В един корпус има 6 пити по 22 по 15 прави 19,8 кв дециметра с пити.
Преглед за печат
С математиката хич ме няма, смятай си сам.;)
Математика е точна наука .
В пчеларството е така - има година дава и три няма никой в къщи.
Относителна работа.
Шопов , руски знаеш , затова ти препоръчва това - Володя ДЕД .https://www.youtube.com/watch?v=t1Um77G_1_0
Колегата Владимир Давыдов ще се обиди, иначе бих ти качил книгата му Улей Удав - практика пчеловождения.
Ако автора разреши, ще ти я кача.
http://s15.postimg.org/g03uy3w53/rsz_1_1.jpg
Имам обяснение – леки вибрации на питите и липса на вертикални стени около гнездото.
И за миг не си помислих, че пчелите предпочитат да живеят в ниска и широка пита – както живеят в стандартните кошери.
Юрий, сега е коретно, и ти да дадеш обяснение за това "природно състояние".
Жалко за пчелите на клипа.
https://www.youtube.com/watch?v=Ss7SA-1QcFw
Вибрации ?
Точно така, вибрации и трептене на питата в гнездото.
Ама ти не го ли знаеш това?
На твоето видео е показан малък рой, който не си е намерил защитено място, и е започнал да строи пити там където е, защото много време е търсил място за заселване, и бродил доста време. На този рой името му е "бродещ рой", как не го разпозна?
Доказателството за моето твърдение е фактът, че в питите няма и грам мед.
Слави,това не е съвсем така.Рояка е там най много от 2-3 дена.Аз виждам на почти всички далаци нектар и малко прашец.Медът е мед когато е запечатан(предимно).Освен това, малките роеве са предимно с млади майки(втораци,третаци),коит о могат да летят доста километри.Снимано е през деня,което ще рече,че половината пчели са на "нивата",което от своя страна ще рече,че рояка не е съвсем малък.На клон се заселват предимно,рояци със стари майки(над 2г).Аз дори не забелязах да има запечатано пило и дали изобщо има.А вибрациите са друго нещо.....
Няма да го превеждам, а ще ти кажа защо. Нашите кошери предимно са поставени в/у такива поставки под които има празно пространство, а тук забележи - няма или по - точно има, но е много напред . В нашия случай пчелите се провесват на "брада", а тук тъй като липсва това пространство се разполагат по стената на кошера. Така мисля аз.
Не казвам че трябва да има запечатан мед.
В началото на клипа, до първата минута, се виждат пчели, и почти не се виждат питите от телата им. Това показва че пчелите строят пити от скоро, и изобщо не се интересуват от пашата. Аз не виждам летящи пчели в началото на филма, пчелите градят пити.
Аз не виждам нектар в питите. Виждам около 100 по-тъмни килийки, те може би са пълни с прашец, не знам. Виждам малко по-жълт восък в долната част на питите, но не виждам там нектар.
Прав си че майката е неоплодена.
Но това според мен е бродещ рой, който не си е намерил защитено място, преместил се е 2-3 пъти, и заради липса на подходящо място е започнал да гради там, където се е установил за последно. Иначе ще умре от глад, не може да си позволи ново преместване и търсене.
Не мога да разбера защо изобщо се обсъжда този клип ясно е, че тоя рой просто се е закрепил там щото не е намерил хралупа. Как ще се пази на открито от неприятели от студ? Това не може да е пример за естествено състояние на пчелата. Никой не може да ме убеди, че при наличие на хралупа ще се засели там дето е показано на клипа невъзможно е. Заселила се е там по принуда и ще си умре ако не се пресели.
Гледам , че ядрото се е сформирало отново и е минало на кинокритика ! Слави , кой ще ми отговори на въпросчетата от пост 657 ?????
Разбрах те, ти считаш, че щом има полирани килийки, в долната част на питите, би трябвало да има разположени запаси с нектар над тях, и пчелите да са на клоните от около 2-3 дни. Това е нормалното състояние. Само заради това ли твърдиш че виждаш нектар в питите, само заради жълтите килийки?
Аз не виждам нектар, или донесен от роя мед.
Би трябвало пчелите да донесат прашец и да го складират около полираните килийки. Но аз това не го виждам.
Виждам слаб рой, с неоплодена майка, която може да лети много, роят строи пити и не се интересува от пашата, няма летящи пчели, т.е. строи пити от скоро, от вчера, и няма запаси от мед, които да са донесли. Пчелите гладуват.
Затова считам че е бродещ рой.
Този път ще ти се обоснова, но следващия път като напиша "пълни глупости" отиваш и започваш да четеш. Разбрахме ли се? Та така: Как ще се пази от студ? Нима в кошера са на по - топло? Както знаеш или може и да не знаеш, има колеги които ги оставят на отворено дъно. Нещо подобно на това се получава. Как се пазят от неприятели? Както ще се пазят и в хралупата. Напада ги, взема си каквото му е необходимо и си тръгва.
Защо да не е пример за естествено състояние на пчелата? Какво и е естественото състояние на пчелата? ПРИРОДНОТО ЛИ?
Никой не може да те убеди, че не може да се засели там. Ами ти малко ми се вижда, че си неубедим. Защо да не може да се засели? Какво му пречи? Може да се засели на един гол клон и да започне да изгражда пити там. Казваш ще умре. Дали? Аз съм намирал паднал кошер в пчелин който не е под постоянни грижи, разделен на две. Това март месец. Според мен този кошер го е бутнало животно или силен вятър. И в двете половини имаше майки и пило. Отворени кой знае от кога? Предполагам, че може и така да е изкарал зимата, което е по достоверното. Как са изкарали зимата? Примери много, клипове също. Просто се зарови в литературата, в интернет, чети и всичко ще ти се изясни.
Това изказване е еманация на българската пчеларска несъстоятелност. По-голяма щуротия не бях чел. Искаш да ми кажеш, че роя като излезне и ей тъй от кеф се заселил на открито? Кой ще го пази от вятър? Как ще регулира температурата на гнездото на открито? Винаги търси затворено място пчелата където да се засели да не е проста.
Питай и ще ти бъде отговорено!
https://www.youtube.com/watch?v=JnnjY823e-w
Отговор.
Маточниците се изграждат от пчелите търтовки, но няма да ти казвам как става, писна ми от незнаещи и плямпащи за бройка на мнения във форума.
- В семейство с нормална майка.
В литературата е възприето пчелите-търтовки, в които са образувани вече яйца, но още не снасят яйца, да се наричат анатомически търтовки, а същите, след като започнат да снасят яйца, — физиологически търтовки.
Анатомическите търтовки се появяват във всички роящи се и готвещи се за роене семей*ства, пчелите-търтовки се срещат в голям процент във всички семейства с неоплодени майки и с нормални майки, които снасят малко яйца както през време на роевия период, така и в края на главната паша.
Установено е, че и в нормални семейства, с нормална майка, не само в роевия период, а и до края на главната паша (когато в пчелина няма роещи се семейства) се срещат пчели-търтовки.
Физиологически търтовки са пчели които снасят търтееви яйца. Намират се във всяко силно семейство през лятото, и във всяко семейство готвещо се за роене. Нормалните пчели изяждат яйцата на снасящите физиологически търтовки. Това не е много известно на пчеларите.
Има жлеза на майката и на пчелата работничка, която маркира с феромон яйцата. Как се казва жлезата, потърсете във феромони на пчелите – ха-ха.
2. В семейство без майка.
Физиологически търтовки се намират във всяко семейство останало без майка, те снасят търтееви яйца. Това състояние на семейството е много добре познато на пчеларите. Но само това се знае, не се знае информацията по точка 1.
Има семейства с нормално снасяща майка(оплодени и неоплодени)
Има семейства с две или повече нормално снасящи майки(майка и дъщера или сестри или...)
Има семейства с млада майка, която тепърва ще бъде оплодена (девствена)
Има семейства с майка снасяща само неоплодени яйца
Има семейства без майка и без яйца
Има семейства без майка и без яйца, но с маточник
Има семейства без майка и със снасящи работнички
Забравих ли нещо?
ДО ГОСПОДАТА vasilevsa и slavi 13
1. Прочетете това:
2. Гледайте това:
https://www.youtube.com/watch?v=JnnjY823e-w
Или прочетете книгата honeybee democracy
3. Коментирайте чак след това...
Лекцията не ме впечатли. Най-интересното е че при неговите опити на остров, на който няма големи дървета и хралупи, се е заселил рой в комина на темерут, който ги е гонил от имота си с оръжие, след което е поискал тяхната помощ за да се отърве от пчелите.
В лекцията нищо не се казва за бродещите роеве.
А съм много доволен от неговата книга „Мъдростта на кошера“ , която съм превел на български
С един куршум два заека .
Първо - в пчеларската литература битува мнението , че пчелен рой не се заселва на орех .За това съм говорил - категорично съм против.
Второ - дългогодишният пчелар от Троян казва , че запасен с мед нищо не пречи роя да изкара до пролетта.
Изобщо не се заяждаме!
Има семейства с нормално снасяща майка(оплодени и неоплодени ЯЙЦА ЯЙЦА ЯЙЦА)
Сетих се за още един вариант - Има семейства с нормално снасяща майка и с маточник
Погледнете си постовете назад, нямат нищо общо с пчелата и имам чувството, че изобщо не я познавате.
Пчелите трябва да стоят без майка повече от 21 дни, а след толкова време в кошера няма не само открито, а каквото и да било пило.
Търтовките се изрояват - Къде си виждал пчели да се роят без майка?!?!
Тази медова пита в центъра на гнездото ще я почистят преди да си разбрал какво се случва, а майката ще я нацвъка при първата почистена килийка.
Това не си го прочел, побликувах го по-назад в темата. Дава отговор на въпосът ти.
- В семейство с нормална майка. Преди роене.
В литературата е възприето пчелите-търтовки, в които са образувани вече яйца, но още не снасят яйца, да се наричат анатомически търтовки, а същите, след като започнат да снасят яйца, — физиологически търтовки.
Анатомическите търтовки се появяват във всички роящи се и готвещи се за роене семей*ства, пчелите-търтовки се срещат в голям процент във всички семейства с неоплодени майки и с нормални майки, които снасят малко яйца както през време на роевия период, така и в края на главната паша.
Установено е, че и в нормални семейства, с нормална майка, не само в роевия период, а и до края на главната паша (когато в пчелина няма роещи се семейства) се срещат пчели-търтовки.
Физиологически търтовки са пчели които снасят търтееви яйца. Намират се във всяко силно семейство през лятото, и във всяко семейство готвещо се за роене. Нормалните пчели изяждат яйцата на снасящите физиологически търтовки. Това не е много известно на пчеларите.
Има жлеза на майката и на пчелата работничка, която маркира с феромон яйцата. Как се казва жлезата, потърсете във феромони на пчелите – ха-ха.
2. В семейство без майка. Семейства търтовки.
Физиологически търтовки се намират във всяко семейство останало без майка, те снасят търтееви яйца. Това състояние на семейството е много добре познато на пчеларите. Но само това се знае, не се знае информацията по точка 1.
господа не усещате ли че започнахте много глупости да пишете вече:laughing:
Аз казвам „Анатомични търтовки“ - което е равно на „бездействащи млади пчели“ / така майче го знаете от книгите/, пчели които са неангажирани с отглеждане на пило и с преработка на нектар.
Не говоря за търтевично семейство, без майка от 30 дни.
Но „Физеологичните търтовки“, които снасят яйца, също присъстват в силните семейства, те снасят яйца, а нормалните пчели ги отстраняват.
Тук, в този форум, съм виждал дискусия за „работещата полиция“ при пчелите, която отстранява тези яйца.
Тук преди няколко дни някои пчелари изръсиха свещената глупост, че при наличие на майка пчелите не ставали търтовки, което изобщо не е вярно. Като се изтъкваше, че с феромоните си блокирала процеса, нищо не може да блокира ако има млади пчели които не хранят майката и жлезите им произвеждат млечице, което не се разходва се получават търтовки.
Чакайте ,нещо не вдявам ?
Последната мода е да се кърми в МОЛа .
Имаше такова социално движение при КЪРМАЧКИТЕ .:)
Когато майката е повредена и трябва да се сменя, в гнездото се появяват анатомически (не снасящи яйца, но с активни яйчници) пчели търтовки,
но физиологически търтовки (снасящи яйца пчели) се появяват в семейството, останало без майка, не по-малко от 15 дена.
Юли и август са най-неблагоприятните месеци. В този период е характерно, че в семейството се появяват най-малко 50% анатомически търтовки при неснасяща майка. Никой не е казал, че такива търтовки няма, но е важно кога се появяват - в какъв период от време в семейството.
Оплодената майка непрекъснато отделя от тялото си ектохормони - тъй нареченото - пчелно млечице. Тези ектохормони се отделят от горночелюстната жлеза или така наречената мандибулна жлеза. Но това не е съвсем правилно, защото това вещество е комплекс от други съставки произвеждани и от друга жлеза - гръдната, а и от някои коремни клетки. Това вещество подтиска ендокринните жлези с което и развитието на яйчните тръбици.
От горе написаните ми постове какво излиза - че тези пчели търтовки ги има в семейства с калпава майка, която е в процес на смяна, а не на роене. В момент на роене майката си е в отлична форма и с феромоните си подтиска всячески ВАШИТЕ ТЪРТОВКИ.
Не съм в "час" със "спорът" ви,но всяко семейство има НЕ изолзван кърмачески потенциал.Което ще рече,че има млади пчели които не участват в кърменето.А майката влияе с феромоните си,именно "резерва" да не се почувстват майки. Е,поне така пише по книгите.А нашите книги са превеждани,предимно от руски.
Хеееееей приятелю, ти знаеш ли аз на колко кошера им разкъсвам маточниците и млечице бол. И какво - да не би да са ми се роили кошерите? Хем не знаеш, хем си точно като онова магаре за което говореше в един твой пост, където хем се пързаляло, хем буксувало като уазка. Иначе ми правиш кеф де. Упорит си много, но само упорит.
Преведени по интернет са на ..... .
Този превод е пълна бълвоч.
Няма никакъв смисъл .
Аз не разбрах туй хубавото момче колко кошера има и колко от тях са станали търтовки.
Но ,човече ,аз искам да се уча и то от капацитети като тебе !Цитат:
http://pchelari.com/forum/images/sty...quote_icon.png Първоначално публикувано от slavi 13 http://pchelari.com/forum/images/sty...post-right.png
Маточниците се изграждат от пчелите търтовки, но няма да ти казвам как става, писна ми от незнаещи и плямпащи за бройка на мнения във форума
Просто ми обясни този казус !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Има майка (физиологично здрава ) и тя дреме в едното кюше ,а в другото разврат : търтовки и пак търтовки !!!!!
Ps. Съвсем приятелски ! Ти това виждал ли си го в кошер?
Подарявам ненужни книги на : Д-р Боян Пьрвулов; Д-р Ангел Грьнчаров; Д-р Наско Кирилов .Имам и други.Егати,тези така льжат в тези книги.....направо нямам думи...:bigsmile:
Започвате да ме разбирате, може би аз не се изразявам добре.
Като допълнение на горното - Физиологични търтовки, които снасят яйца, има във всяко силно семейство. Фреромоните на майката и пилото не са достатъчни, за голямото количество пчели. Снесените яйца се унищожават от нормалните пчели.
Терминът „Работеща полиция“ – мисля че така се казваше на български, но ако греша, моля да ме коригирате.
„Работеща полиция“ е наименование на процес при който нормалните пчели кърмачки разпознават яйцата снесени от пчелите търтовки и ги унищожават.
Майката маркира яйцата си с феромона на една жлеза /как се казва жлезата оставям на вас/. Пчелите търтовки също маркират снесените яйца с феромона на същата жлеза. Феромоните на майката и пчелите търтовки се различават по химичен състав. Пчелите кърмачки усещат разликата и унищожават яйцата на пчелите търтовки.
Но, не могат да унищожат всички яйца. Една малка част от яйцата на пчелите търтовки /под един процент/ се отглеждат, и от тях се развиват търтеи.
Така феромоните на здрава майка, феромоните на пилото, феромоните на летящите пчели и процеса „работеща полиция“, не позволяват на пчелите търтовки да отглежда свое поколение
2013г.имах едно семейство ,което нямаше майка поне две седмициПило само запечатано.Яйца няма.Кьдето се вика,нямаше едно яйчице за адет.Еее,аз сега как да я тьлкувам тази ситуация?
Ти май не ми четеш задълбочено постовете, а само си мрънкаш мантрите. Когато има майка тя ПОДТИСКА другите пчели без значение какви ТЪРТОВКИ са. Когато започне да не достига веществото по краищата на кошера, при увеличаване на броя на пчелите е възможно да започнат да снасят физиологичните търтовки, защото процента им се увеличава, но другите все още не ДРОГИРАНИ пчели наистина ще изяждат търтовъчните яйца и ще предпазват семейството от това. По същия начин убиват и всяка майка навлек в семейството. Всичко останало което пишеш са ГЛУПОСТИ. Ако имаш някакъв материал, който АЗ(ние) да не сме го пропуснали, можеш да ни го пуснеш за да се осведомим, но да ни изпитваш - хайде, хайде моля. Този филм АЗ лично съм го гледал.
Изпуснах в горния пост да кажа и за тъй важната за теб жлеза. Та жлезата на Дюфур. Нали така? И тази жлеза именно маркира яйцата на майката. И пчелите също ги маркират, но с различен химичен състав на веществото както казваш по -горе. Стараят се да го докарат, но явно не се получава и от там следва, че нормалните пчели ще унищожават техните яйца, както казах и по - горе. Ха ти ми кажи кой е феромона който отличава едните яйца от другите? Това бяха подробностите, иначе процеса си е същия. Тоест майката подтиска останалите ТЪРТОВКИ, било анатомични, било физиологични. Та значи няма нищо ново под Слънцето.
Крачка по крачка идвате на моето мнение.
Това е жлезата.
Та значи има пчели търтовки които снасят яйца в нормално семейство с нормална майка през пролетта и лятото. И те не се появяват само в семейството когато в него няма майка, т.н. търтевични семейства – които са добре познати на пчеларите.
Аз твърдя, че тези пчели търтовки контролират роенето.
И не разбрах какви глупости говоря. В началото „ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ“ бяха моите твърдения, че в нормално семейство, с добра и снасяща майка има пчели търтовки, които снасят яйца, и пчели търтовки които нe снасят яйца.
Сега какви са моите „ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ“ ?
Няма да ви дам материалите с които разполагам за роенето поради една причина, в тях няма и дума за инстинктът на пчелите да се размножават. Обикновено във всяка книга роенето се обяснява с инстинктът на пчелите за размножаване. А това не обяснява нищо.
Ако ви кажа, че роенето не се причинява от инстинкт за размножаване, ще ме направите на пихтия.
Давам ви сламки:
- Еволюция на пчелите за милиони години от единични майки /нещо като пчели търтовки, но не е същото/ към голямо семейство с една майка;
- Феромони на пилото;
- Феромони на майката;
- Феромони на летящите пчели;
- Феромони на пчелите търтовки. Които са много близки до феромоните на снасяща майка.
- Как липсата на някои от феромоните вляят на вътрешние органи и на поведението на пчелите търтовки?
Казах, че има, но се подтискат от феромона на майката, който ти така и не ми каза как се казва. Ако все пак снесе някаква пчела - търтовка, изпусната в множеството пчели, поради липса все пак на маточно вещество и са успели да и се развият жлезите и, то яйцата и ще бъдат унищожени(изядени). Такива пчели - търтовки ще са единици, а потенциално можещите да снасят както казах по - горе в един от постовете си може да достигне и над 50%.
Че пчели - търтовки снасят яйца в нормални семейства. Възможно е но няма как да се получи? Пример: Ако в едно семейство се загуби майката защо няма снесени яйца от физиологичните майки, а това става когато анатомичните станат физиологични? След най - малко 15 дни.Цитат:
И не разбрах какви глупости говоря.
Ето това е пълна глупост. И защо няма? Само ще ни изпитваш ли? Ние не сме чак толкова прости.Цитат:
Няма да ви дам материалите с които разполагам за роенето поради една причина, в тях няма и дума за инстинктът на пчелите да се размножават. Обикновено във всяка книга роенето се обяснява с инстинктът на пчелите за размножаване. А това не обяснява нищо.
Бъди напълно сигурен в това.Цитат:
Ако ви кажа, че роенето не се причинява от инстинкт за размножаване, ще ме направите на пихтия.
За тези сламки си се дръж ти, ние си имаме здрави подпори с греди от знания и няма да са ни необходими твоите сламки. Поправи си 6-та точка, че има много грешки.Цитат:
Давам ви сламки:
1.Еволюция на пчелите за милиони години от единични майки /нещо като пчели търтовки, но не е същото/ към голямо семейство с една майка;
2.Феромони на пилото;
3.Феромони на майката;
4.Феромони на летящите пчели;
5.Феромони на пчелите търтовки. Които са много близки до феромоните на снасяща майка.
6.Как липсата на някои от феромоните вляят на вътрешние органи и на поведнието на пчелите търтовки?
ЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕййй, много тъпи ни изкара. :bigsmile: Ама ш с опраим.
Слави , инстинктьт за размножаване е ВАЛИДЕН за цялата жива Природа .
Поради това няма да ви дам нищо, защото робувате на прочетеното в пчеларската литература, където роенето се обяснява само с инстинктът за размножаване, което не обяснява нищо.
И ще започнете да пишете че моето мнение е пълен боклук, и че пиша „ ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ“.
Само че от „ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ“ за наличието на пчели търтовки в нормално семейство, сега вече приемате моето мнение, и даже назовахте жлезата с която пчелите кърмачки разпознават яйцата.
Нямам думи!
Явно , освен физиката и биологията е пропусната .
Причините за РОЕНЕТО са комплексни , но основната е размножаването.
Аз нещо немога да схвана,явно съм много тъп,но досега не съм видял в нормално семейство да има търтей джуджета както се получава в търтовка.А логиката на слави 13 показва точно това.
То аз не съм и видял в нормално семейство пчела работничка да си е забучила задницата в килийка и да снася. Майки да снасят съм виждал, но пчела работничка в нормално семейство не. Също така не съм виждал да осиротя семейство и след 4-7 дена да има яйца. Тази пролет изтръсках едно семейство търтовка и търтовките като са влезли в другите кошери сигурно са снесли по някое яйце вътре, което е било унищожено, но това е частен случай. То и някоя муха може да снесе вътре в кошера, но това не значи че трябва да го пише по учебниците. Даже аз имам един паяк, който редовно си прави семейство с малки паячета над таблата на един кошер ама не пиша, че в кошерите се снасят яйца от паяци. Обаче тези двамата умници дето ръсят глупости на поразия вадят някакви абзаци от книги за да оправдават некомпетентността си, (или просто за да дразнят или защото търсят внимание) а пък ние им се връзваме и си губим времето с тях.
Абе нали знаете за оня изпотения философ, като го питали защо си толкова изморен какво им е отговорил.
Теб и някои други не Ви коментирам изобщо четете стари литератури с изтекъл срок на годност. Кой какво снесъл как го снесъл. И какво видял какво чул. Същото е с посочения рой на открито. А да те питам теб колко роя на открито си видял? Тоя рой зима няма да изкара гарантирам.
Пчелното кълбо не е отворено пространство. А това че няма да издеяни, не бъди сигурен. Не че е невъзможно, ма те понякога и в кошерите и хралупите не издеянват. Не твърдя, че им е супер гот на открито, но не е невъзможно да оцелеят.
Това само може да го гадаем. Невъзможни неща няма.
Около 25% от кълбото се намира в/у мед,за да го подгрява.Това за разборните кошери,а в хралупи и на открито,% може и да е по малко.
Е то се видя че не оцеля, но причината е друга.
Ами останалите 75 процента подложени на лют студ колко мед ще изядат за поддържане на необходима температура. Вятъра хич не го смятате а той мори много. Ще отречеш ли топлопроводимостта на меда ? Нали студа от останалите 75 процента се предава на тези дето се подгряват. Пчелата ще се съсипе от подгряване само.
Това цитатче е от днес, от друга тема, от изказване на Дони. Аз се съгласявам на 100% с него, а то категорично отхвърля възможността пчелите сами да борят акара с "термичен" метод.Цитат:
Охлаждане/прегряване на пилото, дори и с десети от градуса (както когато възрастните пчели са вече болни и не могат да си изпълняват терморегулационите функции така добре) → излюпване на непълноценно развит организъм , който по-лесно може да бъде превзет от някоя болест
Десети от градуса е твърде малко и как температурата действа на пилото много зависи и от моментния стадий на развитие.
Цитирам:
Температура и развитие членов семьи.Эмбриогенез. Колебания температуры, не выходящие за рамки внутригнездовой, оказывают сильное влияние на продолжительность и ход эмбрионального развития. Продолжительность эмбрионального развития увеличивается в среднем с 70 до 115 ч при понижении температуры в течение всего указанного периода с 38 до 30 °С Вылупление личинок из яиц, находящихся при 36 °С, происходит через 75 ч. При 35 °С для этого требуется уже 78 ч, а при 33 °С — 84 ч. С температурой связана выживаемость эмбрионов. Наибольшее их число развивается в личинок при температуре от 32° до 35 °С Максимальный процент личинок (около 97%) вылупляется при 35 °С. Примерно на один процент ниже число личинок, появляющихся из яиц, находящихся при 32—33 °С. Понижение и повышение температуры за пределы указанного диапазона влечет за собой резкое снижение числа вылупляющихся личинок: при 36 °С — 92%, при 38° — 52%, при 30° — 85 и при 29 °С — всего 5%.
Още един цитат:
Колебание температуры внутри гнезда влияют на продолжительность и ход развития рабочих пчел, маток и трутнів. Так, например, продолжительность развития яйца к стадии личинки при температуре 38 °С составляет 70 часов (близко 3 времени), а при 30 °С — 115 часов (близко 5 времени). К тому же при температуре 36 °С вылупливается 92% личинок, при 30 °С — 85%, а при 29 °С — только 5% (Еськов Е.К., 1983).