Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 6 123 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 1210

Преглед на хибрид режима

Наблюдател
    Регистриран
    27.04.2014
    Уважаеми колеги : Като пчелар от скоро и то любител не мога да преценя ползите от инвертната и неинвертната захар (инвертен сироп или захарен сироп ), но като химик на доста високо ниво мога да ви кажа само едно пък Вие си правете изводите сами. Дали ще добавите киселина като чиста такава (лимонтузу както му казвате не е винена а лимонена киселина ) винена киселина (оцет 6% винена киселина ) или друг вид киселина все ще получавате ХМФ затова ползвайте малки количества все пак киселината е само катализатор . По интересни са методите за ивертиране на захароза с ензима инвертаза, за да работи този ензин са необходими 2 условия киселинност на средата която за да е 4,5 или 5 pH не необходимо добавка на киселина в доста големи обеми и ХМФ е факт още преди да сте сложили ензима . Другия вариант който споменавате е с добавка на мед (е нещо да сте чували, че меда има естествена киселинност и то не ниска ?) т.е. до тук три метода в които на всякъде имате киселина и ХМФ единствения метод при които се избягва употребата на киселини и за които даже 1 ред не съм прочел от пчелари е изместането на равновесието
    Захароза <----> Фруктоза + Глюкоза е чрез добавяне на глюкоза или фруктоза ,а как се случва тази магия към 10 килограма захар се добавя 1 килограм фруктоза или глюкоза което ви е под рака и с 2 те става но с фруктоза е по добре по течен става сиропа след това приготвяте сиропа както ви е кеф дали 1:1 или 1:1,5няма значение ако сиропа е 2:1 или това е 66% масов разтвор на захар вие се доближавате почти до 72 та % на меда и на пчелите им е най удобно да се запасят без да го преработват почти . кристализация не се проявява и при много ниски температури !

Почетен Автор
    Регистриран
    19.05.2011
    Пчеларски район
    асеновград
    Sofiqnec. Обясни моля те този метод по-подробно, като за хора които не разбират от химия.

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Тьй като нямам идея как да измервам ХМФ, предпочитам да давам обикновен сироп с добавена киселина. Това е различно от инвертиран сироп с киселина. Все пак меда е киселинен а в алкална среда се стимулира развитието на всякакви вредни микроорганизми. Храненето с големи количества неподкиселен сироп крие опасност от стимулиране на нозематозата.

И аз искам да ползвам добьр инвертиран сироп, но не мога да се доверя на домашни рецепти дори и с инвертаза. Колегата химик да каже има ли лесен и евтин метод за измерване на ХМФ-то.

П.С. Този метод захароза + фруктоза = фруктоза + глюкоза ми е непонятен. Звучи ми като фалит на инвертазо-производителите. :-)

Почетен Автор
    Регистриран
    17.01.2014
    Пчеларски район
    с.Кривина, София-град
    Откъде в София купувате готов инвертиран захарен сироп, от който сте останали доволни?

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Софиянец, таз магия е известна на немалко хора. И е нормално да не си чел един ред за нея от пчелари, макар че у форума е споменавана два или три пъти, бегло. Понятно по какви причини. Аз лично винаги съм се придържал към това което е написал m_pchelari в последното си мнение, първи абзац.
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

Наблюдател
    Регистриран
    29.10.2011
    Пчеларски район
    Стара Загора
    Цитат Първоначално публикувано от delpi Виж публикацията
    Откъде в София купувате готов инвертиран захарен сироп, от който сте останали доволни?
    Аз купувам от тук и съм доволен и цената е добра.http://www.toshev-ltd.com/bg/Produkt...i/83/products/

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Ако сиропа трябва да е кисел преди да се добави инвертазата, то разликата от подхранването с подкиселен обикновен сироп и инвертиран такьв е само в производителя на самата инвертаза. Е питам се тогава кой е по-добрия производител: Судзукер, Пчелит, Тошев ....или apis mellifera?

Заслужил Автор
    Регистриран
    06.02.2014
    А ако ти трябва да приготвиш 100кг.с Брита.Аз го правя така:Бидон 150л.,нагревател с регулатор ,стационарна бъркалка,кран долу.30% вода 1г.инвертаза на 10кг.захар.Непрекъснато въртене при 38-45 градуса24-36 часа.Става перфектна,пчелите си облизват мустаците.Ако е с 20%вода може направо в тенекията,шегувам се.Не че в мрежата няма такъв подобрен.

Почетен Автор
    Регистриран
    17.01.2014
    Пчеларски район
    с.Кривина, София-град
    Цитат Първоначално публикувано от pojara Виж публикацията
    Аз купувам от тук и съм доволен и цената е добра.http://www.toshev-ltd.com/bg/Produkt...i/83/products/
    Много благодаря! Оказа се, че ми е на много удобно място.

колега pojara на каква цена взимаш инвертирания сироп че на сайта не видях цени
    Si sapis, sis apis. (Ако си умен, бъди трудолюбив като пчела.) Луций Аней Сенека

Страница 1 от 6 123 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •