Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 1859

Преглед на хибрид режима

Заслужил Автор
    Регистриран
    05.06.2014
    Пчеларски район
    гр Aприлци
    Гледам , че ядрото се е сформирало отново и е минало на кинокритика ! Слави , кой ще ми отговори на въпросчетата от пост 657 ?????

Забранен
    Регистриран
    30.04.2013
    Цитат Първоначално публикувано от Ivan Mankov Виж публикацията
    Гледам , че ядрото се е сформирало отново и е минало на кинокритика ! Слави , кой ще ми отговори на въпросчетата от пост 657 ?????
    Цитат Първоначално публикувано от Ivan Mankov Виж публикацията
    Дори да се приеме подобно твърдение ,което е жива щуротия ,аз имам въпроси :
    1.Кой ще заложи маточници -търтовките ли?
    2.Ако майката трябва да осемени маточник ,как ще стане нали е блокирана ?
    3.И въобще коя половина ще рои , тази на търтовките или тази около майката ?!!?
    Наистина се чудя дали сте наблюдавали подобно нещо или предъвквате някакви стари буквари ?

Отговор.
    Маточниците се изграждат от пчелите търтовки, но няма да ти казвам как става, писна ми от незнаещи и плямпащи за бройка на мнения във форума.

1. В семейство с нормална майка.

В литературата е възприето пчелите-търтовки, в които са образувани вече яйца, но още не снасят яйца, да се наричат анатомически търтовки, а същите, след като започнат да снасят яйца, — физиологически търтовки.
    Анатомическите търтовки се появяват във всички роящи се и готвещи се за роене семей*ства, пчелите-търтовки се срещат в голям процент във всички семейства с неоплодени майки и с нормални майки, които снасят малко яйца както през време на роевия период, така и в края на главната паша.
    Установено е, че и в нормални семейства, с нормална майка, не само в роевия период, а и до края на главната паша (когато в пчелина няма роещи се семейства) се срещат пчели-търтовки.
    Физиологически търтовки са пчели които снасят търтееви яйца. Намират се във всяко силно семейство през лятото, и във всяко семейство готвещо се за роене. Нормалните пчели изяждат яйцата на снасящите физиологически търтовки. Това не е много известно на пчеларите.
    Има жлеза на майката и на пчелата работничка, която маркира с феромон яйцата. Как се казва жлезата, потърсете във феромони на пчелите – ха-ха.
    2. В семейство без майка.

Физиологически търтовки се намират във всяко семейство останало без майка, те снасят търтееви яйца. Това състояние на семейството е много добре познато на пчеларите. Но само това се знае, не се знае информацията по точка 1.
    Този пост е редактиран от Дамян Дамянов; 25.09.2015 в 22:06. Причина: Неправилен цитат

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от slavi 13 Виж публикацията
    [*]В семейство с нормална майка. [/LIST]
    В литературата е възприето пчелите-търтовки, в които са образувани вече яйца, но още не снасят яйца, да се наричат анатомически търтовки, а същите, след като започнат да снасят яйца, — физиологически търтовки.
    Анатомическите търтовки се появяват във всички роящи се и готвещи се за роене семей*ства, пчелите-търтовки се срещат в голям процент във всички семейства с неоплодени майки и с нормални майки, които снасят малко яйца както през време на роевия период, така и в края на главната паша.
    Установено е, че и в нормални семейства, с нормална майка, не само в роевия период, а и до края на главната паша (когато в пчелина няма роещи се семейства) се срещат пчели-търтовки.
    Физиологически търтовки са пчели които снасят търтееви яйца. Намират се във всяко силно семейство през лятото, и във всяко семейство готвещо се за роене. Нормалните пчели изяждат яйцата на снасящите физиологически търтовки. Това не е много известно на пчеларите.
    Има жлеза на майката и на пчелата работничка, която маркира с феромон яйцата. Как се казва жлезата, потърсете във феромони на пчелите – ха-ха.
    2. В семейство без майка.

Физиологически търтовки се намират във всяко семейство останало без майка, те снасят търтееви яйца. Това състояние на семейството е много добре познато на пчеларите. Но само това се знае, не се знае информацията по точка 1.
    Когато майката е повредена и трябва да се сменя, в гнездото се появяват анатомически (не снасящи яйца, но с активни яйчници) пчели търтовки,
    но физиологически търтовки (снасящи яйца пчели) се появяват в семейството, останало без майка, не по-малко от 15 дена.
    Юли и август са най-неблагоприятните месеци. В този период е характерно, че в семейството се появяват най-малко 50% анатомически търтовки при неснасяща майка. Никой не е казал, че такива търтовки няма, но е важно кога се появяват - в какъв период от време в семейството.

Забранен
    Регистриран
    30.04.2013
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Когато майката е повредена и трябва да се сменя, в гнездото се появяват анатомически (не снасящи яйца, но с активни яйчници) пчели търтовки,
    но физиологически търтовки (снасящи яйца пчели) се появяват в семейството, останало без майка, не по-малко от 15 дена.
    Юли и август са най-неблагоприятните месеци. В този период е характерно, че в семейството се появяват най-малко 50% анатомически търтовки при неснасяща майка. Никой не е казал, че такива търтовки няма, но е важно кога се появяват - в какъв период от време в семейството.
    Започвате да ме разбирате, може би аз не се изразявам добре.
    Като допълнение на горното - Физиологични търтовки, които снасят яйца, има във всяко силно семейство. Фреромоните на майката и пилото не са достатъчни, за голямото количество пчели. Снесените яйца се унищожават от нормалните пчели.

Терминът „Работеща полиция“ – мисля че така се казваше на български, но ако греша, моля да ме коригирате.
    „Работеща полиция“ е наименование на процес при който нормалните пчели кърмачки разпознават яйцата снесени от пчелите търтовки и ги унищожават.
    Майката маркира яйцата си с феромона на една жлеза /как се казва жлезата оставям на вас/. Пчелите търтовки също маркират снесените яйца с феромона на същата жлеза. Феромоните на майката и пчелите търтовки се различават по химичен състав. Пчелите кърмачки усещат разликата и унищожават яйцата на пчелите търтовки.
    Но, не могат да унищожат всички яйца. Една малка част от яйцата на пчелите търтовки /под един процент/ се отглеждат, и от тях се развиват търтеи.
    Така феромоните на здрава майка, феромоните на пилото, феромоните на летящите пчели и процеса „работеща полиция“, не позволяват на пчелите търтовки да отглежда свое поколение

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Като допълнение на горното - Физиологични търтовки, които снасят яйца, има във всяко силно семейство. Фреромоните на майката и пилото не са достатъчни, за голямото количество пчели. Снесените яйца се унищожават от нормалните пчели.
    Ти май не ми четеш задълбочено постовете, а само си мрънкаш мантрите. Когато има майка тя ПОДТИСКА другите пчели без значение какви ТЪРТОВКИ са. Когато започне да не достига веществото по краищата на кошера, при увеличаване на броя на пчелите е възможно да започнат да снасят физиологичните търтовки, защото процента им се увеличава, но другите все още не ДРОГИРАНИ пчели наистина ще изяждат търтовъчните яйца и ще предпазват семейството от това. По същия начин убиват и всяка майка навлек в семейството. Всичко останало което пишеш са ГЛУПОСТИ. Ако имаш някакъв материал, който АЗ(ние) да не сме го пропуснали, можеш да ни го пуснеш за да се осведомим, но да ни изпитваш - хайде, хайде моля. Този филм АЗ лично съм го гледал.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Изпуснах в горния пост да кажа и за тъй важната за теб жлеза. Та жлезата на Дюфур. Нали така? И тази жлеза именно маркира яйцата на майката. И пчелите също ги маркират, но с различен химичен състав на веществото както казваш по -горе. Стараят се да го докарат, но явно не се получава и от там следва, че нормалните пчели ще унищожават техните яйца, както казах и по - горе. Ха ти ми кажи кой е феромона който отличава едните яйца от другите? Това бяха подробностите, иначе процеса си е същия. Тоест майката подтиска останалите ТЪРТОВКИ, било анатомични, било физиологични. Та значи няма нищо ново под Слънцето.

Забранен
    Регистриран
    30.04.2013
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Ти май не ми четеш задълбочено постовете, а само си мрънкаш мантрите. Когато има майка тя ПОДТИСКА другите пчели без значение какви ТЪРТОВКИ са. Когато започне да не достига веществото по краищата на кошера, при увеличаване на броя на пчелите е възможно да започнат да снасят физиологичните търтовки, защото процента им се увеличава, но другите все още не ДРОГИРАНИ пчели наистина ще изяждат търтовъчните яйца и ще предпазват семейството от това. По същия начин убиват и всяка майка навлек в семейството. Всичко останало което пишеш са ГЛУПОСТИ. Ако имаш някакъв материал, който АЗ(ние) да не сме го пропуснали, можеш да ни го пуснеш за да се осведомим, но да ни изпитваш - хайде, хайде моля. Този филм АЗ лично съм го гледал.
    Крачка по крачка идвате на моето мнение.
    Това е жлезата.
    Та значи има пчели търтовки които снасят яйца в нормално семейство с нормална майка през пролетта и лятото. И те не се появяват само в семейството когато в него няма майка, т.н. търтевични семейства – които са добре познати на пчеларите.
    Аз твърдя, че тези пчели търтовки контролират роенето.
    И не разбрах какви глупости говоря. В началото „ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ“ бяха моите твърдения, че в нормално семейство, с добра и снасяща майка има пчели търтовки, които снасят яйца, и пчели търтовки които нe снасят яйца.
    Сега какви са моите „ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ“ ?

Няма да ви дам материалите с които разполагам за роенето поради една причина, в тях няма и дума за инстинктът на пчелите да се размножават. Обикновено във всяка книга роенето се обяснява с инстинктът на пчелите за размножаване. А това не обяснява нищо.
    Ако ви кажа, че роенето не се причинява от инстинкт за размножаване, ще ме направите на пихтия.
    Давам ви сламки:

1. Еволюция на пчелите за милиони години от единични майки /нещо като пчели търтовки, но не е същото/ към голямо семейство с една майка;
    2. Феромони на пилото;
    3. Феромони на майката;
    4. Феромони на летящите пчели;
    5. Феромони на пчелите търтовки. Които са много близки до феромоните на снасяща майка.
    6. Как липсата на някои от феромоните вляят на вътрешние органи и на поведението на пчелите търтовки?

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Та значи има пчели търтовки които снасят яйца в нормално семейство с нормална майка през пролетта и лятото. И те не се появяват само в семейството когато в него няма майка, т.н. търтевични семейства – които са добре познати на пчеларите.
    Казах, че има, но се подтискат от феромона на майката, който ти така и не ми каза как се казва. Ако все пак снесе някаква пчела - търтовка, изпусната в множеството пчели, поради липса все пак на маточно вещество и са успели да и се развият жлезите и, то яйцата и ще бъдат унищожени(изядени). Такива пчели - търтовки ще са единици, а потенциално можещите да снасят както казах по - горе в един от постовете си може да достигне и над 50%.
    И не разбрах какви глупости говоря.
    Че пчели - търтовки снасят яйца в нормални семейства. Възможно е но няма как да се получи? Пример: Ако в едно семейство се загуби майката защо няма снесени яйца от физиологичните майки, а това става когато анатомичните станат физиологични? След най - малко 15 дни.
    Няма да ви дам материалите с които разполагам за роенето поради една причина, в тях няма и дума за инстинктът на пчелите да се размножават. Обикновено във всяка книга роенето се обяснява с инстинктът на пчелите за размножаване. А това не обяснява нищо.
    Ето това е пълна глупост. И защо няма? Само ще ни изпитваш ли? Ние не сме чак толкова прости.
    Ако ви кажа, че роенето не се причинява от инстинкт за размножаване, ще ме направите на пихтия.
    Бъди напълно сигурен в това.
    Давам ви сламки:

1.Еволюция на пчелите за милиони години от единични майки /нещо като пчели търтовки, но не е същото/ към голямо семейство с една майка;
    2.Феромони на пилото;
    3.Феромони на майката;
    4.Феромони на летящите пчели;
    5.Феромони на пчелите търтовки. Които са много близки до феромоните на снасяща майка.
    6.Как липсата на някои от феромоните вляят на вътрешние органи и на поведнието на пчелите търтовки?
    За тези сламки си се дръж ти, ние си имаме здрави подпори с греди от знания и няма да са ни необходими твоите сламки. Поправи си 6-та точка, че има много грешки.

ЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕййй, много тъпи ни изкара. Ама ш с опраим.

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Похвално е че четеш и си признаваш грешките, но поне като преписваш пускай целите статии(както файла), а не само части щото стават недоразумения.

Заслужил Автор
    Регистриран
    05.06.2014
    Пчеларски район
    гр Aприлци
    Първоначално публикувано от slavi 13
    Маточниците се изграждат от пчелите търтовки, но няма да ти казвам как става, писна ми от незнаещи и плямпащи за бройка на мнения във форума
    Но ,човече ,аз искам да се уча и то от капацитети като тебе !
    Просто ми обясни този казус !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Има майка (физиологично здрава ) и тя дреме в едното кюше ,а в другото разврат : търтовки и пак търтовки !!!!!

Ps. Съвсем приятелски ! Ти това виждал ли си го в кошер?

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •