Аз съми си направил кутия от фибран, в която да се побира една голяма тенекия.
На дъното слагам 4 малки бурканчета от детско пюре, на които стъпва тенекията. На дъното се поставя твърда плоскост, за да не се стопи от крушката.От долу слагам една крушка 25 вата и така подгрявам сиропа. Като на капака на тенекията съм сложил един термометър и в зависимост от температурата, притварям или отварям капака на кутията. Гледам да поддържам около 35-38 гр С. Разбърквам сутрин и вечер и за около 7-8 дни става сиропа.
Приготвам сиропа по следната рецепта - 1 кг мед, 2.5 л вода, 9 кг захар и една чаена лъжичка лимонтузу, или 2 супени лъжици ябълков оцет.Първо се разтваря захарта във водата, до колкото може, после се добавя меда и оцета и се разбърква хубаво. Ако се сложи повече мед, по-бързо стават процесите. Правил съм малки дози експериментално. Става си като истински мед и много добре го вземат пчелите. Само, че смисъла е да се налива в питите, а не да се дава през хранилката, не е нужно пчелите отново да го преработват.
Говори се че вече може да се намери и готова инвертаза, която се разтваря само в захарен сироп, без да се добавя мед и пак се получава инвертиран сироп.

Цитат