Първоначално публикувано от
Pavel_Bs
Колеги,аз приготвям инвертирания сироп по следния начин - кипвам филтрирана вода(кана Брита) и наливам в захарта.Съотношението е 7:2:1(захар/вода/мед).Бъркам докато разтвора се охлади до към 38-40гр. и добавям меда,отново бъркам,след което съда го поставям в по-голям съд с вода в който е включен нагревател за аквариум.Имам и 25W и 75W и двата вършат работа.Периодично разбърквам с бъркалка за бои и дрелка.Съдовете са открити през цялото време и излишната вода се изпарява лесно.В рамките на 12 дена сиропа придобива консистенцията на гъст мед,а кристалите са напълно стопени(инвертирани). Според мен водното съдържание е по-малко от 20% тъй като нивото в кофите видимо спада поне с два пръста за тези 12 дена,а поначало то е 20% още при направата на сиропа (7+2+1).Не виждам как при ниво 18-19% може сиропа да се развали.Не прибавям нищо друго освен мед.Според мен така приготвен сироп би издържал няколко години ако се съхранява на тъмно,сухо и не много горещо място.Тази година смятам да инвертирам сироп който да ми стигне за два сезона и да не се занимавам догодина.