Имам обяснение – леки вибрации на питите и липса на вертикални стени около гнездото.
И за миг не си помислих, че пчелите предпочитат да живеят в ниска и широка пита – както живеят в стандартните кошери.
Юрий, сега е коретно, и ти да дадеш обяснение за това "природно състояние".
Жалко за пчелите на клипа.
https://www.youtube.com/watch?v=Ss7SA-1QcFw
Вибрации ?
Точно така, вибрации и трептене на питата в гнездото.
Ама ти не го ли знаеш това?
На твоето видео е показан малък рой, който не си е намерил защитено място, и е започнал да строи пити там където е, защото много време е търсил място за заселване, и бродил доста време. На този рой името му е "бродещ рой", как не го разпозна?
Доказателството за моето твърдение е фактът, че в питите няма и грам мед.
Слави,това не е съвсем така.Рояка е там най много от 2-3 дена.Аз виждам на почти всички далаци нектар и малко прашец.Медът е мед когато е запечатан(предимно).Освен това, малките роеве са предимно с млади майки(втораци,третаци),коит о могат да летят доста километри.Снимано е през деня,което ще рече,че половината пчели са на "нивата",което от своя страна ще рече,че рояка не е съвсем малък.На клон се заселват предимно,рояци със стари майки(над 2г).Аз дори не забелязах да има запечатано пило и дали изобщо има.А вибрациите са друго нещо.....
В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))