Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 72 от 121 ПърваПърва ... 2262707172737482 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 711 до 720 от общо 1210
  1. #711
    VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Мнения
    3,743
    Пчеларски район
    Раковски
    Незнам какво се случва във килийките,но знам,че в последствие,ензимите се откриват в пробите ......

  2. #712
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Мнения
    7,209
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от Максим Тодоров Виж публикацията
    Матеев сподели спорет теб какво се случва когато го свалят в кийките като се има в предвит че пчелите го запечатват доста по гъст?
    Не бъркай влажноста на меда с влажноста на въздуха. Вода има дори и в мед с влажност 18-20%, и в тази вода има молекули с висока кинетична енергия, които са склонни да се изпарят в околното пространство. Процесът на изпарение продължава да си тече до момента, в който пчелите запечатат килийката. Процесът на изпарение може да бъде спрян само ако влажноста на въздуха в кошера достигне до 100%. Във всички останали случаи изпарение на меда има, независимо колко е неговата текуща влажност.

    С две думи - скороста на изпарение зависи от околната влажност и от температурата, а не от влажноста на изпаряващия се продукт (в случая мед). Докато в изпаряващия се обект има водни молекули, част от тях винаги ще имат склонност да се изпарят.

  3. #713
    Заслужил Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Мнения
    284
    Пчеларски район
    Варненски
    Мисълта ми беше дали пчелите при пренасянето на сиропа го сгъстяват и той поради това кристализира в питите?
    Ако двама човека имат по една идея и нея споделят ще си останат само с нея но ако си я споделят и двамата ще имат по две.

  4. #714
    VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Мнения
    2,740
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    ...С две думи - скороста на изпарение зависи от околната влажност и от температурата, а не от влажноста на изпаряващия се продукт (в случая мед). Докато в изпаряващия се обект има водни молекули, част от тях винаги ще имат склонност да се изпарят.
    Докато се достигне равновесна влажност при дадените условия и броя на изпаряващите се молекули вода стане равен на броя на кондензиращите, като не е необходимо влажността на въздуха да достигне 100 %. Равновесието се установява при конкретни стойности за всяка температура и атмосферно налягане.
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

  5. #715
    VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Мнения
    4,061
    Цитат Първоначално публикувано от Ангел Йосифов Виж публикацията
    Незнам какво се случва във килийките,но знам,че в последствие,ензимите се откриват в пробите ......
    Много си прав!
    Оказва се, че не захарността е проблем, а точно инвертиращия ензим.

  6. #716
    VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Мнения
    2,799
    Ставало е дума и преди, че химическата инвертаза се открива много лесно и веднъж попаднала в меда няма начин да се прикрие, защото не се разпада. До колкото си спомням пръв Матеев писа за това. Въобще Матеев в тази тема си е в собствени води и е сервирал всичко за инвертирания сироп на тепсия само трябва да се отдели внимание и темата да се изчете задълбочено.

  7. #717
    VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Мнения
    5,703
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от kuline Виж публикацията
    Оказва се, че не захарността е проблем, а точно инвертиращия ензим.
    Да не се окаже ,че НЕ Украинския мед ни е проблема а ...

  8. #718
    VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Мнения
    4,061
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    Ставало е дума и преди, че химическата инвертаза се открива много лесно и веднъж попаднала в меда няма начин да се прикрие, защото не се разпада. До колкото си спомням пръв Матеев писа за това. Въобще Матеев в тази тема си е в собствени води и е сервирал всичко за инвертирания сироп на тепсия само трябва да се отдели внимание и темата да се изчете задълбочено.
    Вероятно си прав, че Матеев е в собствени води, нооо нека предпазим тези, на които не им се чете, за да не се окаже, че меда им е проблемен и немогат да го реализират.
    В крайна сметка, лично за мен използването на инвертиран сироп е безсмислено.

  9. #719
    VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Мнения
    4,061
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    Да не се окаже ,че НЕ Украинския мед ни е проблема а ...
    Може и така да се окаже, но почти никой не споменава за това.
    Информацията ми е точна и за да не прозвучи двусмислено ще кажа, че аз не съм ползвал инвертиран сироп.

  10. #720
    VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Мнения
    5,703
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от kuline Виж публикацията
    Може и така да се окаже, но почти никой не споменава за това.
    .
    Ха ха -то е като при умрелите : или добро или нищо.

 

 
Страница 72 от 121 ПърваПърва ... 2262707172737482 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

  • Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •