Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
Ти май не ми четеш задълбочено постовете, а само си мрънкаш мантрите. Когато има майка тя ПОДТИСКА другите пчели без значение какви ТЪРТОВКИ са. Когато започне да не достига веществото по краищата на кошера, при увеличаване на броя на пчелите е възможно да започнат да снасят физиологичните търтовки, защото процента им се увеличава, но другите все още не ДРОГИРАНИ пчели наистина ще изяждат търтовъчните яйца и ще предпазват семейството от това. По същия начин убиват и всяка майка навлек в семейството. Всичко останало което пишеш са ГЛУПОСТИ. Ако имаш някакъв материал, който АЗ(ние) да не сме го пропуснали, можеш да ни го пуснеш за да се осведомим, но да ни изпитваш - хайде, хайде моля. Този филм АЗ лично съм го гледал.
Крачка по крачка идвате на моето мнение.
Това е жлезата.
Та значи има пчели търтовки които снасят яйца в нормално семейство с нормална майка през пролетта и лятото. И те не се появяват само в семейството когато в него няма майка, т.н. търтевични семейства – които са добре познати на пчеларите.
Аз твърдя, че тези пчели търтовки контролират роенето.
И не разбрах какви глупости говоря. В началото „ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ“ бяха моите твърдения, че в нормално семейство, с добра и снасяща майка има пчели търтовки, които снасят яйца, и пчели търтовки които нe снасят яйца.
Сега какви са моите „ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ“ ?

Няма да ви дам материалите с които разполагам за роенето поради една причина, в тях няма и дума за инстинктът на пчелите да се размножават. Обикновено във всяка книга роенето се обяснява с инстинктът на пчелите за размножаване. А това не обяснява нищо.
Ако ви кажа, че роенето не се причинява от инстинкт за размножаване, ще ме направите на пихтия.
Давам ви сламки:

1. Еволюция на пчелите за милиони години от единични майки /нещо като пчели търтовки, но не е същото/ към голямо семейство с една майка;
  2. Феромони на пилото;
  3. Феромони на майката;
  4. Феромони на летящите пчели;
  5. Феромони на пчелите търтовки. Които са много близки до феромоните на снасяща майка.
  6. Как липсата на някои от феромоните вляят на вътрешние органи и на поведението на пчелите търтовки?