7 см е разликата. Трябва да ги режеш.
7 см е разликата. Трябва да ги режеш.
Колега,интересно ми е как пчеларстваш в твоя район.Интересно ми е,ако ти се споделя,ако ти се занимава да пишеш.Тук има много колеги които срещат различно мнение и се двуумят как да ги извършат някой дейности при работа с ЛР. кошери ,а и много начинаещи четат.Аз по-назад споделих как работя с ЛР.10рамков кошер.По-трудоемко е при мен но имам добри резултати.Пчеларствам от 1995г. като започнах с ДБ. та до 2008г.От тогава минах на многокорпусни, пчелите ми са в Ямболски регион.Там където са няма много паша, но аз съм доволен.Предварително ти благодаря,ако си ме разбрал правилно.
Обещавам, но като имам повече време. Скоро ще е.
Юрий, нямаше ли някъде из форума да описваш метода ти на пчеларстване или съм грешка.
Има в началото на тази тема, но през последните години го промених доста.
Да си изпълня обещанието.
Разликата с преди няколко години е, че вече работя само с ЛР корпуси, без магазини и не третирам с абсолютно нищо.
След последното вадене на мед през Септември, кошерите остават в следната конфигурация. 1-ви корпус пило и пчели, 2-ри корпус пълен с мед. В началото на Октомври правя ротация. И така остават да зимуват. Не храня и не стимулирам с нищо. Ако имам корпуси с изградени пити, ги оставям като 1-ви най долу и над тях двата които са за зимуване. Зимуват на долна прелка и отворено дъно (1/4 мрежа). Тези които са на 3 корпуса, отварям и прелката на средния корпус в края на януари. Да е по-удобно на пчелите. При ротацията през Октомври слагам найлони вместо покривни табли. След нова година само повдигам капака и ги поглеждам. Ако някой се покаже над рамките, слагам Апифонда за застраховка, независимо че в кошера има много мед. За състоянието на семейството съдя по летежа и видяното през найлона. Преглед правя само по изключение, ако нещо ме е усъмнило. Според времето в средата или края на Март завъртам горния корпус на 180 градуса. През Април, според състоянието на семейството, правя ротация на корпусите. Целта е преди акацията майката да заработи със сигурност в корпуса с ново-изградените (от предния сезон пити). Там където е имало трети корпус с празни пити най-отдолу, си остава на същото място. Непосредствено преди акацията правя следната подредба. На дъното отива горния корпус с питите в които за първи път се залага пило, естествено с майката. ХР корпуса с останалото пило (той е бил основен предния сезон) и отгоре празния който е бил най-отдолу или нов с празни пити и основи, ако нямам трети. Ако правя отводки, това е момента в който вземам пити с пило и пчели, а на тяхно място допълвам с основи.След излюпването на пилото от 2-рия, го слагам като 3-ти и чакам да го запечатат на 100%. Ако се налага междувременно добавям като втори корпус само с основи. След запечатването на най-горния корпус (този с питите от миналогодишния плодник, центрофугирам и питите отиват за претопяване. Така всеки сезон сменям плодника. До края на лятото кошерите са на 3-4 корпуса.
Общо взето това е.
Okey.Да раздвижим темата,и да се по-научат начинаещите, да не се плашат,и двоумят как да работят с ЛР. С/ма.Радвам се затова, и че ме разбра за какво иде реч.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))