Дамяне , с тия добавки да не ги направим много здрави , да тръгнат да бият бабите на пазараи да ни носят направо буркани с мед
![]()
Дамяне , с тия добавки да не ги направим много здрави , да тръгнат да бият бабите на пазараи да ни носят направо буркани с мед
![]()
Я да се вземете в ръце .Тука е форум ,а не чат.![]()
Аз на моите пчели им правих чайче, което ползвах вместо вода за забъркването на захарен сироп 1:1
В чая имаше -
- дъбова кора (ври отделно 10 минути),
- Успокоителен чай - запарка - (всички съставки ми се видяха подходящи - Корени дилянка, Листа мента, Листа маточина, Стрък мащерка, Цвят лавандул, Стрък дяволска уста)
- дива мента - запарка
- допълнително мащерка - запарка
- липа - запарка
- пробиотици - 21st Century Health Care, Acidophilus, High-Potency, 100 Capsules
- Витамин Б комплекс от тези - Source Naturals, B-50 Complex, 50 mg, 100 Tablets
- витамин Ц (аскорбинова киселина) 1гр./литър сироп - от магазин DM 100 гр. - 5,90 лв.
- етерично масло от лимонова трева
Буквално му се нахвърлиха веднага щом го сипах в хранилките. Аз също го пробвах, трябва да го пусна в серийна продажба. Страхотно е на вкус - аромати на билки, миризма на цитруси, витамини, пробиотици ... :D
EDIT: В списъка на съставките пропуснах Бабините зъби, от тях също сложих![]()
С маслото на лимонената трева трябва да се внимава, защото може да предизвика кражба. Не казвам че не трябва да се ползва, напротив, ползвайте го, но в подходящото време.
Почти всички растения имат естествени хербициди и пестициди в тях. Някои повече от други, но и репелент се съдържа в голяма част от растенията. Ароматите на почти всички растения са репелент, а на много малка част от тях служат за привличане на насекоми.
Това което е полезно за човек, може да е много вредно за пчелата. Според мен трябва да познавате съставките на билките много добре, преди да ги използвате. Това, че са билки далеч не означава, че не може да натровите пчелите с тях.
Количествата от всеки витамин трябва да се знаят и да не се дава повече от нужното.
Ако хранилките започнат да развиват плесен, то нещо не е наред. И ако не знаете каква е тази плесен, то по-добре да изхвърлите хланилката(съдържанието). Друго много важно е че някой вещества имат една киселинност в началото и друга като седят в хранилката няколко часа. С минералите става още по-сложно и приложението им е направо отделна наука.
Ако имате варовито пило не се използва Витамин B, а само витамин C и лимонена киселина, а сиропа трябва да е с pH 4-4.5 максисум. В комбинираните таблетки понякога има селен и манган - това не трябва да се дава!
Абе...не че ветеринарите ги знаят тези неща, но понякога може да се намери някой читав.
Всичко, което е далече от морето, е провинция.
Ърнест Хемингуей
Много добре, но как стои въпроса с предаването на вируси и гнилец чрез млечицето. Аз реших да го играя на сигурно и реших дори прашец да не им давам, макар че изкушението е голямо особено в такова време.
Винаги може по-добре.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))