Уважаеми колеги : Като пчелар от скоро и то любител не мога да преценя ползите от инвертната и неинвертната захар (инвертен сироп или захарен сироп ), но като химик на доста високо ниво мога да ви кажа само едно пък Вие си правете изводите сами. Дали ще добавите киселина като чиста такава (лимонтузу както му казвате не е винена а лимонена киселина ) винена киселина (оцет 6% винена киселина ) или друг вид киселина все ще получавате ХМФ затова ползвайте малки количества все пак киселината е само катализатор . По интересни са методите за ивертиране на захароза с ензима инвертаза, за да работи този ензин са необходими 2 условия киселинност на средата която за да е 4,5 или 5 pH не необходимо добавка на киселина в доста големи обеми и ХМФ е факт още преди да сте сложили ензима . Другия вариант който споменавате е с добавка на мед (е нещо да сте чували, че меда има естествена киселинност и то не ниска ?) т.е. до тук три метода в които на всякъде имате киселина и ХМФ единствения метод при които се избягва употребата на киселини и за които даже 1 ред не съм прочел от пчелари е изместането на равновесието
Захароза <----> Фруктоза + Глюкоза е чрез добавяне на глюкоза или фруктоза ,а как се случва тази магия към 10 килограма захар се добавя 1 килограм фруктоза или глюкоза което ви е под рака и с 2 те става но с фруктоза е по добре по течен става сиропа след това приготвяте сиропа както ви е кеф дали 1:1 или 1:1,5няма значение ако сиропа е 2:1 или това е 66% масов разтвор на захар вие се доближавате почти до 72 та % на меда и на пчелите им е най удобно да се запасят без да го преработват почти . кристализация не се проявява и при много ниски температури !