Отговор.
Маточниците се изграждат от пчелите търтовки, но няма да ти казвам как става, писна ми от незнаещи и плямпащи за бройка на мнения във форума.
- В семейство с нормална майка.
В литературата е възприето пчелите-търтовки, в които са образувани вече яйца, но още не снасят яйца, да се наричат анатомически търтовки, а същите, след като започнат да снасят яйца, — физиологически търтовки.
Анатомическите търтовки се появяват във всички роящи се и готвещи се за роене семей*ства, пчелите-търтовки се срещат в голям процент във всички семейства с неоплодени майки и с нормални майки, които снасят малко яйца както през време на роевия период, така и в края на главната паша.
Установено е, че и в нормални семейства, с нормална майка, не само в роевия период, а и до края на главната паша (когато в пчелина няма роещи се семейства) се срещат пчели-търтовки.
Физиологически търтовки са пчели които снасят търтееви яйца. Намират се във всяко силно семейство през лятото, и във всяко семейство готвещо се за роене. Нормалните пчели изяждат яйцата на снасящите физиологически търтовки. Това не е много известно на пчеларите.
Има жлеза на майката и на пчелата работничка, която маркира с феромон яйцата. Как се казва жлезата, потърсете във феромони на пчелите – ха-ха.
2. В семейство без майка.
Физиологически търтовки се намират във всяко семейство останало без майка, те снасят търтееви яйца. Това състояние на семейството е много добре познато на пчеларите. Но само това се знае, не се знае информацията по точка 1.
Този пост е редактиран от Дамян Дамянов; 25.09.2015 в 22:06. Причина: Неправилен цитат
Има семейства с нормално снасяща майка(оплодени и неоплодени)
Има семейства с две или повече нормално снасящи майки(майка и дъщера или сестри или...)
Има семейства с млада майка, която тепърва ще бъде оплодена (девствена)
Има семейства с майка снасяща само неоплодени яйца
Има семейства без майка и без яйца
Има семейства без майка и без яйца, но с маточник
Има семейства без майка и със снасящи работнички
Забравих ли нещо?
Този пост е редактиран от Дамян Дамянов; 25.09.2015 в 22:43. Причина: допълнение
Всичко, което е далече от морето, е провинция.
Ърнест Хемингуей
Лекцията не ме впечатли. Най-интересното е че при неговите опити на остров, на който няма големи дървета и хралупи, се е заселил рой в комина на темерут, който ги е гонил от имота си с оръжие, след което е поискал тяхната помощ за да се отърве от пчелите.
В лекцията нищо не се казва за бродещите роеве.
А съм много доволен от неговата книга „Мъдростта на кошера“ , която съм превел на български
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))