Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
Когато майката е повредена и трябва да се сменя, в гнездото се появяват анатомически (не снасящи яйца, но с активни яйчници) пчели търтовки,
но физиологически търтовки (снасящи яйца пчели) се появяват в семейството, останало без майка, не по-малко от 15 дена.
Юли и август са най-неблагоприятните месеци. В този период е характерно, че в семейството се появяват най-малко 50% анатомически търтовки при неснасяща майка. Никой не е казал, че такива търтовки няма, но е важно кога се появяват - в какъв период от време в семейството.
Започвате да ме разбирате, може би аз не се изразявам добре.
Като допълнение на горното - Физиологични търтовки, които снасят яйца, има във всяко силно семейство. Фреромоните на майката и пилото не са достатъчни, за голямото количество пчели. Снесените яйца се унищожават от нормалните пчели.

Терминът „Работеща полиция“ – мисля че така се казваше на български, но ако греша, моля да ме коригирате.
„Работеща полиция“ е наименование на процес при който нормалните пчели кърмачки разпознават яйцата снесени от пчелите търтовки и ги унищожават.
Майката маркира яйцата си с феромона на една жлеза /как се казва жлезата оставям на вас/. Пчелите търтовки също маркират снесените яйца с феромона на същата жлеза. Феромоните на майката и пчелите търтовки се различават по химичен състав. Пчелите кърмачки усещат разликата и унищожават яйцата на пчелите търтовки.
Но, не могат да унищожат всички яйца. Една малка част от яйцата на пчелите търтовки /под един процент/ се отглеждат, и от тях се развиват търтеи.
Така феромоните на здрава майка, феромоните на пилото, феромоните на летящите пчели и процеса „работеща полиция“, не позволяват на пчелите търтовки да отглежда свое поколение