Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 60 от 82 ПърваПърва ... 1050585960616270 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 591 до 600 от общо 817
    Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цвета на пчелата е толкова важен фактор за добивите, колкото и цвета на косата на една жена (днеска е руса, утре - брюнетка, общо взето много постоянен фактор) за нейните скрити умения.
    А да си избираш пчела според цвета, е като да си избираш автомобил според формата на антената му за радиото.

Отделно, майките оплодени с по-разнородни търтеи, по правило правят по-продуктивни и по-устойчиви на болести семейства.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Разнородни-ДА ама разнопородни.....
    П.П. Защо са се получили мелезите в България, от които всеки реве.... Това се питам аз.

Почетен Автор
    Регистриран
    27.04.2013
    Пчеларски район
    Варна
    Цитат Първоначално публикувано от Валентин. Виж публикацията
    Разнородни-ДА ама разнопородни.....
    П.П. Защо са се получили мелезите в България, от които всеки реве.... Това се питам аз.
    Аз не рева от мелезите. Имам калпави мелези, имам и мелези отличници. Ако не е така, ще е скучно.

А само в България ли има мелези, дали италианките, карниките и т.н. пчели са същите като преди 100 години и ако бяха това щеше ли да е добре? Бъкфаст не е ли всъщност един добър мелез?

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Цитат Първоначално публикувано от iliew Виж публикацията
    Аз не рева от мелезите. Имам калпави мелези, имам и мелези отличници. Ако не е така, ще е скучно.

А само в България ли има мелези, дали италианките, карниките и т.н. пчели са същите като преди 100 години и ако бяха това щеше ли да е добре? Бъкфаст не е ли всъщност един добър мелез?
    Аааа не знам. Аз само попитах какви са тея бащи дето ще ни вдигнат добивите.......... Ама карай....и аз не се оплаквам от мойте, и не си предлагам бащите.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от iliew Виж публикацията

Първо си отговорете кога се получават мелези и тогава ще разберете защо ги имате.

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    След милиони години Еволюция всичко е ,,мелези ,, .
    Само 10 години създават ,,мелези ,, в един ареал .
    А , ние говорим за ,,породи ,, .

Цитат Първоначално публикувано от Валентин. Виж публикацията
    Аааа не знам. Аз само попитах какви са тея бащи дето ще ни вдигнат добивите.......... Ама карай....и аз не се оплаквам от мойте, и не си предлагам бащите.
    75% от гените се предават от търтеите и само 25% от майките. Така че, колкото и да ти е добра майката, ако бащите са кофти, то и пчелите няма да са добри. Сам си се убедил с резултатите на дъщерите от твоята отличничка. Обратното ако търтеите са от отлични семейства, майката и да е от посредствено семейство, то резултатите на поколението ще са по-добри. Точно това ти каза Дони, че ако твои "елитни" търтей, масово оплождат майките в района, неминуемо резултатите в целия район ще се повишат и старците (другите пчелари) ще са доволни, но и представа няма да имат че примерно ти си причината, за да ти благодарят.

Почетен Автор
    Регистриран
    18.07.2011
    Я обясни как така 75% от гените на търтеите и 25% от тези на майките,нещо не схващам.Генома на търтеите е от 16 хромозома а на майките е от 32,мсля че така беше,но при сливането на сперматозоида който има халоиден набор хромозоми с яйцеклетката която също има хаплоиден набор,се получава отново дилоиден набор от 32 хромозома който дава началото на пчела работничка.Не съм чувал да се сливат 3 сперматозоида с една яйцеклетка.
    Моля ви не заблуждавайте хората с тези твърдения!

За да се стигне до оплождане, трябва яйцето на майката да се редуцира до 16 хромозоми. По тази причина майчината яйцеклетка се разделя на 2 части, 2 клетки с по 16 хромозоми. След това разделяне, в всяка една клетка има 25% гени на майката и 25% гени на бащата. При оплождането се добавят още 50% гени от бащата, което означава, че в новия зародиш двата мъжки индивиди (баща и дядо) са дали 75% от гените а майката само 25%. За това произхода на търтеите е по-важен от произхода на майката.
    Надявам се да съм го обяснил достатъчно ясно на заблудените.

Почетен Автор
    Регистриран
    18.07.2011
    Е ти намесваш 2 поколения,къде вкара дядовците :D
    Говориш за 25% гени на бащата на майката,но този генотип вече си е на майката.По същя начин може да кажеш че всеки човек носи само 25% от генте на майка си защото другите 25% са от гените на бащата на майка му.Плюс това,при разделянето на яйцеклетката при мейозата,самото разделяне на генетичния материал на 50% е условно и случайно.Процентът може да варира от 0 до 100%,тоест в едната половина може да попадне генетичния материал и на 100% от единият прародител (баба или дядо).Да не намесваме и кросинговъра който допълнително е разбъркал генетчния материал.

Страница 60 от 82 ПърваПърва ... 1050585960616270 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •