Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 1210

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Следния пост ми направи впечатление още първия път, когато прочетох темата:

Цитат Първоначално публикувано от Sofiqnec Виж публикацията
    ... единствения метод при които се избягва употребата на киселини и за които даже 1 ред не съм прочел от пчелари е изместането на равновесието
    Захароза <----> Фруктоза + Глюкоза е чрез добавяне на глюкоза или фруктоза ,а как се случва тази магия към 10 килограма захар се добавя 1 килограм фруктоза или глюкоза което ви е под рака и с 2 те става но с фруктоза е по добре по течен става сиропа след това приготвяте сиропа както ви е кеф дали 1:1 или 1:1,5няма значение ако сиропа е 2:1 или това е 66% масов разтвор на захар вие се доближавате почти до 72 та % на меда и на пчелите им е най удобно да се запасят без да го преработват почти . кристализация не се проявява и при много ниски температури !
    Тази линия на размисъл с изместване на равновесието никой не я коментира.
    Склонен съм да му вярвам, защото съфорумецът химик още отначало е казал даже концентрацията, при която сиропа не кристализира, оттам нататък две години върви търсенето на отговора на "защо ми кристализира сиропа". Моя реактор 300 л, който подготвям, е неръждаем, с водна /парна/риза и е свързан с котел Виадрус 20 kW, оборудван с въглищна горелка с процесор с размита логика. Освен с въглища, работи добре с дървесен чипс до 40 мм, пелети от дърво и слънчогледова люспа, костилки и др. подобни. Горелката идеално поддържа необходимата температура с отклонение не повече от един градус, изпробвано тази зима с най-различни тестове на отоплителната инсталация. Поради малкия обем вода на ризата предполагам, че ще я ползвам само за бързо загряване на обема и после ще поддържам на ток. Инертността при затихване и разпалване на горелката при такова малко количество вече загрята вода няма да позволи поддържане на температурата в тесни граници, ама знае ли човек, докато не пробва. Така или иначе, това лято ще пробвам с изместване на равновесието, пък ще видим. Ако на пазара има сироп с нееднакво съдържание на глюкоза и фруктоза, много вероятно е да са използвали този начин.
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от agro Виж публикацията
    ........Тази линия на размисъл с изместване на равновесието никой не я коментира.......
    Напротив - някъде в темата има публикуван един документ на наглийски с 60-70 листа от изследвания и параметри на захарта и на глюкозо-фруктозните сиропи, както и на кристализацията - кога става, при какви температури и при какви съотношения на глюкоза-фруктоза-вода. Просто никой от форума не си направи трудда да го прочете този документ и да синтезира важната информация на Български език.

Потърси в Google с думичките glucose fructose syrup crystallization и ще намериш още една камара други документи и изследвания по въпроса. Проблемът е, че няма кой да ги изчете всичките и после в 1-2 постинга да напише най-важните неща.

VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Аз не съм добре с английския и не мога да свърша тази работа, иначе бих го направил с удоволствие. Ако можеше "Софиянец" да разкаже повече как така добавянето на фруктоза /изходен продукт на реакцията/ измества равновесието в посока хидролиза на захарозата в противоречие с принципа на Льо Шателие Браун, ще е най-добре. Написал е, че е добър химик. Забравил съм вече наученото за ензимната катализа, може там да е различно. Не знам дали още чете форума.
    Този пост е редактиран от agro; 02.05.2016 в 13:53. Причина: правопис
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

Автор
    Регистриран
    18.01.2012
    Нормално ли е собствено производство инвертиран сироп да получава кристализация отново. Направен е по рецептата на Матеев с цвеклова захар. Спазени са всички необходими изисквания. Температура, pH, време. Бъркалката се включва през 15мин. и работи 5мин. Налях сиропа в шишета и за месец и половина кристализира отново, кристалите са меки на размер около 1/2 от твърдото им състояние. Сиропа ми е 3 пъти по гъст от този в магазините. Нормално ли е да кристализира отново?
    И да се лъжем няма смисъл в това - самозалъгваш себе си като пчелар!!!

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Аз проблема с кристализирането си го реших, като вместо 70% вече го правя на 65%. Това е .......

Автор
    Регистриран
    18.01.2012
    А ако си го правя 70/30 и след инвертирането го разреда с вода +5% . Може ли или отново ще кристализира?
    И да се лъжем няма смисъл в това - самозалъгваш себе си като пчелар!!!

Автор
    Регистриран
    07.10.2010
    Пчеларски район
    ДОБРИЧКА
    Чудно ми е защо купешкия не се захаросва но явно и там не е 70 процентов а го дават за тъкъв

VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    ... Моя реактор 300 л, който подготвям, е неръждаем, с водна /парна/риза и е свързан с котел Виадрус 20 kW, оборудван с въглищна горелка с процесор с размита логика. Освен с въглища, работи добре с дървесен чипс до 40 мм, пелети от дърво и слънчогледова люспа, костилки и др. подобни. Горелката идеално поддържа необходимата температура с отклонение не повече от един градус, изпробвано тази зима с най-различни тестове на отоплителната инсталация. Поради малкия обем вода на ризата предполагам, че ще я ползвам само за бързо загряване на обема и после ще поддържам на ток. Инертността при затихване и разпалване на горелката при такова малко количество вече загрята вода няма да позволи поддържане на температурата в тесни граници, ама знае ли човек, докато не пробва...
    Да докладвам резултата от опита: - перфектно управление на процеса ензимно инвертиране посредством контролера на горелката на котела. Мощността на въглищната горелка удивително бързо загрява обема на водата, още докато я меря кофа по кофа през кантара. 95 кг вода и 175 кг захар /7 чувала/ ги забърках за по-малко от час, температурата я оставих да стигне до 70 градуса, но май не беше нужно, захарта се разтвори без проблем. Преди да сипя ензима, отворих връзката към отоплителната инсталация и набързо охладих сиропа до 55 градуса. Контролера на горелката се оказа, че идеално поддържа температурния режим, сутринта, като отидох, беше ми начертал графиката на процеса за последните 12 часа - перфектна права линия. Ползвам сензора за бойлер /в комплекта/ за обратна връзка към управлението. Въглищата в бункера почти не намаляха. Днес сутринта, като изминаха 12-те часа бъркане, отново го охладих и след два часа вече точехме за кошерите сироп. За мен опита е много сполучлив. Утре ще дам проба за анализ в Габровската лаборатория. Препоръчвам горелките за котел с добър контролер за такава цел. Изразходвал съм не повече от 7 килограма въглища за 12 - 13 часа. Бъркалката е котвообразна и сравнително бърза. Не се наблюдава недоразбъркване поради завъртане на водата заедно с нея, не съм я спирал и пускал, както беше развита теорията за разбъркването по-напред в темата. Като излязат анализите на сиропа, ще ги публикувам тук.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    .... Препоръчвам горелките за котел с добър контролер за такава цел. Изразходвал съм не повече от 7 килограма въглища за 12 - 13 часа. Бъркалката е котвообразна и сравнително бърза. Не се наблюдава недоразбъркване поради завъртане на водата заедно с нея, не съм я спирал и пускал, както беше развита теорията за разбъркването по-напред в темата. Като излязат анализите на сиропа, ще ги публикувам тук.
    Добър контролер - да. Ама чак fuzzy logic за такъв реактор не ти трябва. Предполагам, че ако кажеш тук цената на един такъв фабричен контролер, на някои ще им се изправи косата.
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    150 евро за стока с двойно предназначение много ли са? Основното си предназначение - да управлява отоплението, го изпълнява перфектно. Сега се оказа, че добре управлява и съда за инвертиране. Скоро ще подкарам и вакуум дестилатора, и там се надявам да е от полза. Накрая може да потрябва и за кремообразния мед, но това догодина.

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •