Отивам да търся семена от "Бабини зъби " и ще насея навсякъде около пчелина , хем жената ще е доволна , хем пчелите ще са добре :yahoo:
Преглед за печат
ХаХахахах... нашия самолетоносач на Софарма е с 45% сапуни.
Виж в описанието най-долу си пише "съдържание на фуростанолови сапонини не по-малко от 112,5 mg" (112,5мг от 250мг = 45%)
Нашият е един от най-скъпите. Един грам активно вещество излиза около 5 лева.
В най-лошия случай варианта на Now Foods излиза 1,36 лева/грам с доставката.
Ето ти вариант от България -> ЛИНК - излиза 1.24лв/гр
Ето още един вариант от БГ -> ЛИНК - излиза 0.75лв/гр
Само да внимаваш къде приземяваш самолета.
Поне ако ти го открият в меда, то никой няма да се оплаче http://smiley.nowdararpour.ir/other4/63.gif
Аз съм давал пробно на две семейства.От средни станаха сравнително добри.Не знам дали се дължи на бабините зъби.Правя запарка в 1 литър вода 2 супени лъжици,когато заври водата,свалям от котлона,престоява 20 мин след което прецеждам и правя сироп като добавям захар.
Като гледам тази добавка http://www.vemo-vsv.com/bg/products/vemoherb-bees-new/
според мен е точно бабини зъби на фирмата с чийто екстракт е правено изследването на д-р Ивайло Христов , даже в описанието са цитирали някой части от дисертацията му. На същата фирма е и тази добавка http://www.silabg.com/bg/11607-VEMOH...-90-Caps-.html , която е с 60 % фуростанолови сапонини , което доколкото разбрах е октановото число на бензина за самолета :laughing: . Та за себе си реших , че е все едно коя ще взема, но фитнес добавката е 36 лв , а тази за пчели 30 лв .
Аз доколкото знам ВЕМО 99 Шумен съвместно с проф. Янаки Караджов разработват на база "бабини зъби" някакъв препарат за пчели
А дали може да се ползва тинктура http://emedika.bg/babini-zabi-tinktu...FUHItAodxmgAAA , 1ml съдържа 1ml тинктура 1:5, еквивалентен на 200mg билка Tribulus terrestris - бабини зъби.
Екстракция: Етанол 66% об./об , тъкмо и търтеите да пият една ракия :)
Отиваш до билковата аптека, вземаш 1кг билка и си правиш тинктурата. Ще ти стигне за години напред :)
Другият вариант е да отидеш до Жълто и да видиш какво предлага Николайчо.
Аз за пчелите говоря :laughing:. Ама то тука зайчари, алкохолици, мотористи... какво пречи и за мъжкото здраве да направим тема ;)
Аз си правя тинктура от мащерка и я давам с витамините. Не ми пречи и бабини зъби да сложа. За пчелите говоря и на мен не ми трябва - колежките да не се притесняват :laughing:
То па някой ще си признае,че е за него.В америката,феминистките са дали следното определение за мъжа : "животоподдържаща система на пениса"...
Бъзикам се разбира се ;)Цитат:
Ако не се бъзикаш
Пък и при мен, покрай дигите на Огоста, Бабини зъби колкото искаш , всички велосипедисти ги попържат яко.
Колеги,някой ползвал ли е от спиртен извлек на Бабини зъби за стимулиране яйценосната дейност на майката.Има ли приложение и по-колко се слага.Ако има интересува ме по-колко капки се слага в отварата,или в сиропа за подхранване.
Опааааа... самолета кацна :laughing:
И донесе армаган:
Прикачен файл 3901
Това до тубата с хаповете е за мащаб, не са ми го изпращали от Хамерика, да не стане греЩка.
По моите изчисления от тези хапчета прябва да слагам по 1 на 10л сироп. Подкарвам ги от утре!
Гледам кашончето ми е познато ;) Поръчал си трибулуса от Айхерб, нали?
Цената е $25.48 за 180 таблетки по 1000 мг. Начислиха ли ти ДДС и митническа такса или си го взе директно от пощата?
В БГ при официалния вносител на NOW - http://nowfoods.bg/p/Tribulus-180 цената е 90 лв.
Струва си да си пазаруваш от Айхърб :)
Кво доживяхме. Бабини зъби от Америка да внасяме та и ДДС да плащаме
Корчев, ако ти изчезнат търтеите да знаеш, че е от бабините зъби и са си свършили работата. :bigsmile: Ако майките куцат докато влизат в кошера, значи си дал повече отколко трябва.
Иначе за хора има по-сигурен начин: Като излезеш с гаджето да ядете сладолед, винаги си вземаш на клечка. Ще си запазиш клечката в джоба и с малко изолирбанд правиш шина да не се гъне като Икарус на обръщач. ;)
http://s14.postimg.org/m8vmb7wxp/image.jpg http://s14.postimg.org/dbawdv4hp/image.jpg http://s14.postimg.org/vs5b4okfx/image.jpg
Сериозно на темата: Калко ти излезе цялото удоволствие с доставката?
29.04$ total
С една малка подробност, че Paypal смята долара 1.88лв и сумата е 54.59лв Иначе си делнахме сделката с колега (нали съм виден кооператор;)) и стана съвсем поносимо!
Аз взех добавката на Вемохерб , излиза по-скъпо , но за моите малко на брой кошери не е голяма загуба . Та това което видях при нея е , че освен бабини зъби има и цикория , която пък съдържала кумаринови производни и флавоноиди .
Моите вече изядоха по около литър сироп с тази добавка, започнах да ги подхранвам около 14 март . Тази събота ще видя какви са ги свършили с пилото и ще докладвам .
Ще съпоставяме с колегата Корчев мощността на самолетите :pilot: , лошото е че моят го пуснах по-рано на пистата :) .
Другото лошо е , че от събота ще им сипя да пият по един пробиотик от колегата Александров и така няма да знам от кое ги боли главата на сутринта :crazy:.
п.п. колегата Дамянов беше писал за кумариновата киселина , не знам дали тези кумаринови производни имат същият ефект
Направо ми се прииска да осиновиш моите семейства и мен покрай тях.:bigsmile: Добри резултати и да споделиш.
Какви детски ,какво чудо. Ако подействат бабините ти зъби на ръце ще те нося.
- :bigsmile:
Защо не каза да ти дам от моите добавки??? Кажи, че искаш да даваш! Аз си мислех, че си само на пробиотик.
Другата седмица сигурно ще пристигнат и големите доставки и ще имам за 2 години напред. :laughing:
Като минавам покрай теб ще ти донеса, но предполагам ще е другата седмица към края.
Пусни кафемашината да загрява ;)
Дамяне , с тия добавки да не ги направим много здрави , да тръгнат да бият бабите на пазара :boi: и да ни носят направо буркани с мед :bigsmile:
Я да се вземете в ръце .Тука е форум ,а не чат.:typing:
Аз на моите пчели им правих чайче, което ползвах вместо вода за забъркването на захарен сироп 1:1
В чая имаше -
- дъбова кора (ври отделно 10 минути),
- Успокоителен чай - запарка - (всички съставки ми се видяха подходящи - Корени дилянка, Листа мента, Листа маточина, Стрък мащерка, Цвят лавандул, Стрък дяволска уста)
- дива мента - запарка
- допълнително мащерка - запарка :)
- липа - запарка
- пробиотици - 21st Century Health Care, Acidophilus, High-Potency, 100 Capsules
- Витамин Б комплекс от тези - Source Naturals, B-50 Complex, 50 mg, 100 Tablets
- витамин Ц (аскорбинова киселина) 1гр./литър сироп - от магазин DM 100 гр. - 5,90 лв.
- етерично масло от лимонова трева
Буквално му се нахвърлиха веднага щом го сипах в хранилките. Аз също го пробвах, трябва да го пусна в серийна продажба. Страхотно е на вкус - аромати на билки, миризма на цитруси, витамини, пробиотици ... :D
EDIT: В списъка на съставките пропуснах Бабините зъби, от тях също сложих ;)
С маслото на лимонената трева трябва да се внимава, защото може да предизвика кражба. Не казвам че не трябва да се ползва, напротив, ползвайте го, но в подходящото време.
Почти всички растения имат естествени хербициди и пестициди в тях. Някои повече от други, но и репелент се съдържа в голяма част от растенията. Ароматите на почти всички растения са репелент, а на много малка част от тях служат за привличане на насекоми.
Това което е полезно за човек, може да е много вредно за пчелата. Според мен трябва да познавате съставките на билките много добре, преди да ги използвате. Това, че са билки далеч не означава, че не може да натровите пчелите с тях.
Количествата от всеки витамин трябва да се знаят и да не се дава повече от нужното.
Ако хранилките започнат да развиват плесен, то нещо не е наред. И ако не знаете каква е тази плесен, то по-добре да изхвърлите хланилката(съдържанието). Друго много важно е че някой вещества имат една киселинност в началото и друга като седят в хранилката няколко часа. С минералите става още по-сложно и приложението им е направо отделна наука.
Ако имате варовито пило не се използва Витамин B, а само витамин C и лимонена киселина, а сиропа трябва да е с pH 4-4.5 максисум. В комбинираните таблетки понякога има селен и манган - това не трябва да се дава!
Абе...не че ветеринарите ги знаят тези неща, но понякога може да се намери някой читав.
Много добре, но как стои въпроса с предаването на вируси и гнилец чрез млечицето. Аз реших да го играя на сигурно и реших дори прашец да не им давам, макар че изкушението е голямо особено в такова време.
Тук ме хващаш неподготвен.Предполагам въпросът стои,като навсякъде,където има пчели от различни кошери-например поилки.От няколко години го използвам и няма никакъв проблем.И за рояците пише,че небива да се ловят поради същите причини,но.....Аз не познавам пчелар,който да се е "опарил" от рояк.Ловил съм и използвал рояци в три окръга -Пловдив,София,Видин и резултата е един и същ.Риск винаги има.
Някой да има информация ,защо Примавет са намалили срока на годност на Стартовита с цели три години?
Ами нали е СТАРТОВИТ (демек за стартиране на семействата). Между другото може да се приготвя в домашни условия. Всички съставки са соли и могат да се закупят от магазин за реактиви. Ето телефона на моя Дистрибутор, (каквато и химия да му поръчам я намира): 0884 712 348 - Милен се казва, работи активно с пчелари от цяла България и си записва всякакви рецепти в тефтера.
Всеки сам си решава но при мен,при преглед на 16.04 на 2 рамки пило до днес 10.05 същите семейства са на 8 рамки пило.Незнам дали си заслужава даването на купешки продукти.
Не , не трябва .
Оригиналът , е запазена марка и всяко следващо производно не отговаря на стандарта .
Колега Корчев,
Продължаваш ли още с трибулуса? Би ли споделил някакви впечатления и отзиви 5 месеца по-късно?... Дозировката вярна ли се оказа (1 таблетка на 10 л сироп)? А, по колко "подсилен" сироп даваш на семейство и през колко време?...
Предварително се извинявам за многото въпросителни. :)
Поздрави
Направих 2 клипа за колега, може да помогнат и на други.
Разтворете добавките предварително във вода, защото става по-лесно и по-добре. На дъното почти винига остава утайка, но тя е нишесте което слагат в таблетките и не пречи.НЕ слагайте добавки в горещ сироп - няма файда.
На единя клип се вижда pH-то на водата във Варна, това за сиропа е много важно. Лентичките са 6лв / 100бр. Има с по-малко деление, но са от 2 до 5 или 7 до 10 или... и не ми вършат работа в случая.
https://www.youtube.com/watch?v=kJgjXdWriO0
https://www.youtube.com/watch?v=C3SVMwULa08
Дамяне, каква съдържа праха в пликчетата?
Простият отговор: Добавки!
Сложният отговор:
Спрях да казвам какво правя, защото някои колеги се възползват и продават чуждия труд. Затова давам добавки само на близки колеги, които няма да си сложат надценка и да ги продават на други. Някои колеги знаят за случая, но не искам да коментирам, жив и здрав да е!
Виж си личните съобщения, ще ти пиша по късно.
Да поразбутаме темата, колеги! :)
От най-масовите прашецо-заместители съм се спрял на 3:
- бирена мая
- обезмаслено сухо мляко
- соево брашно
Аз предпочитам бир. мая+соево брашно.
При положение, че 1 кг. прашец е от порядъка на 18 лв., не мисля че има смисъл да се дават повече от 9 до 10 лв. за всеки от изброените заместители.
Но, не успявам да намеря суха бирена мая на сносно качество под 20 лв. за кг. Има една, която идва 11.25 лв/кг, но не съм сигурен дали става и колко е надежден доставчика. Изглежда турско производство, което също не ми се нрави.
Та, ако изключим бир. мая, остават обезмаслено сухо мляко и соево брашно.
Сухо мляко продават в Пчеларски Център Южен, на сносна цена е (6 лв./кг), но някой запознат ли е с качеството?
И остава соята. Някакви идеи от къде може се намери? Обезмаслено ли трябва да е брашното.
Общо-взето въпроса ми е, от къде си купувате продуктите за протеиновите питки?
Благодаря.
Най-добрият заместител на прашеца е "Feed Bee", а цената му е 10-12 лв. за кг.
Забравяш яйчения меланж :)
Всъщност няма голямо значение какъв е протеина, а по-важни са аминикиселините които са готови за усвояване.
Като попадне в организма на пчелата, започва пренареждане в което се включват различни ензими, но процеса започва много преди това - бактерии и гъби.
НО има такива комбинации, които не могат да бъдат пренаредени и такива за които се използва много енергия и много пренареждания. (И до този въпрос ще стигнем, но като влезем в зимата, а миналата го започнахме)
После идва въпроса дали източника на протеин вреди на пчелата, как и защо. Разбирай вредни съставки, храносмилане(облитане) и т.н
Веднага! Заповядай http://www.feedbee.com/
остроумно... :)
аз съм достатъчно запознат с този продукт и също съм на мнение, че е най-добрия заместител на прашеца, но беше отхвърлен на първо четене, поради високата му цена...
при цитираната от тебе цена звучи атрактивно.
въпросчето беше: ''къде го купуваш на 10 лв./кг?''
Колега ми даде този жокер:
"....ако ти се занимава, да установиш, дали ефектът от витамин Ц идва от pH или от самото вещество и свойствата му върху пчелния организъм, може да пробваш следното. аз току-що го изпробвах като си направих 500 мг разтвор на витамин Ц.
в чашата с вода изсипах праха, но без да разбърквам. след това пуснах една таблетка натриев бикарбонат (сода бикарбонат, имам ги за хранително вкусови нужди, на таблетки по 1 г) и започна да бълбука. бълбукането започна да се разпространява като фронт около таблетката, разтваряйки изцяло праха от вит. Ц, все едно гори стърнище запалено в средата. като спря да бълбука, извадих таблетката (беше съвсем малко проядена по крайчеца). ще я ползвам многократно. в резултат разтворът не беше никак кисел. получил се е натриев аскорбат. не съм мерил pH, но би трябвало да е по-скоро над 7.
ако подобен разтвор се направи при сиропа и ефектът от подхранването е също толкова впечатляващ както и само с витамин Ц, то pH не играе особена роля :)
де да имах няколко кошера и аз, щях да проведа този експеримент!...."
Това е начина да спреш действието на киселината в сиропа и образуването на ХМФ. Значението на ниското pH e ясно и няма смисъл от опити, но това ще е интересно за тези които използват витамин Ц при инвертирането на сиропа. Дали има разлика между действието на Вит Ц и натриев аскорбат не е ясно и трябва да го проуча. Проблемът е в натрия и е много възможно да има вреда при пчелите, затова не давам готварска сол(NaCl) в сиропа. Друго интересно е, че "Излишъкът от натриев аскорбат се преобразува в оксалова киселина в организма."(при човека)
https://www.youtube.com/watch?v=Gop-b6ufwhA
https://www.youtube.com/watch?v=ipxVD_QoLdc
https://www.youtube.com/watch?v=jtkjMkdvjR8
Интересно ми е кое е активното вещество на вит. Ц , което остава след като Аскорбиновата киселина бъде неутрализирана
Според химика(приятел на колегата) при смесването на вит.Ц със сода бикарбонат се получава натриев аскорбат(Е301 му е номера) , което е друга форма на витамина според google. Разликата е в това, че едното вещество е с pН 2-3, а другото е с pH над 7 (което се вижда на клипа въпреки слабия разтвор).
Нямах и идея, че се образува друга форма и си мислех, че се неутрализира и пада под формата на някаква безполезна сол. Това са само добри новини, но нека да видим какво ще се прави с натрия, защото по-скоро ще вреди.(А някои колеги слагат готварска сол в сиропа и много им се чудя, защото точно с натрия трябва много да се внимава.)
http://bg.winesino.com/diet-nutritio...019008336.html
http://apteka-info.com/supplements/9...B0%D0%BD%D1%82
http://swansoneurope.com/bg/buferira...c-na-prah.html
ВСЕКИ ДА ГО ИЗПОЛЗВА НА СОБСТВЕНА ОТГОВОРНОСТ!
Олелеееее.... чак сега видях въпросите към мен blush;
Отговорите:
Давах го до началото на септември.
Отзивите... за съжаление не могат да са меродавни, защото заедно със "зъбите" давах и Витамикс или Бииагра, че и емулсиран тимол в дози от 1 до 10мл на 10л сироп. Затова не мога да преценя кое-колко помага или вреди. Сиропа според различните моменти от годината беше от 1:1 до ... 4кг захар и вода до 11л сироп.
Според мен, за да може някой да каже от това има полза или не, сравнението трябва да се прави на поне 200семейства (100 + 100 контролни), едновременно и на съседни пчелини (с еднаква хранителна база и условия).
Иначе, племенницата ми която завърши медицина в Оксфорд, цитира като папагал наученото там: "Всяко едно "народно лекарство", което няма доказани вреди за пациента, му помага, по един или друг начин".
Благодаря все пак, :)
аз реших да давам доста по-голяма доза, 2 таблетки на 6.5 литра 1:1 сироп се пада (8 кг.)
И аз, като тебе, слагам и други неща, но като цяло съм много доволен от формулата, до която достигнах. Пчелите наедряха, по-активни са, най-силните кошери са на по 8-9 рамки пило в момента, средното число е около 6 на семейство.
Приятели, следя темата от самото начало, страшно ми е интересна. Даже правих сиропа от мащерка и витамини, беше приет с охота.Само не разбрах (или съм го пропуснал) по колко от този сироп с вит.С да се дава на семейство?
Благодаря за бързия отговор.
Днес като си лекувах хремата с прополис, се замислих дали някой е пробвал да го добавя в сиропа. Прополиса има силен антибиотичен ефект и ми е интересно дали са правени изследвания как би повлиял на болестите при пчелите.:icon_rolleyes:
Прикачен файл 4969
Прикачен файл 4970
Материали за прополиса и употребата му при пчелите.
Отдавна ме гложди идеята да проверя как ще действа на пчелите някакъв имуностимулатор,като изопринозин например.И дали да определя дозировката като я съотнеса спрямо теглото им .Някакви коментари?
Според мен, кумариновата киселина има най-голям шанс, но е възможно да имаме проблеми с майките. Трябва МИНИМУМ 1-2 години да я използвам...нямам възможност за повече опити, много станаха.
1 грам струва между 6 и 10 лева, а малки разфасовки няма или поне аз не съм намерил.
Другото е че какъвто и имуностимулатор да търсим, то той трябва да може да се използва през цялата година и да НЕ е отровен нито за пчелите, нито за хората. Тоест, дори дозата да е МНОГО над нормата, то тя да е БЕЗВРЕДНА поне за хората.
Като казваш възможни проблеми оставам с впечатлението,че си пробвал нещо подобно.Според теб правилно ли е да се дозира спрямо теглото на пчелите,Дамянич?
Кумарин се съдържа най-много в комунигата-така,че ако няма наоколо сейте......
Като решиш какво да е веществото, започни да го даваш в много малки дози и всеки ден. Задължително в началото давай всеки ден.Цитат:
Първоначално публикувано от бат тянко
Всички методи за определяне на дозата имат проблеми и на всеки ще намериш грешките. Можеш да си ги сметнеш на база брой пчели, теглото им, килограм храна и т.н Ако някой вариант има голямо стандартно отклонение, то най-малкото го преразгледай или се откажи от него.
За мен най-практично е на килограм храна, но и там има проблеми. Ако имаш изследвания и можеш да провериш дозите е много по-лесно(поне за началото), но ако нямаш информация си е много скъпа проба-грешка.
Събирай каквато информация можеш да намериш. Нямам много време в момента, само малко да се освободя и ще ти помогна.
Някой ще сподели ли опит от подхранването с бабините зъби?
Две години ползвах стартовит и да ви кажа не съм забелязал някакъв ефект. Миналата пролет добавях бабини зъби към сиропа и, ако не си внушавам има добър ефект.Определено имаха повече пило при пролетното развитие, но това може да се дължи и на топлата зима. Преди акацията бяха напълнили магазините наполовина от горска и ливадна паша, като рапица в района нямаше, а такова нещо не си спомням да е имало преди.
На есен също им слагах от бабините зъби и съм записал за септември от 5 до 7 ЛР пити с пило, като в предишните години със стартовит са имали по-малко. Тук обаче трябва да отбележа факта, че ливадата си беше свежа до късна есен и даваше прашец, а последният слънчоглед прецъфтя след средата на август, макар и да не взех мед от него им създаваше трудови забавления.
В заключение бабините зъби според мен са по-добри от стартовита, ако убиваха акара и ноземните спори, цена нямаше да имат! :)
Екстракта от бабини зъби трябва да го пие пчеларя. Ще му се вдигне тонуса, работоспособността, ще бъде весел и ще обслужва кошерите с удоволствие. Което ще се отрази на пчелите благотворно. А в къщи ще се чува радостна песен, ще грее от чистота и ще ухае на вкусни гозби.
А може, ако пчеларя превиши дозата да се чува и плач? Ако започне да кръшка? Атанасов отговори де? Спомням си че ти използва таз чудесия. И на мен ми е интересно, що мълчиш? Кажи, кажи ще почерпя!
Кой не носи на майтап? Аз? Стига бе, сериозен ли си или се майтапиш? Бат Петьо е твой човек. А по темата за добавките бих казал, че в тази посока съм изпробвал Вита фийд голда- например. И не само, но който иска усилено яйцеснасяне комбинирано с превенция срещу ноземни спори- моля, нека опита! Мен не ме кефи цената, иначе става. Сега, градски си ти наред-давай примери не голи думи.
Няма го в дистрибуционната мрежа поради съображения на разпространителя. Трябва да го купиш директно от него. Един литър е, беше 100 лева- тази не съм поръчвал.
И аз, ще отговоря, като колегата Илиев: много съм доволен, но не съм сигурен, че ефекта се дължи изцяло на ''зъбките'' защото сложих и няколко други неща при есенното стимулиране (все натурални добавки). Но, като цяло, никога не съм виждал ''добитъка'' толкова енергичен и жаден за живот ;) ...ама, ''пчелите се броят напролет'', та тогава ще е по-ясна картинката, но за сега съм решил да повторя точно същата рецепта и при пролетната стимулация.
на Вемо таблетките са в пъти по-скъпи от други такива... Дамянов беше направил много добра калкулация на цената (лв./мгр. полезно вещество), мисля че беше напред в тази тема... абе, таблетките от хамерика ми излезнаха по-евтини от нашенските с доставка+ддс...
е, сега курса на долара е различен, та ситуацията може да е различна, трябва се провери.
Това е партидата от днес. Разликата е ОГРОМНА! Разтварят се много по-лесно, защото са на много ситен прах и много по-добре се смесват, а не както бяха преди това. Предният път стана много едро, заради едната добавка. Все още не съм ги сметнал, но може да излязат дори по-евтино. Почти всичко беше в долари, но ми се струва, че този път ми направиха някаква отстъпка или объркаха нещо в сметките. :laughing: Твоя съгражданин ми донесе късмет :) Друг такъв късметлия...не познавам :) Каза "Не е спешно, но утре ще храня" и всичко се нареди.
Имам още над 2 килограма да пакетирам, а сутринта трябва да слагаме дограмата на работилницата. :laughing:
Последната смес е най-добра според мен, но тази година много колеги ще помогнат за тестовете и ще видим :) Сега ще пробваме Био Апис с добавката :)
https://www.youtube.com/watch?v=YmGJlVkqP4o
Прикачен файл 6038
Прикачен файл 6039
Колеги, да Ви попитам дали някой е ползвал сухо мляко на прах в питките или сиропа, като заместител на прашец, и има ли ефект при пролетното развитие. Питам, тъй като има намалено сухо мляко, поради изтичащ срок на годност! Благодаря предварително.
Има ли смисъл в момента от сухо мляко и подобни добавки,днес гледам колко много прашец носят?