разбере. После през зимата пчелите си го изяждат, като предварително си го декристализират с високата температура на кълбото.
Всъщност на взахаряване е подложен сиропа, който е останал нераздаден в туби при пчеларя. Такъв сироп се оправя много лесно - добавя му се съвсем малко вода, разбърква се, и до ден-два сам се декристализира.
Даже да е взахарен,консистенцията е толкова мека че според ме нищо не изхвърлят.Това което го веждате е кристали от рапицов мед.Миналата година леко разреих сиропа с топла вода и докато дойде ред да налея тубата вече беше втечнен без следа и от един кристал.
Сироп който не е разтворен добре пчелите го слагат в питите и в последствие се взахарява,а когато тези площи от питите и дотрябват на пчелите например когато разширяват пилото те ги изчистват като го изкарват през прелката.В първите топли дни този месец давах сироп който беше толкова гъст че не се разтвори както трябва,после при преглед видях направо захар в питите и мислех че ще трябва да ги бракувам но на последния преглед в тях имаше пило а пред кошера захар.
Не, той си инвертира по "класическият" начин - немсият ензим, продаван от Аналитика...
Ти да не би да пчеларстваш в южното полу кълбо, където меда се добива през зимата?!? Каво се случва с меда, или каквато и да е там храна на която пчелите зимуват? - голяма част от нея се изяжда през пролетта по време на плолетното развитие, шанса да попадне в стоковият мед е минимална, и дори да се случи, то процента ще е малък.
А, дори и да му открият на когото и да било, да не би да очакваш да го РАЗТРЪБИ навред...?!?
Колега Искрен , точно този отговор очаквах за да стане някак си по пълна темата.Аз си пчеларствам в Добрич , но исках младите пчелари четейки темата да им стане ясно кога може да им открият ензим в стоковия мед , но исках това да го прочетат от мнението на компетентни личности като вас да речем.
И следващия въпрос към вас:
Вие искате да наречете в публичното пространство г-н.Софрон Софрониев лъжец - така ли?
Човекът на всяка една лекция си обеснява едно и също за инвертирания сироп - тоест да разбираме , че ни лъже наред за да имаме интерес да отидем на лекцията му и да му дадем по 5лв. това ли искате да кажете вие с последното изречение "А, дори и да му открият на когото и да било, да не би да очакваш да го РАЗТРЪБИ навред...?!?" благодаря ви за отговора.
До всички знаещи и разбиращи по темата захарен сироп и такъв мед . Хубаво е да прочетете и тогава да разсъждавате и незнанието не е обидно . Захарния сироп никога не се озахарява и захарния мед . В старата литература е обяснено защо се храни на есен с големи количества захар ????
Бъркате интензивното разширяване на семейството през пролетта с нормалното презимуване през зимата. През зимата често меда в кошера е взахарен, но това не го виждате, защото ви е страх да надигнете найлона и да извадите питите. Високата температура на кълбото постепенно декристализира меда по неговата периферия, пчелите го усвояват и кълбото се премества с още малко, декристализирайки още малко мед. Това е процеса, който се извършва цялата зима.
Когато обаче започне интензивното пролетно развитие и пчелите вече си имат нов нектар от природата, тогава и САМО ТОГАВА на преден план изниква необходимоста от БЪРЗО ИЗЧИСТВАНЕ НА КИЛИЙКИТЕ в близост до пилото. Тогава и само тогава пчелите започват да пренасят меда от тези килийки, ако не е кристализирал, или да изхвърлят кристалите, ако е кристализирал. Но дори и тогава те не изхвърлят всичкия взахарен мед от кошера, а само от тези килийки, които им трябват, за да се разшири пилото. Впоследствие семейството става много силно, затопля ЦЕЛИЯ ОБЕМ НА КОШЕРА, и по този начин се декристализира почти всичкия взахарен мед в този кошер. И дори и да видите нещо изхвърлено навън, то това са само отделни кристалчета, а не камара от 10 килограма захар.
ПС: Тази година си запазих около 20 корпуса с неизцентрофужени пити, за да мога през зимата да работя по ножовете на разпечатващите машини и да ги усъвършенствам. Към днешна дата меда в тези пити е кристализирал на 100%. Това означава, че е такъв и по всичките ми кошери. И въпреки това семействата ми не са умрели, а пращят по шевовете от сила, и въобще не изхвърлят захар, а си декристализират меда и си го ядат. Процесът на декристализация от топлината на кълбото е БАВЕН, но НАДЕЖДЕН и успешно е работил милиони години в хралупите на пчелите, позволявайки им да оцелеят въпреки масовата кристализация на различните видове мед в тях.
Аз до колкото знам, там в Добрич по 5(пет) лева Ви събират, за не членоващи в дружеството(и това е абсолютно правилно според мен), а за членоващите е безплатно, така би трябвало да е било и на лекцията на Бормалийски. По стечение на обстоятелствата преди месец и нещо бях в Стара Загора, точно тогава Бормалийски имаше лекция там, и бях поканен от колеггите от местното дружество Липа, за което искам да ги поздравя и да им благодаря, а попитах и аз като не членуващ в тяхната организация да си заплатя за присъствието - имат си разходи все пак, зала, мултимедия - категорично отказаха!
Та да се върнем на лекцията на Софрон в Добрич - респект и уважение към постигнатото от него и мащабите в които работи, и не се опитвай да ми "слагаш" думи или заключения в устата/постингите, но предполагам ти е известно, че въпросната лекция беше записана. Ти след като си си платил петте лева, би трябвало да си присъствал на цялата лекция - тази от записа, и на последващата, ами направи си труда да изгледаш 20-тина(19:35) минутното клипче, и сам открий разликите("премълчаното):
http://youtu.be/lUtAmvcTRIU
Защото във "варненският" аудио запис се чуха неща, които не са много, много за чуване....
Извинявайте забравих да попитам знаещите . Как във Финландия вадят по 100-150 килограма мед ?
Сигурно сте забравили диаграмата, която показва при какви температури кристализират различните видове глюкозо-фруктозни сиропи, включая и меда в това число. При температурата на кошера (около 35 градуса) не кристализира нито един вид мед може би с изключение само на рапицата. При стайна температура кристализират почти всички видове мед с изключение на силното забавеното кристализиране на акацията. При още по-ниски температури кристализират ВСИЧКИ ВИДОВЕ МЕД и това е положението с периферните пити в кошерите през зимата.
Играта на кристализирал или некристализирал мед е всъщност ИГРА НА ТЕМПЕРАТУРИТЕ, на които меда е подложен. Пчелите я играят тази игра милиони години, при това доста успешно. Базов принцип при всички видове кристализации е, че те се проявяват с падане на температурата, и обратно се преминава в течно състояние при вдигане на температурата. При отрицателни температури дори се появяват ледени кристали и разтвора заприличва на сладолед:
http://www.eolss.net/sample-chapters...5-10-04-10.pdf
http://www.montcobeekeepers.org/Docu...allization.pdf
Според мен, грешката идва от стари мнения във форума и стари книги. Нали се сещате, че всеки си развива технологията на пчеларстване?!?! Това което е писано преди 6 месеца, най-вероятна не е актуално и е морално остаряло. Искам да кажа, че трябва да внимавате със старите постове и да питате колегата дали не е променил нещо.
Колега Искрен за пореден път се убеждавам , че за толкова време нещата в този форум не са се променили въобще.
Във вашия постинг последното изречение който и да го чете ще го разбере в прав текст както съм го написал.Няма нужда да подскачате чак до небесата.
Я да ви замолим пък да пуснете линк към този Варненски запис пък да чуем и ние(освен ако не е нещо строго секретно разбира се) - да знаем защо така ни отговаряте.
Поздрави и без излишни нерви .
Не беше ли по-лесно, просто да поискаш записа?!?!
http://expirebox.com/download/ba9d8f...de846a425.html
http://www15.zippyshare.com/v/wxvpTe2e/file.html
http://files.webfile.ru/5370d3f3804b...b64af7449ed97e
http://tempfile.ru/file/3170346 http://dox.bg/files/dw?a=16835cc752
http://upload.bg/?get_file=aa2748f86...035b9b87948a3f
http://www.filedropper.com/006_1
Според автора на тази книга- Гранцон "Что мы знаем о меде" в меда се съдържат тези и други ензими:
-диастаза(амилаза) - разцепва молекулите на нишестето;
-инвертаза - вече ни е до болка позната;
-каталаза - разцепва молекулата на водородния прекис на вода и кислород;
-трансфераза - преобразува глюкозата във фруктоза и обратно(това пък защо)
Ако е така не би трябвало да има проблеми с остатъците от нишесте в сиропа.
Колеги инвертираният сироп става ли за пролетно подхранване,имам няколко литра от есента и се чудя.Стар колега ми каза че пролетта сиропа трябва да е неинвертиран за стимулиране на майката.
Ако е останал някакъв неусвоен инвертиран сироп от есента, пролетно време им го давам на пчелите, но го разреждам, докато стане в съотношение 1:1 (50%-ен сироп). Също така е много важно ако пролетта е останал неизяден мед от предишната година, той да бъде разпечатан и изяден по време на пролетното развитие. Това за да не се намерят остатъци от инвертаза в стоковия мед. Разпечатването се започва още докато времето е студено. Питите не се вадят, а само с една шпатула се бърка в междурамията и внимателно се разпечатват горните няколко сантиметра.
Благодаря!
1:1 сироп вода така ли?
НЕ!!!
По-скоро 2,5:1 - инвертиран сироп(ако е 70%, т.е.т. ~30% водно съдържание):вода. Така при полученият сироп съотношението ще е приблизително 1:1. Също важно е да се работи в еднакви мерни единици - килограми, защото ако е в литри 2,5литра инвертиран сироп са около 3,3кг.
Следния пост ми направи впечатление още първия път, когато прочетох темата:
Тази линия на размисъл с изместване на равновесието никой не я коментира.
Склонен съм да му вярвам, защото съфорумецът химик още отначало е казал даже концентрацията, при която сиропа не кристализира, оттам нататък две години върви търсенето на отговора на "защо ми кристализира сиропа". Моя реактор 300 л, който подготвям, е неръждаем, с водна /парна/риза и е свързан с котел Виадрус 20 kW, оборудван с въглищна горелка с процесор с размита логика. Освен с въглища, работи добре с дървесен чипс до 40 мм, пелети от дърво и слънчогледова люспа, костилки и др. подобни. Горелката идеално поддържа необходимата температура с отклонение не повече от един градус, изпробвано тази зима с най-различни тестове на отоплителната инсталация. Поради малкия обем вода на ризата предполагам, че ще я ползвам само за бързо загряване на обема и после ще поддържам на ток. Инертността при затихване и разпалване на горелката при такова малко количество вече загрята вода няма да позволи поддържане на температурата в тесни граници, ама знае ли човек, докато не пробва. Така или иначе, това лято ще пробвам с изместване на равновесието, пък ще видим. Ако на пазара има сироп с нееднакво съдържание на глюкоза и фруктоза, много вероятно е да са използвали този начин.
Напротив - някъде в темата има публикуван един документ на наглийски с 60-70 листа от изследвания и параметри на захарта и на глюкозо-фруктозните сиропи, както и на кристализацията - кога става, при какви температури и при какви съотношения на глюкоза-фруктоза-вода. Просто никой от форума не си направи трудда да го прочете този документ и да синтезира важната информация на Български език.
Потърси в Google с думичките glucose fructose syrup crystallization и ще намериш още една камара други документи и изследвания по въпроса. Проблемът е, че няма кой да ги изчете всичките и после в 1-2 постинга да напише най-важните неща.
Аз не съм добре с английския и не мога да свърша тази работа, иначе бих го направил с удоволствие. Ако можеше "Софиянец" да разкаже повече как така добавянето на фруктоза /изходен продукт на реакцията/ измества равновесието в посока хидролиза на захарозата в противоречие с принципа на Льо Шателие Браун, ще е най-добре. Написал е, че е добър химик. Забравил съм вече наученото за ензимната катализа, може там да е различно. Не знам дали още чете форума.
Нормално ли е собствено производство инвертиран сироп да получава кристализация отново. Направен е по рецептата на Матеев с цвеклова захар. Спазени са всички необходими изисквания. Температура, pH, време. Бъркалката се включва през 15мин. и работи 5мин. Налях сиропа в шишета и за месец и половина кристализира отново, кристалите са меки на размер около 1/2 от твърдото им състояние. Сиропа ми е 3 пъти по гъст от този в магазините. Нормално ли е да кристализира отново?
Аз проблема с кристализирането си го реших, като вместо 70% вече го правя на 65%. Това е ....... :)
А ако си го правя 70/30 и след инвертирането го разреда с вода +5% . Може ли или отново ще кристализира?
Чудно ми е защо купешкия не се захаросва но явно и там не е 70 процентов а го дават за тъкъв
Здравейте колеги , след производство на сиропа , слагате ли му някакъв консервант против вкисване ?
Случайно да продавате сироп?Матеев аз примерно веднага бих си взел от вас инвертиран сироп,при тази цена която прочетох и да си сложите надценка пак е по-евтино от купешките:)
Понеже тази година го играя откривател, реших да се пробвам с малко инверт.Рецептата е от тука някъде. Сложих 4 литра вряла вода + 14 кг захар +2 кг мед.Два дни бъркам с миксера, но няма промяна в консистенцията.Постоянно се утаява захарта на дъното. Имаше някакъв срок, за който трябва да стане, но не го помня.Ако някой е правил по подобна рецепта да помага.
Опитваш се да направиш сироп 80% захар и 20% вода.
Имаш около 90% инвертиран сироп и около 10% захар по дъното.
1. Ако успееш да го направиш с тази рецепта, ще си за Нобелова награда по химия :laughing:
2. Не си заслужава да правиш сироп с повече захар от 70%. Тоест на 7кг захар, 3кг вода. Всъщност трябва да гониш около 65-67%, но това сме го говорили, само да има кой да чете.
Ако добавиш достатъчно вода за 66% сироп, ще стане.
И аз пробвах нещо такова и като му добавих вода стана.
Сега използвам следната рецепта:
Инвертиран сироп 66% 13,5 кг.
вода 4,00 л.
захар 8,00 кг.
мед1 1,00 кг.
мед2 0,50 кг.
лимонена киселина 2,50 гр.
морска сол 1,50 гр.
13,50 кг.
Водата завира.
Сипва се с постоянно бъркане захарта.
Когато температурата падне до 35*С се добавя мед, лимонена киселина и сол.
Сместа се подгрява до 40*С и периодично се разбърква.
Когато нерзтворената захар остане 5-6мм. на дъното се добавя мед2.
П.п. Мед2 забравям да го добавя. Успех!
Инвертирането с мед по тази "рецепта" не се препоръчва по една много проста причина - в меда има прекалено малко пчелна (естествена) инвертаза. За да се инвертира цялото количество сироп ще е необходимо много-много време - може би 30-40 дена. През това време обаче ще трябва да поддържате сиропа топъл (35-40 градуса), за да може пчелната инвертаза да работи в оптимален за нея режим. Многото време на висока температура обаче ще доведе до много високи стойности на ХМФ.
И най-важното - никога няма да сте сигурни какво точно сте направили, освен ако на всеки 10 дена не давате проби за изследване на инвертните захари и на ХМФ-то.
Като цяло НЕ Е ВЪЗМОЖНО ДА СЕ НАПРАВИ ТОЧНА РЕЦЕПТА за този метод на инвертиране. Дори и някой пчелар да успее да направи рецепта след много експерименти и след хиляди левове, дадени на някоя лаборатория, никой друг няма да може да повтори тази рецепта, защото ще използва ДРУГ МЕД с друго вътрешно съдържание на инвертаза и диастаза. Освен това при такива нищожни количества активна съставка НАЧИНА НА РАЗБЪРКВАНЕ ЩЕ Е ОПРЕДЕЛЯЩ, но различните пчелари ще го правят по различен начин с различен интензитет.
Определяща ще е и температурата - там вероятно ще се наложи да се търси прецизен баланс между недостатъчното инвертиране и многото ХМФ, което се получава при по-голямо загряване. Този баланс обаче не можже да бъде намерен без много на брой експерименти и изследвания в лаборатория.
В заключение:
Всяка една дадена в този форум "рецепта" за инвертиране с мед, всъщност е ПОРЕДНАТА ИЗМИСЛИЦА или дори ПОРЕДНАТА САМОЗАБЛУДА по причини: 1. НЕ Е ДОКАЗАНА С ИЗСЛЕДВАНИЯ
2. НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ПОВТОРЕНА
За който все още не е разбрал - при инвертирането на сироп с пчелен мед вие не инвертирате със самия мед, а с малкото количество ензими ИНВЕРТАЗА и ДИАСТАЗА, които се съдържат в него. Да, ама различните видове мед имат различно количество от тези ензими. Например точно най-хубавия акациев мед всъщност е с най-ниско съдържание на тези ензими. Същото важи и за всички останали видове мед, получен от някоя ПРОМИШЛЕНА ПАША (липа, кориандър, слънчоглед и т.н.). Причината е много проста - поради обилната паша пчелите нямат време многократно (100-200 пъти) да поглъщат и след това да изплюват всяка една микрокапчица нектар, като с това свое действие те я насищат с ензими. При обилна паша пчелите преминават към съкратената процедура, където капчиците се оставят по стените на килийките да съхнат на самотек. Пак се получава мед, но с много по-малко ензими.
Най-много ензими има в мановите медове или в медовете, които са направени от много силни семейства, работещи на много слаба (напр. ливадна) паша. Причината е, че много на брой пчели наливат големи количества ензими в малкото постъпващ нектар.
Като цяло в даден мед може да има диастазна активност (измерена по Готе) от 3 до 60 единици. Както сами виждате, разликата е 20 пъти. При това положение как би ви изглеждала една рецепта за инвертиране с мед, в която се казва "разбърквате сиропа между 40 и 800 дена в зависимост от меда, който използвате". Смешно, нали ..... :)
Ето един полезен линк с повече информация по въпроса с ензимите в меда: http://fermera.bg/component/k2/item/...%B7%D0%B0.html
Прелях го и забележи балончетата. Горе-долу можеш да прецениш, че е над 60%
http://i.imgur.com/9LpHvPx.jpg
Руска рецепта за инвертиран сироп с киселина за пчели:
7 кг. захар се разтварят в 6 литра гореща вода, след това се добавя 14 грама лимонена киселина и се нагрява на кипяща водна баня в продъжение на 70-80 минути, степента на инверсия при тази рецепта е 95%, сиреч 95 процента от захарозата се разцепва на глюкоза и фруктоза.
Да споделя и аз:
Рецептата е в началото на тази тема.
В тенекия за мед налях 2,5 литра изворна вода, от Била, прибавих на 2-3 пъти общо 8 килограма захар и на два пъти добавих общо 2 килограма от последния изцентрофужен мед. Добавих и две лъжици ябълков оцет. Тенекията с материала поставих в темпериран обем при температура 37 градуса. Разбърквах по два пъти дневно - такива са ми възможностите и на осмия ден всичката захар се разтвори. В интерес на истината рецептата е с един килограм захар, но на четвъртия ден ми се стори, че процесът закъснява и се подсигурих с добавянето на втори килограм мед.
Установката, с която поддържах необходимата температура използвам за размекване на кристализирал мед при температура 45 градуса. Представлява скара с вграден нагревател, върху която се поставя тенекията с мед, електронен терморегулатор и похлупак с подходящи размери изработен от фибран с дебелина 50 мм.
Инвертирането беше за мен един успешен експеримент. Разбъркването през тези 8 дни ми дойде малко в повече. И разбира се аз не знам до каква степен е инвертирана захарозата, но това което очаквах се получи.
За добрата работа на пчелата е нужно добро гориво. Тук работим само със 100 октана:pilot::plane:
Ще им монтирам антирадари, че вчера се върнаха не с нектар, а с фишове :)
http://i.telegraph.co.uk/multimedia/...e_1699291c.jpg
Да докладвам резултата от опита: - перфектно управление на процеса ензимно инвертиране посредством контролера на горелката на котела. Мощността на въглищната горелка удивително бързо загрява обема на водата, още докато я меря кофа по кофа през кантара. 95 кг вода и 175 кг захар /7 чувала/ ги забърках за по-малко от час, температурата я оставих да стигне до 70 градуса, но май не беше нужно, захарта се разтвори без проблем. Преди да сипя ензима, отворих връзката към отоплителната инсталация и набързо охладих сиропа до 55 градуса. Контролера на горелката се оказа, че идеално поддържа температурния режим, сутринта, като отидох, беше ми начертал графиката на процеса за последните 12 часа - перфектна права линия. Ползвам сензора за бойлер /в комплекта/ за обратна връзка към управлението. Въглищата в бункера почти не намаляха. Днес сутринта, като изминаха 12-те часа бъркане, отново го охладих и след два часа вече точехме за кошерите сироп. За мен опита е много сполучлив. Утре ще дам проба за анализ в Габровската лаборатория. Препоръчвам горелките за котел с добър контролер за такава цел. Изразходвал съм не повече от 7 килограма въглища за 12 - 13 часа. Бъркалката е котвообразна и сравнително бърза. Не се наблюдава недоразбъркване поради завъртане на водата заедно с нея, не съм я спирал и пускал, както беше развита теорията за разбъркването по-напред в темата. Като излязат анализите на сиропа, ще ги публикувам тук.
150 евро за стока с двойно предназначение много ли са? Основното си предназначение - да управлява отоплението, го изпълнява перфектно. Сега се оказа, че добре управлява и съда за инвертиране. Скоро ще подкарам и вакуум дестилатора, и там се надявам да е от полза. Накрая може да потрябва и за кремообразния мед, но това догодина.
Разбира се, че няма. Аз искам да кажа, че който има или се колебае дали да си купи, може успешно да го ползва за целта, както показа опита ми. Дано да е от полза за някого.
Разбрахте ли новината, инвертазата вече е увеличена с 20%?
Засилих се аз до Габровската лаборатория на БАБХ с мостра от сиропа, ама ядец - напразно съм се разходил дотам. Не правят анализ на захарни сиропи. Питах ги къде правят такъв анализ - не знаят. Някой колега, ако е носил скоро сироп за анализ, може да помогне с информация къде го е правил. Иначе ще викам неволята и по принуда ще извадя от склада кашоните с лабораторното оборудване.