Да така е. Аз исках да обясня на колегата, колко важни всъщност са търтеите. И ако те не са с добър произход, то родословието на майката няма никакво значение. Той сам се е убедил в това.
Преглед за печат
Да така е. Аз исках да обясня на колегата, колко важни всъщност са търтеите. И ако те не са с добър произход, то родословието на майката няма никакво значение. Той сам се е убедил в това.
Така е спор няма,търтеите са много важни.Проблема е че не могат да се контролират,освен при изкуствено оплождане или когато се карат майкте на оплоден пункт.При условие че потдържаме всички семейства живи изкуствено чрез нашата намеса,няма как да се извърши естествения отбор,нито пък ние можем да задържим определени наследствени белези.Еднственото с което можем да помогнем е ликвидиране на слабите,но това трябва да се прави от всички.
Не отричам важноста на бащите, не отричам и селекцията.....просто попитах какви са тея елитни бащи, за които говори Скутелатор на Ник_м. А иначе за моите първенци аз вече съм решил какво и как ще бъде..... па дано се получи.
I.МЕХАНИЗМИ ЗА УНАСЛЕДЯВАНЕ НА ПРИЗНАЦИТЕ
В основата на развитието на генетиката стоят установените от Грегор Мендел закономерности, известни като Менделови закони.
Монохибридно кръстосване
1.Първи закон на Мендел: при кръстосване на организми с противоположни признаци потомството в първо поколение е еднообразно. При съешаване на кръстоските от първо поколение (F1) помежду си във второто поколение (F2) се получава разпадане в съотношение 3:1, т.е. 75% от потомството е с доминантния и 25% - с рецесивния признак.
2.Втори закон на Мендел: При кръстоските от първо поколение настъпва разпадане на признаците в точно определено отношение (3:1) за всеки признак.
3.Закон за чистота на гаметите: При гаметогенезата през мейозата, поради случайното разпределяне на наследствените фактори, в гаметите по теорията на вероятностите може да попадне само фактор А или фактор а.
4.Трети закон на Мендел: при кръстосването на организми, които се различават по два или повече признака, тези признаци се унаследяват независимо един от друг, като се комбинират във всички възможни съчетания.
5.Анализиращо монохибридно кръстосване. Мендел използвал метода на анализиращото (обратното) кръстосване за разграничаване хомозиготните от хетерозиготните кръстоски в F2. При кръстосване на хетерозиготни организми от F2 (Аа) с рецесивни хомозиготни от изходната родителска форма (аа) се получава разпадане в съотношение 1 (Аа) : 1 (аа), а при кръстосване на хомозиготни с доминантния признак (АА) със същата родителска форма всички припло¬ди са хетерозиготни (Аа) и с доминантния признак.
Фиг. 1. Анализиращо кръстосване
Дихибридно кръстосване
При дихибридното кръстосване в F2 се наблюдава разпадане на признаците в съотношение 9 черношарени без рога (с двата доминантни признака) : 3 черношарени с рога (с единия доминантен и единия рецесивен признак) : 3 червеношарени без рога (с другия доминантен и другия рецесивен признак) : 1 червеношарено с рога (с двата рецесивни признака). Съотношението 9 А-В- : 3 А-bb : 3 aaB- : 1 aabb може да се трансформира по следния начин: (3 А- : 1 аа) х (3 В- : 1 bb) = (3:1)2 Разпределението на генотиповете в F2 е 1 ААВВ : 2 ААВb : 1 AAbb : 2 AaBb : 4 AaBb : 2 Aabb : 1 aaBB : 2 aaBb : 1 aabb. Това е възможно само при независимото разпределение на гените в следващото поколение.
Интермедиерно унаследяване - При кръстосване на бели и черни андалузки кокошки кръстоските в F1 са сиви. В F2 25% са бели, 50% - сиви и 25% черни, т.е. признаците се разпадат в съотношение 1:2:1. Съотношението по фенотип напълно съвпада с това по генотип. В F2 потомството на белите кокошки е само бяло, на черните - черно, а при сивите се наблюдава разпадане, както в F1 в съотношение 1:2:1, което показва, че те са хетерозиготни по генотип.
Свръхдоминиране. Това е тип на взаимодействие между алелите на един ген, при който величината на признака в хетерозиготите превъзхожда този в хомозиготите - АА < Aa > aa. Потомството от F1 превъзхожда и двете изходни родителски форми по обща жизнеспособност, растеж и развитие, плодовитост, здрава конституция, продуктивност, устойчивост към болести. Смята се, че свръхдоминирането лежи в основата на хетерозиса при организмите.
Кодоминиране. При него алелите на даден ген проявяват еднаква степен на доминантност. По този тип се унаследяват кръвните групи при човека и животните - АВ и А1А2 съответно.
Взаимодействие на гените
1.Комплементарно унаследяване. Комплементарният тип на взаимодействие е характерен при унаследяване на различната форма на гребените при кокошките, която се детерминира от 2 неалелни гена в две алелни състояния. Доминантният ген R детерминира розовиден гребен, а рецесивният r - листовиден (прост) гребен. Доминантният ген Р детерминира граховиден, а рецесивният р - листовиден. Гените R и P не са алелни и са разположени в различни хромозоми. При кръстосване на кокошки от породата Виандот с розовиден гребен (RRрр) с петли от породата Корниш с граховиден гребен (rrРР) в F1 се получават дихетерозиготни индивиди с ореховиден гребен (RrPp), който не се среща в родителските форми (първи закон на Мендел). В F2 разпадането е както при дихибридното кръстосване - 9 (R.P. - ореховиден) : 3 (R.pp - розовиден) : 3 (rrP. - граховиден) : 1 (rrpp - листовиден). Новата форма - ореховиден гребен е резултат от взаимодействието между доминантните неалелни гени R и P.
2.Епистаза - взаимодействие между неалелни гени, при което единият ген подтиска фенотипната изява на другия ген. Потискащият ген е епистатичен, а потиснатият - хипостатичен. Доминантна епистаза се наблюдава при кръстосването на сиви и алести коне, на кокошки Бял легхорн с Бял плимутрок и др. Генотипът на изходните сиви коне се означава с ААВВ и на алестите - с ааbb. Кръстоските от първо поколение са сиви с генотип AaBb, а в F2 се наблюдава разпадане по фенотип в съотношение 12:3:1. От общия брой на приплодите 12/16 с генотип A-B- и A-bb са сиви, 3/16 (aaB-) са черни и 1/16 (aabb) - алести. Доминантният ген А в хомозиготно или хетерозиготно състояние действа епистатично срещу ген B и ген b. При всички комбинации, в които действа ген А (9 A-B- и 3 A-bb), се проявява сив цвят на косъма. Кончетата с генотип ааВ- са врани (черни), освободеният от супресията ген В проявява своето действие. Приплодите с двата рецесивни гена са алести.
3.Полимерия - тип на взаимодействие между неалелни гени, при който развитието на признака зависи от броя на гените, които го детерминират. Гените от този тип се наричат полимерни, явлението - полимерия, а признаците - полигенни. Най-често това са количествените признаци - продуктивност, устойчивост и др., които се детерминират понякога от 100-200 гена. Полимерните гени се означават с един и същ символ, но с различен индекс (А1А1А2А2А3А3...). Класически пример за полимерия е унаследяване цвета на зърната на пшеницата по Нилсон Еле. При кръстосване на червени и бели зърна в F1 всички хибриди имат средно интензивен интермедиерен цвят. В F2 се наблюдава разпадане в съотношение 15:1, като 15 части са с различно интензивен цвят, в зависимост от броя на доминантните гени в генотипа, а 1/16 са бели, защото съдържат само рецесивни гени. Разпадането по генотип е 1:4:6:4:1.
4.Трансгресия. При взаимодействието на полимерни гени може да се прояви явлението трансгресия. При нея отделни генотипове превишават или отстъпват по качествата си изходните родители. Затова тя бива положителна и отрицателна. Трансгресията се проявява, когато по-голям брой гени участват в регулирането на признака, но вероятността да се съберат в хомозиготно състояние всички доминантни гени в даден генотип е малка. Трансгресията се различава от хетерозиса по това, че при хетерозиса цялото потомство превъзхожда изходните родители, но в следващите поколения настъпва непрекъснато разпадане. На базата на трансгресията може да се провежда трансгресивна селекция за повишаване продуктивността и устойчивостта на животните към болести.
5.Плейотропия. Понякога един ген влияе върху развитието на два или повече признака на организма. Явлението, при което един ген влияе върху няколко признака, се нарича плейотропия (от гръцката дума pleistos - множествен). Плейотропното действие на гените е свързано с това, че синтезираният под контрола на даден ген ензим влияе върху няколко биохимични реакции, които детерминират в една или друга степен (като основни или вторични реакции) развитието на признака. Колкото по-рано се проявява действието на плейотропния ген, толкова по-голям брой признаци могат да бъдат засегнати от него. Генът за жълтия цвят на космената покривка при лабораторните мишки, който в хомозиготно състояние е летален, предизвиква промени в обменните процеси, с което е свързано понижаването на плодовитостта и ранното им затлъстяване. При говедата от породата Декстер доминантният ген, който предизвиква хиперфункция на хипофизата, влияе върху пропорциите на телосложението и някои физиологични признаци, като понижен обмен, повишена скорозрелост и способност за угояване и има летално действие.
6.Гени модификатори. По-голяма част от признаците се детерминират от един главен ген или олигоген и от различен брой второстепенни гени, които усилват или отслабват действието на олигогена. Такива гени се наричат гени модификатори. Например гени модификатори определят размера на белите петна по тялото на Черношареното и Айрширското говедо, а също и на непигментираните пръстени около очите на Херефордското говедо, които са причина за рак на очите при силно слънчево облъчване.
7.Генен баланс и генотипна среда. Процесът на развитието на признаците е резултат на сложно взаимодействие между алелни или неалелни гени, усилване или отслабване действието на главния ген под влияние на гените модификатори или на плейотропното действие на някои гени. Има данни, че развитието на признака може да зависи от целия генотип на организма. Въз основа на това са създадени понятията генен баланс, т.е. съотношението при взаимодействието на всички гени, които влияят върху развитието на признака, и генотипната среда, т.е. комплексът от всички гени в организма, в който се проявява действието на даден ген. Генният баланс може да бъде променен от различни фактори: мутации, кръстосване на индивидите, подбор, отбор и др., а тази промяна оказва влияние върху развъдната работа в животновъдството.
.
. .
Според германската система на селекция на Нигра и впоследствие - Карника, наличието на жълти пръстенчета се е считало за показател за кръстосване (с Лигустика) и развъждането на такива семейства се е избягвало, въпреки рекордните им добиви, понеже се е считало че високите резултати не могат да бъдат повторени в следващото поколение (т.е. разпадане). Да обаче, понеже липсата на жълто оцветяване пак не е гаранция за расова чистота, всички семейства-рекордисти са били считани за продукт на хетерозисен ефект и съответно изключвани от родословието. Дълги години при развъджането в Германия са били използвани ЕДИНСТВЕНО семейства с ПОСРЕДСТВЕНИ добиви.
Стимулираната хетерозиготност в общия случай води до повишаване на жизнеността на индивида (най-често изразяваща се в повишена ройливост и понякога агресивност) и разширяване на броя на кастовите подгрупи в семейството (пак ройливост и агресивност). ( има разлика дали агресивността се дължи на висока жизненост или просто натрупване на комбинация от гени, отговарящи за агресивно/защитно поведение). "Леваците", живеещи в спомените на старите пчелари, са типичен продукт на един такъв хетерозисен ефект.
Всъщност, високата производителност на едно семейство се дължи до голяма степен на поддържане на определена степен на хетерозиготност (хетерозис) и степен на стабилност в същото време. А когато един търтей (или грипа от търтеи) са носители на цяла комбинация от гени, необходими за висок медодобив (а не просто хетерозис), то няма никакво значение от какъв цвят са.
А пък и ако има наличие на поглъщателно кръстосване, то нещата съвсем си идват на мястото, едните пчели се променят в посока на другите. Например италианските пчели в САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Аржентина, Чили и т.н. са все .... чистокръвни улични превъзходни МЕЛЕЗИ, а не "чисти" Лигустики. И въпреки това не се различават много от някогашната оригинална италианска лигустика.
Иво си е научил добре домашното. Обаче факт е, че при майките със смесен генотип, пчелата обикновено е носител на фенотипа на бащата ( т.е. ако такава майка бъде оплодена с един единствен търтей, то почти цялото семейство ще притежава фенотипа на бащата). Но това нямам намерение да го обяснявам.
От лекциите които посещавах зимата мисля, че разбрах къде бъркам с първата ротация. Аз качвам пити с пило и пчелите стоят само на тях а останалите пчели висят в дъното. Другите пити са празни и пчелите нямат работа на тях.
За да се качат на 2ри корпус по думите на хората с опит трябва да има пречена.
Вариант 1 Да се напълнят питите с захарен сироп.
Вариант 2 Да се качи перга.
Вариант 3 Да се качат медови запаси.
Вариант 4 Да се чака майката да слезе да осеменява 1вия корпус и тогава да се направи ротацията.
И най вече,преди ротацията корпуса със семейството трябва да е ПЪЛЕН с пчели,
Честит празник на всички пчелари от форума, и на всички желаещи да се занимават с пчеларство.Колега Nik-m,аз също като теб го правя това нещо за ротирането.Но пчелите от 1 корпус се качват когато им сложа 2-3 пити с запечатано/люпещо/ се пило но м/у тях им слагам основи за градене.А за мен е най-важно да има нектаропоток /паша/.И ако сложа основи за градеж в долния корпус където е семейството,те ги прояждат по=теловете.Паша им трябва.Тогава няма проблем за качването на 2 корпус. Няма къде да отидат,и се качват да работят.Тази пролет ще ги чакам да се развият във 2 корпус,като ще им разпечатвам медът ,или ще го сваля долу да си го вдигнат горе при тях.Семейството ще го развивам на 2 корпус,като ще гледам да има място където да снася майката.След това пак ротация.
Аз никога не съм си играл да качвам рамки в втори корпус. След като има 8-9 рамки пило, слагам втория корпус като продължавам да храня и винаги се качват горе. Храната от хранилката е свалят на венец в горния корпус и майката се качва да осеменява. Хубаво е в средата поне половината пити да са стари.
Това също е решение, но ти колега подхранваш.Аз не подхранвам,а разпечатвам за да освободя място за майката да снася,и да преработят меда който е останал от зимуването.Това пак ги стимулира,а и медът го използват за пилото.Трудоемко е, но като остане мед трябва да го използвам иначе остава и блокират майката.А и медът е захаросан и не може да се центруфугира.
Забравих да отбележа че разпечатвам 1 рамка до пилото от лявата му страна,и 1 рамка от дясно.Като се разпечатва само този край който е откъм пилото.След 5-7дни,обръщам питите и разпечатвам от другата страна.Другото което правя е че покривната ми табла е увеличена с 5см. с цел подхранване през зимния период с питки.Освен това разпечатвам рамка и я слагам в/у останалите рамки като я разпечатвам от 2-те страни.Това го правя съобразявайки се със силата на семейството за да усвой захаросания и запечатан мед.Това действа пак като външно подхранване.
Аз правех ротацията в момент на безпашие - 15тина дена преди пашата и спирам да храня да не попадне в меда. И се чудя какво правят в дъното.
На колко корпуса е семейството ,и как е било подредено.Ако пилото е долу,ако времето е студено,ако след подхранването няма венци и майката не е снесла яйца в горния корпус ,е нормално да са долу в корпуса.Семейството си знае работата,нормално е да не се качи горе.Не е готово за това.Всяко семейство се развива различно,и едно с друго не си приличат.
1ва ротация средата-края на април, 2рия корпус изпълнен на 100% 1вия празен.
Тази година имам няколко варианта на работа и ще си избера най подходящият за моя район и моите пчели.
След това никакви ротации чак до края на август.
При мен където пчеларствам също няма много паша.Но свивам ги, затоплям ги,и по-степенно ги развивам.Много рядко в различни години някой семейства,който са силни ги правя на 3 корпуса.Но това зависи и от нектаропотока/пашата/.Основното е това.Другото е разпъването на семейството.Медовите рамки който не са запечатани ги качвам от 1 корпус във 2 корпус плюс рамките с прашец и нектар.С цел да не се блокира / затапва/ майката .На тяхно място слагам изградени пити за да има къде да снася майката.Запечатаните ги вадя или качвам в 3 корпус.Така всички ги сортирам според това дали са запечатани или трябва да се запечатат.Във 2 корпус качвам и запечатано пило/люпещо/се, а м/у него рамки с В.О.Много е трудоемко иска се работа но и има и ефект.В долния корпус винаги има място.Медът е във 2 и 3 корпус.3 корпус го центрофугирам,след това го слагам с питите по-средата. 2 Корпус с незапечатан и запечатан мед става 3-ти.С две думи изтеглям медът от 1 във 2 корпус а от там в трети за запечатване.Някой може да не се съгласи с мен ,но това съм го видял от мой приятел и колега пчелар който работи с 200бр 8 рамкови ЛР.кошера.Добивите му са доста високи.
Колега, това което си описал не са правила за работа с ЛР. С ЛР не се работи на ниво рамка, а на ниво корпус и точно това е предимството му при работа с много семейства. При толкова много ровене и в двата корпуса, не ти ли се случва често да губиш майки?
Милков, имаш бол време и се заиграваш. На мен времето ми е ценно и пак си вадя доволно мед,и не спазвам никакви правила. А не ги спазвам, защото незнам да има такива. Тази зима прочетох първата си книга/Венер/ за пчели и то, защото ме хваща срам от колегите. В форума има не малко професори :-) :-) :-) :-) . Аз се орентирам по времето и самото семейство, нищо друго не гледам.
Съгласен съм ,не се изтъквам.Това и за мен беше нереално,но го правя, и има за мен, има реален резултат.Аз съм го правил вече и никой не го ангажирам с това.Ако ти се занимава,пробвай този начин.Не сме много далече.Пчелите ми са в Ямболския район.Лятото съм там.
Да, факт е съм допуснал грешка, хубавото е че стана дскусия.
Не. Само им сменям местата. Останалото си е тяхна работа.
Благодаря ти колега за бързия отговор.Успех.
Начинаещ съм,имам кошери дадан блат мога ли да прехвърля от тях плодникови рамки във ЛР.Имали разлика между рамките ?
7 см е разликата. Трябва да ги режеш.
Колега,интересно ми е как пчеларстваш в твоя район.Интересно ми е,ако ти се споделя,ако ти се занимава да пишеш.Тук има много колеги които срещат различно мнение и се двуумят как да ги извършат някой дейности при работа с ЛР. кошери ,а и много начинаещи четат.Аз по-назад споделих как работя с ЛР.10рамков кошер.По-трудоемко е при мен но имам добри резултати.Пчеларствам от 1995г. като започнах с ДБ. та до 2008г.От тогава минах на многокорпусни, пчелите ми са в Ямболски регион.Там където са няма много паша, но аз съм доволен.Предварително ти благодаря,ако си ме разбрал правилно.
Обещавам, но като имам повече време. Скоро ще е.
Юрий, нямаше ли някъде из форума да описваш метода ти на пчеларстване или съм грешка.
Има в началото на тази тема, но през последните години го промених доста.
Okey.Да раздвижим темата,и да се по-научат начинаещите, да не се плашат,и двоумят как да работят с ЛР. С/ма.Радвам се затова, и че ме разбра за какво иде реч.
Здравейте,
Не знам каква ти е целта. Рамките на ДБ са 300мм. плодниковите. Магазини 160мм. ЛР са 230. Както виждаш има разлика от 7см.
Плодниковите ДБ са по-високи с 7см. от рамките на ЛР. Магазините са по-ниски също с 7см.
Ако целта ти е да минаваш на ЛР имаш два варианта.
Да режеш рамките, както ти е написал Юри.
Да направиш на 7см. наставка, така ще можеш да ги спуснеш в корпуса на ЛР. Дърпаш ги полека в единият край, и в един момент за брак.
Моето мнение: Рязането е кофти работа. Ако имаш, мед пило. Ако са само изградени, ще стане.
Поздрави, Г. Георгиев
Това с дърпането правил ли си го??? Аз съм го правил........2 месеца майките си останаха да осеменяват на 1 пита ДБ. И НИКАКВО МЪРДАНЕ КЪМ ЛАНГСТРОТА. За мен само рязане или тръскане на гол рой или нещо такова...........П.П. В моя случай, свалих майката от тая 1 пита ДБ и питата с пило я сложих на кошер ДБ. А на лангстрота подадох пита с пило от друг Лангстрот.
П.П. Зависи и обтелването какво е....може да се обърка и рязането....ама пак е по-добре от колкото да ги дърпа настрани....... Ще дърпа, дърпа... и накрая ще остане 1 пита ДБ и майката няма да мръдне от нея.
Да си изпълня обещанието.
Разликата с преди няколко години е, че вече работя само с ЛР корпуси, без магазини и не третирам с абсолютно нищо.
След последното вадене на мед през Септември, кошерите остават в следната конфигурация. 1-ви корпус пило и пчели, 2-ри корпус пълен с мед. В началото на Октомври правя ротация. И така остават да зимуват. Не храня и не стимулирам с нищо. Ако имам корпуси с изградени пити, ги оставям като 1-ви най долу и над тях двата които са за зимуване. Зимуват на долна прелка и отворено дъно (1/4 мрежа). Тези които са на 3 корпуса, отварям и прелката на средния корпус в края на януари. Да е по-удобно на пчелите. При ротацията през Октомври слагам найлони вместо покривни табли. След нова година само повдигам капака и ги поглеждам. Ако някой се покаже над рамките, слагам Апифонда за застраховка, независимо че в кошера има много мед. За състоянието на семейството съдя по летежа и видяното през найлона. Преглед правя само по изключение, ако нещо ме е усъмнило. Според времето в средата или края на Март завъртам горния корпус на 180 градуса. През Април, според състоянието на семейството, правя ротация на корпусите. Целта е преди акацията майката да заработи със сигурност в корпуса с ново-изградените (от предния сезон пити). Там където е имало трети корпус с празни пити най-отдолу, си остава на същото място. Непосредствено преди акацията правя следната подредба. На дъното отива горния корпус с питите в които за първи път се залага пило, естествено с майката. ХР корпуса с останалото пило (той е бил основен предния сезон) и отгоре празния който е бил най-отдолу или нов с празни пити и основи, ако нямам трети. Ако правя отводки, това е момента в който вземам пити с пило и пчели, а на тяхно място допълвам с основи.След излюпването на пилото от 2-рия, го слагам като 3-ти и чакам да го запечатат на 100%. Ако се налага междувременно добавям като втори корпус само с основи. След запечатването на най-горния корпус (този с питите от миналогодишния плодник, центрофугирам и питите отиват за претопяване. Така всеки сезон сменям плодника. До края на лятото кошерите са на 3-4 корпуса.
Общо взето това е.
Благодаря ти за отговора.
За всичко казано до тук вдигам две ,,палчета",но как без третиране?
Когато пчелите се отглеждат що-годе природосъобразно,могат и без третиране.Но кога почнем да ги ограбваме-изтущаваме,тогава имунитетът им отслабва и трябва да им се "помага" с третирания.
Убеден съм, че имаш кърлежи в кошерите си. Ако третираш гаранция ще изпопадат. Ама най-вероятно си поддържат някакво ниво на опаразитеност и си живуркат заедно с кърлежите, както с въшките, както с молците...................и т.н.
П.П. Свикват да живеят един с друг.....
Съгласен съм за всичко което си написал,за начина по-който работиш.Но при мен не се получава.Аз знам защо,но за да ги развия,да зимуват на 2 корпуса и 1 празен отдолу, ми трябва яко хранене след 20 юли.Повече от 2 корпуса не мога да ги развивам. Много рядко някое семейство да му сложа м/у 1 и 2 корпус да гради корпус с ВО.Те остават не изградени.Затова оставам да зимуват на 2 корпуса,като долният е празен.Семейството е горе.Преди 10 дни им изчистих на всичките дъната имат по -4/5 а някой и 6 рамки с мед.С две думи живи са,имат и храна на Бее хоме по-2кг с витамини, подадена им е в средата на януари .Сега ще се развиваме с разпечатване на рамки и стесняване да им е топло да се развият. Миналата година пашата спря 10-20 юли,летящата пчела бездействаше,майките намалиха яйценосната дейност.Постепенно летящата пчела отпадна,и се лъжехме сутрин рано и вечер при ваденето на меда.Събраха си за тях за зимата но,се зазимиха с малко пчела.Не подхранвах за да няма кражби,че като нямат паша,и им замирише ще станат кражби. Може някоя отводка да замине.Тази година дано да е по-добра,ако ли не мисля да давам храна на Апифонда или на Бее хоме за допълване на запасите и за увеличаване на зимната пчела.Това е моята одисея.
И аз съм убеден, че има кърлежи, но очевидно, пчелите се справят.
Колега Милков, при мен последните години, слънчогледа цъфти от Юни до началото на Септември. За това нямам проблеми с подготовката за зимувана и не се налага хранене и стимулиране. При условията които описваш, хранене през Август е неизбежно.
Така е ,аз го знам.Благодаря ти за вниманието.
Много интересна технология! Възникват няколко въпроса. От колко години не си третирал срещу акара? Ползваш ли строителна рамка за борба с акара? Преди години бе споделил по-различна технология за работа с ЛР кошери - с два ЛР корпуса за плодник и магазини за стоковия мед. Защо реши да я промениш по този начин? Сега вадиш мед от пити в което е гледано пило. Забелязваш ли разлика в качеството на меда спрямо преди? Пчелите градят ли добре основи, поставени над ХР? По книгите пише, че основите за градеж се поставят до пити с открито пило.
Koгато пашата е по- слаба - в смисъл не е тази пикова паша, като да речем по време на слънчогледа или рапицата - тогава е препоръчително основите да се слагат до пити с открито пило, инак пчелите понякога ги пренебрегват. Това важи особено за ДБ - предполагам, че като площта е по- голяма и пчелите някак губят ищах да я изградят. А в обилна паша, един път така се случи - поради мое невнимание и небрежност - че ми изградиха основа, дори зад преградната.
Някои кошери вече са ми на 2 корпуса , 1 корпус запечатано,2 корпус открито .
Нямам изградени рамки и не знам къде да сложа 3-ия корпус с основи-най горе или по средата ?
От две години съм с пчели и досега бяха само отводки и не съм стигал до 2-3 корпуса.
Минах половината тема, засега нищо не намирам.
Слагай трети ,че за пресните яйца нямаш място.
Корпуса с прясно пило го смъкни първи по средата да остане корпуса с В.О
Разгледай и тази тема! Мисля че имаше писано по въпроса.
http://pchelari.com/forum/showthread...8F%D1%82%D0%B0
От прочетеното по книги и форуми стигнах до извода, ХР затруднява пчелите, да пренасят нектара през нея. Ако над нея има вход и пчелите го носят директно в медовия корпус, тогава пък губят контакта с майката, което отново намалявало добивите. Не съм правил опити, за да установя, кое колко е вярно. Имаш ли впечатления по този въпрос?
Ако Хр е не обрамчена и лежи директно на рамките, наистина ги затруднява, но ако е в рамка и не допира до рамките, няма никакъв проблем. И не мисля че, намаля добива.
Да се похваля. За първа година ЛР ми е на повече от 1 корпус покритие с пчели през Октомври. Ще видим напролет как ще излязат от зимата и как ще засилят пролетта. Ама за сега везните клонят да поддържам 3-5-6 бройки. Добре влизат в зимата.:yo:
И добре ще излязат от зимуване .
Само , не ги бъркай сега.
Един ЛР корпус е малко за плодник, а два са много. През пролетта, когато пчелите напълнят един корпус с пило и пчели и отгоре поставя втори, се получава преохлаждане на гнездото. Пчелите се изместват в едната страна на корпусите, а другата остава без пило и пчели. След две седмици, пчелите усвояват напълно горния корпус, за сметка на долния. При прегледа на гнездото през август, обикновено установявам, че долната част на питите в долния корпус са прогризани и напълно празни от мед. Оставям ги да зимуват в кошера, а на пролет ги вадя и претопявам. Тази година купих за проба два полистиролни кошера. Ако и при тях се появят подобни проблеми, ще се откажа изцяло от ЛР кошерите.
Аз съм с 8р кошери. Повечето са 2лр за плодник или 1дб и 1 лр за плодник. Като до Юни месец майките работят в тези два корпуса, след това слънчогледа ги натиска и слизат само в първи корпус ( или дб или лр). Тези прогризаните пити са на семейства където съм ги гледал на 3-4 корпуса, общо взето август месец, майката беше във втори корпус, мед имаше доволно в 3-4 копус, първия беше празен с ето такива пити. Това се е получило, защото преди пашата майката е била в 3-ти корпус и пашата я натиска до 2-ри... Август месец бе МНОГО АМА МНОГО СУХО и е накарало пчелите да гризът восък да си запечатват пилото....Това не ми се е получавало при кошери с 2 корпуса за семейството.
Прикачен файл 7697Прикачен файл 7698
Пролетта, отнемам долния корпус с изгризаните пити и ги претопявам. Монтирам нови основи и чакам, пчелите да изпълнят с пило и мед корпуса, който съм им оставил. Когато това стане, поставям отгоре втори корпус с празни пити и основи. За да избегна преохлаждането на гнездото, разширявам от един корпус с 10 пити на два корпуса с по 8 пити в корпус. След две седмици, допълвам до 2 корпуса по 10 пити. Така избягвам и прогризването на основи по теловете, защото добавям по по-малко основи на един път. Пренареждането на пити в двата корпуса е сериозна интервенция и рядко минава без жилене. В крайна сметка, постигам развитието на семействата за акацията, но с повече труд, в сравнение с ДБ.
Не прочетох да си пробвал това което ти писах, може да го пробваш. Друг начин да не преохлаждаш гнездото е да им слагаш по един магазин ДБ.
Янчо,при Васко този номер може да се получи,ако на пролет обединява 2в1.Или още есента да го прави.География.......
Момчета темата е за кошер ЛР а доста често срещам инициалите "ДБ" ;)
Многокорпусна система.
Имам проядени пити само в един кошер в края на август, началото на септември. Това е добра майска отводка с майка 2015, която даде и мед. Както всички и тя не е оставена гладна. Събрала си е почти пълен корпус за зимата. За мен(нямам достатъчно опит) единствената разлика е линията на майката. Ще ми е полезно, а и не само на мен, по-опитните с ЛР да споделят кога се получава това гризане на пити и при какви условия?
Прикачен файл 7700
Мед и пчели да има !
Намирането на майката е една от най-трудоемките манипулации. Поне за мен е така. Мога да сваля две пити с пило долу. Восъчните основи за градеж трябва да ги поставя в горния корпус. При това положение, горе трябва да са и питите с открито пило. Мога да поставя празните, но изградени пити долу. Надявам се, че като горе свърши мястото за снасяне на яйца, майката сама ще слезе долу? Това не съм го пробвал.
Този сезон прехвърлих 10 дадан-блат-а в многокорпусни, от най-силните ми дадан-блатови сеимейства, за да видя каква е хавата с многокорпусната система - еми дадоха очевадно повече мед от добрия стар дадан-блат, в сравнение с аналогичните по сила даданблатови семейства, и най-вече установих, че никое от тези 10 семейства не се рои, за разлика от даданблатите - там стана мътна и кървава по едно време - направо станах специалист по сваляане на рояци от сливи/круши и т.н.
Ето малко подробности за да няма догатки. Около 01 август прецъфтя слънчогледа. На 10.08. от тази отводка извадих 4запечатани пити с мед. От 10.08 до 28.08 на тази отводка съм дал 3 литра сироп 1:1. На 28.08 прегризани пити нямаше. В отводката пчелите бяха намаляли, но имаше много запечатано и незапечатано пило. Разполагат с две хранилки по 0,750 литра. Предвит многото пило, едната хранилка напълних с апифонда, а в другата налях сироп. Нямаше ме 20 дни, но се погрижих точно те да получават по 0,350 л. сироп на всеки пети ден ден до 15.09. В края на септември пчелите бяха чувствително повече, втори корпус почти пълен с мед, майката работеше в първи корпус, запечатано пило сумарно 1+1/4 рамки+незапечатано + остатъци от фонда(махнах я) и две изгризани пити подобни на снимките на колегата. Преди седмица бяха единствените със запечатано пило около длан и половина. Кажете греша ли някъде и защо само те гризът?
Не мисля, че си сгрешил някъде. За да отделят восък с който да запечатват пилото им трябва и прашец, а при сушата която описваш, вероятно той е бил малко и е отивал предимно за изхранване на пчелите и пилото. И за това са гризали от готовия восък. това разбира се е само предположение.
Вторият корпус според мен може да се разшири по-полека, като се наредят рамките на 2х7 или 2х8 в двата корпуса, и съответно с висока преградна дъска, която да ограничи/стесни гнездото отдолу до горе....и на по-късен етап, като се развие достатъчно, да се доразшири на по 10 рамки във всеки корпус
...няма смисъл според мен да прехвърлям слаби дадан-блатови семейства в МК, защото те пак ще си останат слаби!...идеята е да се види как едно силно семейство работи при МК и при дадан-блат, защото само силните семейства дават мед/печалба, което всъщност е и смисъла на пчеларството - да се развиват само силни и много силни семейства, и именно МК система според мен е по-успешната в сравнение с дадан-блата.
Къде може да бъде гнездото Март-Април. Аз така го разбирам колегата, че неможе пролетта да развие плодника на 2 корпуса, дори с ротации. За мене Март-Април гнездото е в горния корпус. Ако е в долния, има най-малко 3 варианта други. Кой от кой по-невероятен.:yo:
При мен пък от акацията до сега, са на 2 корпуса. Това за плодник. Нагоре магазини. Тая година за сефте напълниха 2 корпуса за плодник. Догодина продължаваме.:yo:
П.П. Не могат да стигнат 12-14 пити пило (както ги дават по книгите), ама за сега правят плодник на 2 корпуса с мед, пило, прашец, строителна, някоя основа...... Пък нагоре за мен.