Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 1210

Преглед на хибрид режима

  1. #1
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Мнения
    7,209
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Да, проблемът е отстранен. Просто направих сиропа малко по-рядък. Явно 70% е на границата на взахаряването. Просто намалете гъстотата до 65% или дори до 60%, и всичко ще е наред. Сега с по-редкия сироп имам пълни туби, останали от есента, и до момента все още не са се взахарили.

  2. #2
    Потребител
    Регистриран
    03.06.2014
    Мнения
    85
    На 50-55 градуса за 48 ч. така ли инвертирате?
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Да, проблемът е отстранен. Просто направих сиропа малко по-рядък. Явно 70% е на границата на взахаряването. Просто намалете гъстотата до 65% или дори до 60%, и всичко ще е наред. Сега с по-редкия сироп имам пълни туби, останали от есента, и до момента все още не са се взахарили.

  3. #3
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Мнения
    7,209
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Точно така - настройвам терморегулатора точно на 50 градуса, но температурата след нагряване в действителност се клати с +/- 2 градуса от зададената стойност. С мощноста на моя нагревател успявам да нагрея до такава температура за около 4 часа.

    Нагревателя ми е 24 kW (проточен бойлер) за 2.2 тона сироп (около 1800 L). Това прави някъде около 10W на всеки един килограм сироп. С такава мощност 10-15 градуса сироп се загрява до 50 градуса за около 4 часа.

  4. #4
    Четейки темата се сетих за лекцията на г-н Софрон Софрониев.
    Как така на него не му откриват ензим в меда при положение , че пчелите му зимуват на инвертиран сироп?
    Също така в лекцията си обяснява , че сиропа му е 70% разтвор и нищо не сподели за взахаряване.
    Не е важно да знаеш всичко, важното е да знаеш къде да го намериш.
    Алберт Айнщайн.

  5. #5
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Мнения
    7,209
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от Kiril8305 Виж публикацията
    ......Също така в лекцията си обяснява , че сиропа му е 70% разтвор и нищо не сподели за взахаряване.
    Ако сиропа се направи и веднага се даде на пчелите, дори и после да се взахари, пчеларя няма как това да го разбере. После през зимата пчелите си го изяждат, като предварително си го декристализират с високата температура на кълбото.

    Всъщност на взахаряване е подложен сиропа, който е останал нераздаден в туби при пчеларя. Такъв сироп се оправя много лесно - добавя му се съвсем малко вода, разбърква се, и до ден-два сам се декристализира.

  6. #6
    VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Мнения
    3,350
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    После през зимата пчелите си го изяждат, като предварително си го декристализират с високата температура на кълбото.
    Или го изхвърлят навън под формата на кристали. От където пчеларя, ама автоматично разбира. Ей, Матеев.

  7. #7
    Наблюдател
    Регистриран
    02.10.2010
    Мнения
    46
    Даже да е взахарен,консистенцията е толкова мека че според ме нищо не изхвърлят.Това което го веждате е кристали от рапицов мед.Миналата година леко разреих сиропа с топла вода и докато дойде ред да налея тубата вече беше втечнен без следа и от един кристал.

  8. #8
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Мнения
    7,209
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Или го изхвърлят навън под формата на кристали. От където пчеларя, ама автоматично разбира. Ей, Матеев.
    Бъркате интензивното разширяване на семейството през пролетта с нормалното презимуване през зимата. През зимата често меда в кошера е взахарен, но това не го виждате, защото ви е страх да надигнете найлона и да извадите питите. Високата температура на кълбото постепенно декристализира меда по неговата периферия, пчелите го усвояват и кълбото се премества с още малко, декристализирайки още малко мед. Това е процеса, който се извършва цялата зима.

    Когато обаче започне интензивното пролетно развитие и пчелите вече си имат нов нектар от природата, тогава и САМО ТОГАВА на преден план изниква необходимоста от БЪРЗО ИЗЧИСТВАНЕ НА КИЛИЙКИТЕ в близост до пилото. Тогава и само тогава пчелите започват да пренасят меда от тези килийки, ако не е кристализирал, или да изхвърлят кристалите, ако е кристализирал. Но дори и тогава те не изхвърлят всичкия взахарен мед от кошера, а само от тези килийки, които им трябват, за да се разшири пилото. Впоследствие семейството става много силно, затопля ЦЕЛИЯ ОБЕМ НА КОШЕРА, и по този начин се декристализира почти всичкия взахарен мед в този кошер. И дори и да видите нещо изхвърлено навън, то това са само отделни кристалчета, а не камара от 10 килограма захар.

    ПС: Тази година си запазих около 20 корпуса с неизцентрофужени пити, за да мога през зимата да работя по ножовете на разпечатващите машини и да ги усъвършенствам. Към днешна дата меда в тези пити е кристализирал на 100%. Това означава, че е такъв и по всичките ми кошери. И въпреки това семействата ми не са умрели, а пращят по шевовете от сила, и въобще не изхвърлят захар, а си декристализират меда и си го ядат. Процесът на декристализация от топлината на кълбото е БАВЕН, но НАДЕЖДЕН и успешно е работил милиони години в хралупите на пчелите, позволявайки им да оцелеят въпреки масовата кристализация на различните видове мед в тях.

  9. #9
    Автор
    Регистриран
    31.03.2015
    Мнения
    201
    Пчеларски район
    плевен
    Извинявайте забравих да попитам знаещите . Как във Финландия вадят по 100-150 килограма мед ?

  10. #10
    Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Мнения
    1,068
    Пчеларски район
    Златоград
    Цитат Първоначално публикувано от Kiril8305 Виж публикацията
    Четейки темата се сетих за лекцията на г-н Софрон Софрониев.
    Как така на него не му откриват ензим в меда при положение , че пчелите му зимуват на инвертиран сироп?
    Също така в лекцията си обяснява , че сиропа му е 70% разтвор и нищо не сподели за взахаряване.
    Ако е инвертирал с киселина ще му открият ензим на куково лято.

 

 
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

  • Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •