Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 1859

Разгънат преглед

Забранен
    Регистриран
    30.04.2013
    Цитат Първоначално публикувано от Ivan Mankov Виж публикацията
    Гледам , че ядрото се е сформирало отново и е минало на кинокритика ! Слави , кой ще ми отговори на въпросчетата от пост 657 ?????
    Цитат Първоначално публикувано от Ivan Mankov Виж публикацията
    Дори да се приеме подобно твърдение ,което е жива щуротия ,аз имам въпроси :
    1.Кой ще заложи маточници -търтовките ли?
    2.Ако майката трябва да осемени маточник ,как ще стане нали е блокирана ?
    3.И въобще коя половина ще рои , тази на търтовките или тази около майката ?!!?
    Наистина се чудя дали сте наблюдавали подобно нещо или предъвквате някакви стари буквари ?

Отговор.
    Маточниците се изграждат от пчелите търтовки, но няма да ти казвам как става, писна ми от незнаещи и плямпащи за бройка на мнения във форума.

1. В семейство с нормална майка.

В литературата е възприето пчелите-търтовки, в които са образувани вече яйца, но още не снасят яйца, да се наричат анатомически търтовки, а същите, след като започнат да снасят яйца, — физиологически търтовки.
    Анатомическите търтовки се появяват във всички роящи се и готвещи се за роене семей*ства, пчелите-търтовки се срещат в голям процент във всички семейства с неоплодени майки и с нормални майки, които снасят малко яйца както през време на роевия период, така и в края на главната паша.
    Установено е, че и в нормални семейства, с нормална майка, не само в роевия период, а и до края на главната паша (когато в пчелина няма роещи се семейства) се срещат пчели-търтовки.
    Физиологически търтовки са пчели които снасят търтееви яйца. Намират се във всяко силно семейство през лятото, и във всяко семейство готвещо се за роене. Нормалните пчели изяждат яйцата на снасящите физиологически търтовки. Това не е много известно на пчеларите.
    Има жлеза на майката и на пчелата работничка, която маркира с феромон яйцата. Как се казва жлезата, потърсете във феромони на пчелите – ха-ха.
    2. В семейство без майка.

Физиологически търтовки се намират във всяко семейство останало без майка, те снасят търтееви яйца. Това състояние на семейството е много добре познато на пчеларите. Но само това се знае, не се знае информацията по точка 1.
    Този пост е редактиран от Дамян Дамянов; 25.09.2015 в 22:06. Причина: Неправилен цитат

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •