И при мен беше така,но разшерих с магазини с не изградени рамки 4градени 6 неградени.За два дена градят 6 рамки и ги пълнят.Мисля чак след пашата да освободя плодника.
Преглед за печат
И при мен беше така,но разшерих с магазини с не изградени рамки 4градени 6 неградени.За два дена градят 6 рамки и ги пълнят.Мисля чак след пашата да освободя плодника.
Логиката е маточника да е долу, защото докато се излюпи и оплоди майката ако има и малък принос на нектар пчелите ще го сложат в плодника. Стигал съм даже да вадя почти цял плодник мед. На младата майка докато не пронесе не и трябва нищо. Горе слагам 2-3 рамки със запечатано пило и по възможност изградени основи, защото като.се излюпи това пило ще покрие най малко още толкова рамки и ще има достатъчно пчела да храни майката и пилото. Старата майка си я храниш задължително. Преглеждането ти е чак след 10 дена, за какво ти е да ги ровиш през ден.
Моята гледна точка е друга.
От долу оставям старата майка с предимно летящата пчела и тя веднага натиска на работа да възстанови кошера и не се налага хранене (над нея 1 или 2 магзина).
2ри корпус със люпещо се пило и маточкик (евентуално хранен ако не си им оставил запаси и 1 магазин, като корпуса и дъската обърнати на 180 градуса)
След това преглеждаш горното семейство да видиш дали има майка (поради наличието на много млада пчела при мен захраниха много хубаво майките) а от долу не ме интересува какво става. Преди слънчогледа махам дъската и 2те семейства въобще не се бият все едно са едно а и двата копруса бяха пълни с пило (после как работят не е истина). Но аз взех старите майки защото ги подарих на приятели.
Нагледал съм се, пък и съм изчел невероятно компетентни мнения в този форум, и все съм се старал да не се конфронтирам със знаещите, обаче вече не се търпи..
Вие в час ли сте, бря?
И то, точно в тази тема???
Не стига, че някои "колеги" акат акъли, за майки, породи и т.н. ами и все знаещи и можещи напътстват начинаещите...
При това, такива с 10 - 15 години практика? Че и по-малко?
Пчеларство с книжки на "нам-койси" и с със скафандри не се прави, колеги!
Теорията е база, но не се ли потиш по 6-7 часа на ден, не трябва да си "капацитет" където и да е, още по-малко във форум за пчеларство.
Това е гнусно, извинете ме...
Бат Пепи да си жив и здрав и Господ още много дълго здраве да ти дава защото не стига че имаш дълъг стаж но и го споделяш за разлика от други корифей. Та предното изречение го написах по повод поста ти за търтовките тази година имах 5-6бр. поради ред причини но най важната е че от август миналата година съм отделил на пчелите до днес десетки да не казвам стотици часове в теория а на практика сборно в часове я съм бил 2-3 дни я не и то след Гергьовден и въпреки роенето и търтовките има и мед.
Пак се отплеснах метода ти работи миналата седмица пробвах на 2 търтовки днес ги прегледах много много добри резултати не че при другите начини нямам ефект но на този метод ми харесва простотата и минималното отделено време само че го направих питите от два различни кошера.
Ама ако залагаш пило горе за да заложат маточници трябва да е повечко ако е само една рамка не винаги залагат и да е отделечено от плодника повечко например с 1-2 магазина и ако има меден венец още по добре ако нещо се сгафи слагаш мрежа от комари и обединяваш. Но ако е обратното майката горе долу остават много пчели млади и стари и много мед и ако в момента има паша има и добра температура то просто новата майка ще бъде направена в лукс и разкош за разлика от горе за горе става с запечатан маточник един кошер ги прави а слагаш на няколко ама това е друга тема и не съм компетентен достатъчно.
Е,те това ми харесва.Само че,ти вече си Черната овца Тук.Грабнаха те.Тук не обичат да им го кажеш директно в очите.Много ги боли.Особено ако им засегнеш личното его на неповторими всезнайковци и Учители.Ако идваш към Ямбол,спри на Бритиш Петролиум за да те почерпя с една/може и повече,ако ти хареса/25–30 годишна грозданка,мое производство.За точни координати –на лични.Да не ти пука,истината е по–важна.Успешен край на сезона Земляк!
Аз искам да преместя цялото семейство барабар с пилото горе, да си отглежда майки и да го проверявам и храня лесно, долу старата майка с летящите да се оправя, както може, има кой да и носи вода и храна.
Не съм подстрекател, ама явно мненията се различават. Има и още из темата, и те различни. Моя опит от другите ми професии показва, че когато има такава смесица от различни мнения по свършване на дадена работа, в 90% от случаите всички стигат до един и същ краен резултат, просто всеки си нагажда начина според своя набор от хора или инструменти. Благодарен съм на всички, помогнали със съвет, на тази база мога да си съставя собствена преценка по въпроса. Времето ще покаже дали ще е правилна.
Здравейте на всички. Аз не съм пчелар, но обожавам мед. Бих искал да ви попитам няколко въпроса и ще съм ви благодарен, ако ми отговорите:
1.Пчелната пита яде ли се? Имам мед с голямо парче пчелна пита в него. Аз само взимам парче от нея, дъвча и изплювам след това , но един пчелар ми каза, че няма никакъв проблем да се яде.
2.Пчелният прашец как е най-добре да се консумира? Разтворен в течност (чай, мляко) или да се яде директно? Друг пчелар ми каза ,че се смучело под езика до разтопяване и се яло с мед?
3.Пчелното млечице, смесено в мед, в крайна сметка от всеки ли може да се яде? Четох,че не е било полезно да се яде всеки ден, имало нежелани реакции и се ползвало 1-2 седмици само ако си болен?
Ами това са въпросите ми.
Горе долу написаното е вярно. Може да се яде питата, но все пак има разлика от пита до пита. Питата трябва да е бяла/жълта. Тъмните не са за предпочитане, не че и те не могат да се консумират. Пергата се намира повечето пъти именно в черните пити, а тя е много добра за консумация.
Прашеца може да се слага в мляко, но не топло/прясно/ или в кисело. В чай също може, но да не надвишава 40 градуса. Може да се взема по една чаена лъжичка в устата до разтварянето му или разбъркан с лъжица мед. Не е задължително да е под езика. /Тази щуротия за под езика кой ли я измислил?/
Пчелното млечице е добре да се яде с мед, но който му свикне с вкуса може и директно от маточника да го използва. Може да се яде от всеки както и останалите пчелни продукти с изключение на алергичните към някои от тях и бебета до годинка, годинка и половина за меда и повече/3-4/ за млечицето и клея. Млечицето дали е полезно всеки ден? Не е вредно, стига да можете да си го намирате. Количеството също е от значение. Ха, ха.... за болен? Как действа на здравитеее?:bigsmile: Заглажда им се косъма и започват да се заглеждат по чуждото.:bigsmile: Шегувам се.
Ами това са отговорите ми.
Аче,уважавам твоето мнение,дори съм взаимствал от теб нещица.Но тук подлагам на съмнение тази твоя теза.Теоретично т.е.по книга/учебник/ имаш право.Но практически/вътре в кошера/ нещата не са толкова конкретни.Какво те кара да мислиш така–че без летящите пчели майката ще е некачествена–по–малко яйценосни тръби,по–дребна,яйчниците и ще произвеждат с по–бавно темпо,ще се ослушва а няма да тъче по питата като много машинна тъкачка стахановец.Въпроса ми е към теб,но всички които са вдигнали палец под поста ти,също могат да си кажат доводите.Щом харесваш дадено мнение,значи имаш свое мнение по въпроса.Споделете го господа пчелари.Аче,имам молба към теб–Не бързай да отговаряш,знам че имаш отговор.Изчакай да си кажат мнението петимата колеги+ първия с палеца.Интересно ми е да чуя тяхното мнение,Агро го прочетох,ясен е,..и доблестен,макар и програмист ако не се лъжа.Ако ми изпълниш молбата ще ти бъда благодарен.А тази тема в която си развил становището си,ще я прочета ,но сега нямам време ,много е кът.Сполука Аче!!!
Аз може ли без да съм чел книги много много да споделя моите наблюдения?
От теорията знаем че:
От изследвания е доказано, че при пределна възможност на майката да снася до 1000 яйца на денонощие, може да се развие семейство до 35 000 пчели (слабо семейство). Ако тази възможност е до 1500 яйца семейството достига до 52 000 пчели, а при 2000 яйца - 70 000 пчели (силно семейство).Естествено отгледани маточници - роеви и от самосмяна като качество те са добри, защото са захранени за маточници още от началото на залагането до излюпването. Условията на отглеждане, хранителен и топлинен режим, са поддържани редовно. При отглеждането на маточници обезателно се спазва вече споменатото правило от залагането им до излюпването да са осигурени оптимални условия за тяхното развитие. Слабо пчелно семейство или такова, разделено на две, като останалото без майка и отслабнало от разделянето си произведе свищева, не може да се очаква да бъде качествена.
От практиката знаем че много често свищева майка си е добра щом напълни обем с пчели равняващ се на 24 рамки Дадан Блат значи е добра.
П.П. Адаш нямаше да се обаждам ама ти ни подкани та затова. Моята логика е че при направа на свищева майка трябва да се съобразяваме с условията наподобяващи роевите /все пак така са просъществували милиони години/ а при естествени условия може би и самосмяната е по често явление от колкото на пчелина.
Аз лично не мога да направя разлика между теория и практика например влизам и чета във форума темата на Ангел за августовски отводки чета не го виждам и го правя и става Ти например теоретично ме обеди за редовна смяна на питите не си ми показал пчели пигмей ама в последствие видях. Петър Иванов каза добър и бръз метод за търтовки не ми го е показвал практично а не и нужно правя го и нещата стават.Та затова си мисля че разни учени които публикуват разни неща в повечето случай са прави все пак затова им се плаща затова се занимават всеки ден години наред с пчели та после като побликуват нещо да не могат да го оборят в академичните среди.
П.П.Преди време г-н Илиев каза:
-Теорията е нечия добра практика.
Не мисля, че съм дорасъл да давам съвети, когато в дебат се включват по-опитни от мен, но си имам мнение и когато има съвпадение на мислите го показвам с въпросния палец. Гогол покани всички подкрепили тезата, та затова "барабар Петко с мъжете". Към изложеното от Жоро бих добавил нещо. Въпроса се завъртя около това, кой да отгледа маточници, основното семейство или отводка на втория етаж. В това време от годината смятам, че липсата на летяща пчела ще изисква повече време от пчеларя за да достави това което правят летящите пчели поне в първите дни след отделянето. Предстоят горещите дни, жадните и гладни дни от годината. На втория етаж с намален състав ще им е много по-трудно на пчелите да се справят и постигнат оптимални условия. При подмяна на майката за всички е по-добре тя да заработи направо в основното семейство. В обратния случай имаме допълнителна процедура по обединяване - допълнителен риск, труд, стрес на семейството. При неуспешно оплождане пак ще обединяваме, но с тяхната майка(ген и феромони). Аз съм на това мнение. Правих и обратното движение в този период от годината(око да види.... това е тъпо понякога) и видях различни резултати. Дано да съм задоволил любопитството. Все пак не съм "пчелар с 15 - 20 годишен стаж" и предпочитам да чета и се информирам от "нам си кой", да избера..., а не да се пържа безсмислено "по 5 -6 часа на ден".
С интерес очаквам доводите за обратния вариант. Може да се научи нещо! Време за дълги постове се намира, както виждам.
Професор Кашковский роден е 1930г. от 12годишен се занимава с пчели в момента е жив и здрав и изнася лекции и видеоуроци за обучение на начинаещи много уважаван човек в Русия при създаването на Кемеровскат система за отглеждане на пчели са им нужни 7години и 400 пчелни семейства та човека е ходил на работа и държавата му е плащала да практикува и после да плещи теории.
Та мисля че има достатъчно стаж и опит да цитирам неговото мнение за свищевите майки /лично той ги предпочита/.
Източник:
http://www.pchelar-probvaisambg.com/...166_spisak.htm
Техниката на изпълнение на тази работа е проста и е достъпна за всеки пчелар. Две седмици до началото на главния медосбор и във времето когато той е налице, пристъпват към замяна на старите майки с нови. Всяко семейство си отглежда своя майка. За 100% гаранция при съхраняването на майката и генофонда на пчелина от всяко семейство правят отводка – резерв. Семействата ги преглеждат и вземат от тях излишната храна, като във всяко гнездо се оставя по 15 – 20 кг пресен мед. Една пита с пресен мед пренасят в отводката, в която трябва да има и перга и пчели. За тази цел от семейството взимат две пити със запечатано пило и седящите на тях пчели и ги поставят до питата с мед. До питите с пилото поставят и празна пита, три рамки с восъчни листове и още една празна пита, то ест получава се гнездо от 8 пити (може и с шест). След това стръскват пчелите от още две пити. Намират майката и я пускат между питите с пилото. Входовете на отводката се затварят и пчелите се държат „затворени” до следващия ден. На следващия ден в 12 ч или в 14 ч входът го отварят на ширина 1 см. Пчелите започват да се облитат, по – голямата част от летящите пчели се връщат на старото място. Но някаква част от тях ще остане с майката. Това е достатъчно отводката да не страда от жажда, а след два дни младите пчели ще поемат на себе си грижите които трябва да изпълняват летящите пчели.
За да се избави отводката от вароатозата, два дни след формирането и я обработват термически или използват лекарства за целта; след 10 дни обработката я повтарят. В семейството от което е взета майката и двете пити с пило, има останали яйца, личинки (открито пило), и пчелите залагат свищеви маточници.
За отглеждане на пълноценна майка на четвъртия или петия ден в семейството унищожават всички маточници с изключение на един в центъра на гнездото, в горната част на питата. В него трябва да има много млечице и млада личинка. След 3 дни се преглежда семейството втори път, и ако се открие, че пчелите са заложили нови маточници, те трябва да се ликвидират, за да не се рои семейството.
Ние в своята работа със средноруските пчели, оставяхме не само един маточник, а четири, за да могат пчелите от тях да изберат най – добрата майка. Ако такова семейство се рои, то майката я бракуват като ройлива.
След 21 ден след вземането на майката от семейството, в него няма да има пило и всички самки на кърлежа ще се преместят на възрастните пчели. През това време пчелното семейство трябва да се обработи термически (против вароатозата), да се вземе меда от гнездото, а вместо него да се поставят празни пити или рамки с восъчни листове.
30 дни след отнемането на старата майка, младата започва да снася яйца. По характера на снасянето на яйцата и по пилото оценяват нейното качество. Ако всичко което се случва е благополучно, то старата майка от отводката се взема и отводката се присъединява към основното семейство. Подсилена от своята си отводка, семейството по – ефективно използва остатъкът от медосбора.
Ако младата майка по някакви причини загине, то на семейството се връща отводката със своята си майка, като по този начин я запазва. На следващата година майката в това семейство се заменя с друга.
Описаният начин за замяна на майките способства за повишението на продуктивността, съхраняването на семействата и поддържането на генофонда на пчелина.
Клип след 15 минута:
https://www.youtube.com/watch?v=AYWqETqmnD8
П.П. Мога и да цитирам и един друг руски учен пчелар които като е бил бебе или много малко дете майка му го е слагала в обърнат капак на кошер докато тя преглеждала семейства в колхоза и еди път е нажилен до кома. Ама това си е теория друго си е сам да стигнеш практически до нещо ценно нищо че е измислено и написано още по царско време.
Гледам на една от отводките им се роди майка, изглежда и че се оплоди, виждам я как се разхожда, снася яйца на дъното на килийките и до там. Преди 5-6 дена я гледах, пак имаше яйца, но само така си стоят, не преминават в следващ стадии.
Някой може ли да ми помогне какво се случва?
:icon_arrow::confused::confused::confused:
Пчелите ги чистят и тя пак снася те пак чистят и така. Като отвориш винаги има само яйца. Смяна на майката и нещата ще се оправят.
В такъв случай какво се предприема. Смяна на майката или може да се оправи и по друг начин
Прочиташ внимателно как се прави смяна на майката и действаш точно, без свободни съчинения.
Здравейтв. Скоро ще въртя магазините тея дни понеже слънчогледа приключи. Ще врътна и по една плодникова. След това да върна ли магазина или да не го слагам повече?
И защо трябва да се връща магазина след като активния сезон е свършил?
От сайта Календар на пчеларя
Юли
Работа на пчеларя
Щом пашата е към своя край трябва да се свалят магазините и корпусите и питите да се изцентрофугират. Ако някои стари майки не са сменени, те трябва да се сменят сега. Дъната на кошерите се вдигат. След главната паша пчеларят прави преглед, за да се осведоми за състоянието на пчелните семейства и за техните нужди. Третира се срещу вароатозата, вирусния паралич аскосферозата.
Това, което е написано там, вече го цитирах.
Не задавам въпроси, за да се заяждам. Просто, искам да знам защо се прави така, а не иначе.
Никой не е казал, че се заяждате. Както казах магазина се връща за да се подсуши от пчелите за да ви е удобен, а не да събира прах по меда, да капе, да зацапва пода и т. н. С тази цел се връща. Иначе може да го оставите и непочистен. В някои книги пише, че молеца не напада такива пити. Което е абсолютно погрешно. Молеца напада и пити пълни с мед.
П.П. И питайте, питайте. Аз за разлика от господин Йорданов нямам много Силвии около себе си и ще ви отговарям с желание. :bigsmile:
И двамата имате късмет, че господина Йорданов от няколко седмици е на режим - в събота вади мед, в неделя си почива преди началото на работната седмица.
Веднага на въпроса - "магазина" го връщам, щото ако има влага може да носят и до септември тук при нас. Башка, че късния ливаден при мен е чудесен, понякога с миризма на лукчета и ми харесва почти колкото смеската рапица/акация:). Отделно, че мойте пчели са ми казвали, че в жегите август/септември предпочитат да имат висок таван, направо стил барок, ще ги помисли човек че са аристократки някакви.
Малка индивидуална подробност. От тая година юни/юли ще карам твърдо на три магазина /десетрамкови/. През август ще прибера в складчето единия със сухи, чисти медови пити. Втория, по преценка, го прибирам като му дойде времето. Третия, с по-тъмни пити, стои до последно, тъй и тъй и с химията съм на санитарния минимум. По принцип може и целогодишно да го държа на кошера, но не виждам смисъл да седи на атмосферните условия. Пити с мед извън кошер отдавна не съхранявам, мързи ме и не виждам смисъл.
П.п. Календара на пчеларя да не е нещо по "Календарния справочник..." на бай Любен Радоев? Това произведение трябва да се чете редовно, одобрявам, но и както често казвам - редно е да се чете творчески и да се осмисля задълбочено. В този ред на мисли - Силви, вдигна ли дъната ? :)
Че какво ще ни правиш?:bigsmile:
Прикачен файл 8788Цитат:
Календара на пчеларя да не е нещо по "Календарния справочник..." на бай Любен Радоев?
Бих ви отговорил с мълчание:(
Яаа, това е ново четиво. Нямам такова в бибилиотеката си:)
А моля!
Следя кариерата ти с интерес, честно казано влизам във форума за малко неща чета архивите, следя въпросите на начинаещите и за болестите и твоята пчеларска кариера-питаш, благодариш правиш каквото прецениш за нужно и продължаваш все още нямаш его на пчелар и това ти помага да натрупаш знания след това ако ги пригодиш за твоят район и пчелни семейства ще постигнеш резултати а няма да седиш на едно място и да си самоналожиш титлата стар и опитен пчелар натрупал опит с къртовски труд - един вид нещо като повелител на пчелите. Та пак се отконих.
Кемеровската система е в двата варианта другият е за промишлени пчелари не съм се интересувал за нея /хоби пчелар съм/ в руските форуми се коментира с голям брой хора опитали я и ли работещи с нея някой от тях са с стотици кошери едни я одобряват и казват че върши работа други не може би става въпрос за район и правилна преценка на силата на семейства и точният момент за направа нищо ново под слънцето :
-Методите са на един и същ принцип разликата е в детайлите например Кашковскии оставя да заложат свищеви маточник в основното семейство, а Чумаков долу горе по време на великата октомврийска революция /всъщност и той не го е измислил а го е прочел в Австрийски вестник/ прави отводката горе без да разрушава маточници вярвайки че пчелите си знаят - метод дълго време използван в Русия сега нещо не го одобряват много много. Тои и Снеглеров прави нещо такова.
Аз лично си мисля че е важно е да се използва прости методи такива като за начинаещи да не отнемат много време енергия и пари и да дават долу горе добри резултати.
Не е важен метода на това гуру или на онова. Важна е пашата. Когато има паша *дето има една приказка - и болести няма. Само виж един Друмев. Хал хабер си няма от пчели, а прави тонове мед, :bigsmile: а други пренесоха Кауфланд на пчелина и пак зле. crying;
Може и така да е, според мен най важни са кърмачките, но предполагам че всяка генерация пчела изиграва своята роля. Аз просто направих нещо и казвам резултата аз в теорията не съм силен, правя нещо и гледам какво става. Просто с това делене според моето виждане станаха невероятни майки. Имаха по 6 пити с отворено пило след оплождането , вярно там са много пчели (8 пити пило при разделянето и 2 мед) това е майка с голям потенциал. Ще видим как ще се представят от тук на татък.
Радвам се че има и други колеги да споделят своя опит така си помагаме един на друг и научаване всички път нещо ново.
Вярно има и хора които завиждат на останалите и пускат злобни коментари, но тях просто ги игнорирам, лично на мен този форум ми е помогнал много и имам хора в него които уважавам!
Добре, разбрах, че ще върна магазина. А нужно ли е да третирам с нещо, щом пашата е свършила? Какви вируси има сега или вредители? Какво да взема?
Ник,а таблата под горния корпус има ли мрежест отвор?
И във нито един момент не съм си мислил,че майките изведени без летящи са НЕкачествени.Само търдя,че майките изведени в присъствие на вс генерации са по-качествени.И в момента имам от двата вида.Просто когато как дойде,но наблюденията ми са такива.
Ти може да си ги подменил, но те вече са минали през медосбор, но какво ли знам аз, пак ще ме метнат да ме оплюват. Ако си слушал лекцийте на Софрон той казва така. Аз продавам майки до август месец, от там на сетне си правя майки за мен и не продавам. Защо? Защо? Защо точно точно тези майки през август месец си оставя за него, а не априлските или майските или юнските. Защо казва, че после на пролетта неговите майки не се роят на рапицата? Предполагам, че и всички останали майко производители правят същото като него. Защо?
Да аз това го писах и преди напълно съм съгласен с теб и аз съм на мнеие че августовските майки са най добри. Но цяла година работа по кошерите и сега искам да почивам. След 15тина дена вадя меда и забравям за кошери до 1018г. :) Всеки си има начин на работа, моя може да не е най-добрия, но на мен ми харесва.
То на мен ми се струва че Софрон винаги казва половината истина и остава по нещо не казано. Но съм забелязал че августовите майки имат много бурно развитие пролетта, но за съжаление и те рояват.
П.С Като стана въпрос за медосбора, та то тогава майката е блокирана и все едно е на ваканция.
До девет месеца след оплождане майките не роят. Това е заключението на учени от Йерусалимския университет, след 30 годишни изследвания. Разбира се, ако пчеларя си е свършил работата.
Ако е вярно трябва да "оплождаме" края на септември за да няма роене следващия сезон. Това е доста трудна задача. Остава да "оплождаме" края на април и началото на май непосредствено преди роевия период. Аз правя редовно такива ранни майки, но нямам наблюдения дали са склонни към роене защото не правя подмяна с тях, а отводки в различна форма. Догодина ще пробвам.
Може да се направи експеримент. Когато е произведена март-април и трябва да създава силно семейство от слабо то тя няма да им възможност да се рои. Ако изключим, че не е поставена при такива условия. Но ако се постави в кошер пълен с пити люпешо се пило и леко стеснена си мисля, че ще рои. Тази година имаше случаи тук във форума в които се казваше, че пронесли майки залагат маточници. Това няма ли да бъде роене с млада майка и то не след 9 месеца, а след месец?
Качвал съм резюмето на доклада на Йерусалимския университет и друг път. Сега отново го качвам. Файла е в HTML формат, затова е в архив. Информацията която съдържа е много ценна. Някой ако обича да го преведе на български, не се наемам да превеждам текст. Моят английски е за собствена употреба.
РАЗРАБОТВАНЕ НА ЖЕНСКАТА МЕЖДУНАРОДНА ЛАВАТА КЪМ QUEENS
Отглеждане на пчелни работници и кравици от ларви до възрастни в лабораторията
Разработихме метод за отглеждане на работници и пчелни пчели от ларви до възрастни в лабораторията, в отсъствие на пчелни сестри. Използвахме го в изследването на диференциацията на женските ларви и на техните хранителни изисквания.
Най-добри резултати се получават, когато ларвите се отглеждат на ларвална храна на кралица при 35 ° С и 86% R.H. и след това се прехвърлят ларвите от 5-и етап на кралицата при 30% R.H.Обрана от ларви, отгледани в лабораторията, възниква 78% възрастни; 50% царици, 16% работници и 12% междинни продукти. Няма значителни разлики между броя на възрастните, излизащи от ларви, отгледани от прясна ларвална храна от царици, съдържащи ларви от 1 до 5 дни и тези, отглеждани само на ларвална храна от цариградски клетки, съдържащи ларви на възраст 3 дни. Въпреки това, от ларви, отгледани в ларви на кралица, съхранявани при -20 ° C, се появяват или работници, или интерпакети, но не и кралици.
Скоростта на растеж на ларвите до 5-ия ден е по-бърза от ларвалната храна за работници, отколкото при ларвалната храна на кралицата, прясна или съхранена при -20 ° С. Най-бавна скорост на растеж беше регистрирана във всички ларвични стадии, отглеждани на ларви от кралица, съхранявани при -20 ° С. Най-бързата скорост на растеж се открива при ларви от 5- и 6-дневна възраст, отглеждани в пресни ларви на кралица.
Ларвите, отглеждани само на диализирана царевична ларвална храна или допълнени с различни вещества, умират в рамките на 48 часа.
Ларвите, отглеждани на работническа ларвална храна, събрана от работещите клетки, съдържащи ларви на възраст 3 дни, достигат до стадия на ареопатията, но не се отглеждат върху мека хартия, нито в естествени клетки на кралицата. Добавянето на фруктоза и глюкоза (16% от всяка) към ларвалната храна на работниците причинява възбуда, но не възникват възрастни. Допълването на ларвираната храна с мед (16%) и полен (2%) дава 62% какави, от които 38% са възрастни. 4а (5)
Отглеждане на ларви на медоносната пчела от кралицата в царевичните колонии
Ние проучихме приемането и отглеждането на ларви на царица в колонии с краен кост с несвързани царици. Ларвите, присадени в цариградски чашки, се отглеждат от колониите, независимо от присъствието или отсъствието на кралицата в частта от кошера. Експериментите са извършени през юли и август, когато не се случва гмуркане. 13а (25)
Ефектът на захарите и младежкия хормон върху диференциацията на женските ларви към цариците
Изследвахме ефекта от локално лечение с младежки хормон-1 (JH-1) върху индуцирането на "Queeniness" при недиференцирани ларви на медоносните пчели, отглеждани в лабораторията, на базови или модифицирани диети на Worker Jelly (WJ) или на Stored Royal Jelly SRJ).
Женските ларви, отглеждани на модифицирана диета на WJ с 40 mg фруктоза и 40 mg глюкоза, добавени към всеки грам WJ (WJ-40) се появяват само като работници.
Достигнал е ефект на дозиране-реакция на JH-1 върху диференциацията на ларвите, отглеждани върху WJ-40 при възрастните кралици: ларви, третирани с 0,01 mg / ларва JH-1, се появяват само като работници, 0,1 m g като работници, кралици; 1,0 м работници и кралици; Само 10 m g-queens; Високите нива на JH-1 (100 мг / ларва) причиняват смърт.
Запазеният Роял Jelly (SRJ) в продължение на 4 години при -18 ° C, когато се използва като не-допълнена основна храна, дава възможност на женските ларви да се разграничат и да се появят само като работници. SRJ, допълнена с 40 mg F и 40 mg G / gr храна (SRJ-40), доведе до появата на възрастни работници и интерпакаси, но не и на майките. Около 40% от ларвите, третирани с 1 мкг JH-1 и отглеждани на SRJ-40, се появяват като кралици. Лечението с JH-1 на ларви възстановява способността им да се диференцират и се появяват като кралици, въпреки че са били хранени със СРД.
Неблагоприятният ефект на JH-1 се наблюдава, когато се появяват само 17% от ларвите, третирани с 1 мг JH-1 (всеки) и отгледани в диета Fresh Royal Jelly (FRJ). Изводът е, че FRJ не се доказва като надеждна основна среда за изследване на ефекта на различни съединения върху женския диморфизъм в пчелите.
Състоянието на предполагаемата възрастна жена може да бъде прогнозирано от количеството храна, погълната до последния ларви инстар: преди пашкула да се предефинира теглото на ларвите, които се различават и се появяват като кралици, е по-високо (213-255 mg) от тази на интерпакатите (182- 233 mg) или на работниците (179-214 mg). Захарите (F и G) действат като фагостимуланти в индукцията на "кралицата". 4b (1), 13b (1,13,17).
РАЗРАБОТВАНЕ НА ЖЕНСКАТА МЕЖДУНАРОДНА ЛАВАТА КЪМ QUEENS
Отглеждане на пчелни работници и кравици от ларви до възрастни в лабораторията
Разработихме метод за отглеждане на работници и пчелни пчели от ларви до възрастни в лабораторията, в отсъствие на пчелни сестри. Използвахме го в изследването на диференциацията на женските ларви и на техните хранителни изисквания.
Най-добри резултати се получават, когато ларвите се отглеждат на ларвална храна на кралица при 35 ° С и 86% R.H. и след това се прехвърлят ларвите от 5-и етап на кралицата при 30% R.H.Обрана от ларви, отгледани в лабораторията, възниква 78% възрастни; 50% царици, 16% работници и 12% междинни продукти. Няма значителни разлики между броя на възрастните, излизащи от ларви, отгледани от прясна ларвална храна от царици, съдържащи ларви от 1 до 5 дни и тези, отглеждани само на ларвална храна от цариградски клетки, съдържащи ларви на възраст 3 дни. Въпреки това, от ларви, отгледани в ларви на кралица, съхранявани при -20 ° C, се появяват или работници, или интерпакети, но не и кралици.
Скоростта на растеж на ларвите до 5-ия ден е по-бърза от ларвалната храна за работници, отколкото при ларвалната храна на кралицата, прясна или съхранена при -20 ° С. Най-бавна скорост на растеж беше регистрирана във всички ларвични стадии, отглеждани на ларви от кралица, съхранявани при -20 ° С. Най-бързата скорост на растеж се открива при ларви от 5- и 6-дневна възраст, отглеждани в пресни ларви на кралица.
Ларвите, отглеждани само на диализирана царевична ларвална храна или допълнени с различни вещества, умират в рамките на 48 часа.
Ларвите, отглеждани на работническа ларвална храна, събрана от работещите клетки, съдържащи ларви на възраст 3 дни, достигат до стадия на ареопатията, но не се отглеждат върху мека хартия, нито в естествени клетки на кралицата. Добавянето на фруктоза и глюкоза (16% от всяка) към ларвалната храна на работниците причинява възбуда, но не възникват възрастни. Допълването на ларвираната храна с мед (16%) и полен (2%) дава 62% какави, от които 38% са възрастни. 4а (5)
Отглеждане на ларви на медоносната пчела от кралицата в царевичните колонии
Ние проучихме приемането и отглеждането на ларви на царица в колонии с краен кост с несвързани царици. Ларвите, присадени в цариградски чашки, се отглеждат от колониите, независимо от присъствието или отсъствието на кралицата в частта от кошера. Експериментите са извършени през юли и август, когато не се случва гмуркане. 13а (25)
Ефектът на захарите и младежкия хормон върху диференциацията на женските ларви към цариците
Изследвахме ефекта от локално лечение с младежки хормон-1 (JH-1) върху индуцирането на "Queeniness" при недиференцирани ларви на медоносните пчели, отглеждани в лабораторията, на базови или модифицирани диети на Worker Jelly (WJ) или на Stored Royal Jelly SRJ).
Женските ларви, отглеждани на модифицирана диета на WJ с 40 mg фруктоза и 40 mg глюкоза, добавени към всеки грам WJ (WJ-40) се появяват само като работници.
Достигнал е ефект на дозиране-реакция на JH-1 върху диференциацията на ларвите, отглеждани върху WJ-40 при възрастните кралици: ларви, третирани с 0,01 mg / ларва JH-1, се появяват само като работници, 0,1 m g като работници, кралици; 1,0 м работници и кралици; Само 10 m g-queens; Високите нива на JH-1 (100 мг / ларва) причиняват смърт.
Запазеният Роял Jelly (SRJ) в продължение на 4 години при -18 ° C, когато се използва като не-допълнена основна храна, дава възможност на женските ларви да се разграничат и да се появят само като работници. SRJ, допълнена с 40 mg F и 40 mg G / gr храна (SRJ-40), доведе до появата на възрастни работници и интерпакаси, но не и на майките. Около 40% от ларвите, третирани с 1 мкг JH-1 и отглеждани на SRJ-40, се появяват като кралици. Лечението с JH-1 на ларви възстановява способността им да се диференцират и се появяват като кралици, въпреки че са били хранени със СРД.
Неблагоприятният ефект на JH-1 се наблюдава, когато се появяват само 17% от ларвите, третирани с 1 мг JH-1 (всеки) и отгледани в диета Fresh Royal Jelly (FRJ). Изводът е, че FRJ не се доказва като надеждна основна среда за изследване на ефекта на различни съединения върху женския диморфизъм в пчелите.
Състоянието на предполагаемата възрастна жена може да бъде прогнозирано от количеството храна, погълната до последния ларви инстар: преди пашкула да се предефинира теглото на ларвите, които се различават и се появяват като кралици, е по-високо (213-255 mg) от тази на интерпакатите (182- 233 mg) или на работниците (179-214 mg). Захарите (F и G) действат като фагостимуланти в индукцията на "кралицата". 4b (1), 13b (1,13,17).
Инхибиране на конструкцията на купи и клетки на рояка
Опитахме синтетични съединения да възпрепятстват клетъчната конструкция на кралицата по време на романтичния период, както в безконечни колонии, така и в малки групи от работници в клетките, както и в колониите на кралицата по време на ромския период.
Обаче, фенилоцетна, фенилпропионова, р-хидроксибензоена, азелаинова и себацинова киселини, които са докладвани като компоненти на "кралицата", нито имат инхибиторен ефект върху конструкцията на цариградските клетки, нито са откривани чрез TLC в екстракт от цели,
Транс-9-оксо-дек-2-еноевата киселина инхибира изграждането на аварийните клетки на кралицата в безконечни колонии. Неговият инхибиторен ефект е по-изразен, когато киселината се прилага върху ленти от филтърна хартия, а не се смесва със захар. Транс-9-оксо-дек-2-еноевата киселина обаче не инхибира клетъчната конструкция на кралицата в клонирани колонии по време на ротационния период.
Въпреки, че екстрактът от едногодишни кралици инхибира кралицата на аварийна клетъчна конструкция в безконечни групи пчелни работници в клетките, тя не възпрепятства конструкцията в колониите "queenright" по време на ромския период.
Летливите вещества, секретирани от телесната повърхност на кралицата, нямат инхибиращ ефект върху кралската аварийна клетъчна конструкция, нито синергичен ефект заедно с транс-9-оксо-дек-2-еноева киселина и с екстракти от царица в безконечни колонии.
Показали сме, че изграждането на кралици, които се придвижват до кралски рояци, е общ феномен, който се появява във всички колонии през пролетта. Само част от кралицата е построена по-нататък в клетките на кралицата.
Факторите, засягащи клетъчната конструкция на кралицата по време на рояци, са следните: висока плътност на пчелните работници, неадекватна вентилация и прегряване на гнездото за разплод. , 4а (6), 13а (39)
Инхибиране на конструкцията на кралицата и глупави чаши и клетки чрез кралица тарсал и мандибуларен секрет
Контрол на падането на феромоните от кралицата на пчелите
Контролът на конструкцията на кралицата и рояците е сложен процес, който зависи както от екологичните (температурата, наличието на нектар), така и от биологичните (плътност на работниците вътре в гнездото за разплод). Други компоненти включват химическия състав на седалищните жлези на мандибуларните (MG) и тарзалните (TG) жлези. Химическият състав на тези секрети зависи от възрастта на кралицата и нейното физиологично състояние. Благодарение на изобилието и сложността на феромоналните компоненти, секретирани от кралицата MG и TG, на този етап от нашето изследване не можем да предложим още синтетична смес от феромонални компоненти, която може да бъде приложена за инхибиране на конструкцията на рогови клетки в колония, оглавявана от стар Кралица или в претоварена колония. В Израел, като приложихме резултатите от предишните си изследвания, ние сме свели до минимум производството на нови кралици и по този начин разпространението на рояци от (1) ежегодно requinting през септември-октомври, така че когато рояк започва през март колонии са начело с 6- 7-месечни кралици; (2) увеличаване на обема на кошерите чрез добавяне на надвишени надвишения; (3) повдигане на 7 до 8 рамки от гълъбарчета в гнездото на суперингите над кралицата; (4) предотвратяване на прегряване чрез осигуряване на допълнителни отвори за улесняване на вентилацията и (5) осигуряване на постоянно подаване на вода в пчеларския двор.
Може би бъдещи изследвания върху химичния състав на седиментите на долночелюстната и тарзионната жлеза ще осигурят по-добра представа за проблема с падането и ще допринесат за полезен контрол на феномена. 13Ь (32)
Ефектът на обема, вентилацията и прегряването на пчелните колонии върху конструкцията на гъмжащи кралици и клетки
През два сезона на рояк изследвахме ефекта от увеличения обем на кошера и вентилацията, както и от прегряването на колонията върху изграждането на купи и клетки на рояци, издаващи рояци и добиви от мед. Купичките на рояци са били конструирани от всички колонии, но броят им варираше от година на година. Само 1 чаша, от 10 или 20, е превърната в клетка за примамка на кралицата. По-малко куини на кралицата се трансформират в клетки на кралица, които се гмурват от колонии, поддържани в големи кошери (с ниска гъстота на населението), отколкото от претоварени колонии.
Повишеният обем на кошера и вентилацията оказват инхибиращ ефект върху конструирането на чаши и клетки от рояци, както и върху издаването на рояци. Прегряването на претоварените пчелни колонии значително се отрази на ранното изграждане на чаши и клетки от рояци на кралицата, както и на разпространението на рояци. Макар и незначително при Р <0.05, добивите на мед, получени от колонии в големи обемни, вентилирани кошери, са по-високи от тези от контролните колонии. 4а (6), 13Ь (7)
Ефектът от възрастта, която царицата на пчелите е върху работническото население, рояк и мед, се произвежда в субтропичен климат
В проучване, проведено в Израел, открихме, че плодовете на птиците, работническото население и добивът на мед са по-високи, а по-малко клетки на рояци са построени в колонии, начело с 7- до 10-месечни, отколкото в онези, - месечни стари царици по време на сезон на нектар. Имаше значителен ефект от сезонните условия върху броя на кралицата, конструирани, но не и върху клетките на кралицата. Нито птиците, нито пък работническото население засегнаха изграждането на двата вида клетки в незамърсени колонии. Възрастта на кралицата и сезонът оказват влияние върху добива на мед чрез населението на работниците. 4Ь (12), 13b (39)
Характеризиране на феромоналните компоненти от тазалните жлези на пчелите на кралицата
Степента на секреция от тазални жлези е 100%, 11% и 33% от младите (6 месеца), старите (18-24 месеца) и 3-дневните дами.
Газовата хроматография, използваща пакетирани (5% OV-101, 2% OV-101, SE-30) и капилярни (FFAP и SE-30) колони, разкрива характерни компоненти за млади и стари дами. Тарзалните секрети се разделят на до 160 компонента, като се използват капилярни колони. 4Ь (14)
СТРЕЛКИТЕ НА TARSAL GANDS
Скоростта на секреция от тазалните жлези е както следва: 1.005 mg / час за 6-месечни кралици; 0,64 mg / час за 2-годишни дами; 0,0718 mg / час за дрони.
Отпадъчните вещества не показват поведенчески ефекти в следните експерименти: субстанции за печат на работниците, ориентация към входа на кошера, привличане към хранителен източник, оцеляване на изолирани работници, приемане на присадени ларви в цариградски чаши, бягство на дрони. Drone субтитър за печат: drone чифтосване полет. Кралица субтит-печат вещество: оцеляване на изолирани работници, drone чифтосване полет.
Въпреки че не са открити ефекти от отпечатъци върху поведението на работниците и дроните, ние не изключваме възможността те да действат като синергични и / или бавно освобождаващи вещества за други феромони, освен че са лепило за пчели, пълзящи по гладки повърхности.
Газова хроматография-масспектрометрия: Характеризирането на субтит-печатното вещество показва наличието на алкани, алк
репродукцията; чифтосване; Феромони на крали и дракони
Политически полети и успех на пчелите
Умножение на пчелните колонии и чифтосването на царици и дрони се случват в Израел най-вече през пролетта. Съответно, отглеждането на комерсиални кранове се извършва през този сезон и рядко през есента. Разгледахме възможността за удължаване на сезона на отглеждане на кралицата в Израел и успеха на чифлика през цялата година. Наблюдавахме се през всички сезони, за да установим:
Връзката между пчелите на кралицата и работниците по време на чифтосване на полетите;
Общият брой дни на полетите на кралицата, честотата на полета и продължителността на всеки полет;
По кое време на деня се появяват полети на царици и дроуни;
Ефектът на климатичните фактори върху чифтосване и началото на полагането на яйца;
Ефектът от анестезията с CO2 върху чифтосвалите полети на кралицата и от началото на полагането на яйца;
Успехът на чифтосването и ефекта от периода на чифтосване върху натрупването на популации от колонии и добиви от мед.
Развълнуваните пчелни работници се движат по гребени, насочват девствената кралица към входа на кошера и летят извън кошера за около 60 минути. Преди кралицата да напусне полета си за чифтосване. Работниците излагат своите Nassanof жлези на около 50 минути. След като започнаха да насочват кралицата. Малко преди да излита от кошера, кралицата излага ренената й.
Забавянето на кралицата и дроновите полети се дължи на облачност над 7 октави и скорост на вятъра над 3,9 м / сек. Продължителността на полетите на кралиците е била намалена при температури между 15-20 ° C и при скорост на вятъра между 2,6-3,9 m / sec.
Пиковете на часовете на полети на полети на царици и дрони се припокриват през цялата година, но диапазонът варира според сезона (13,00 ± 0,09 през януари и 15,30 ± 0,15 през юни). Часовете полетна дейност бяха засегнати от сезона, а не от месечните колебания на климатичните фактори. Изглежда, че времето за чифтосване се контролира от дневния ритъм (20.19 ± 0.12 часа от залез слънце до полета) и / или азимута на слънцето (196.31 ° -266.01 °) и / или ъгъла на зенита (36.04 ° - 57,89 °).
След третирането с CO2 на новопоявилите се кралици началото на чифтосване е забавено (2 дни), полетите са настъпили по-късно (44 мин.) И началото на полагането на яйца е увеличено (2 дни).
Кралиците успешно се сляха по време на повечето месеци (100% успех), с изключение на 70% успех през септември, дължащ се на липса на дрони.
Колонии, начело с 2- до 10-месечни царици, добиха подобни култури за мед. Това откритие противоречи на преобладаващото мнение, че успешното сливане може да бъде постигнато само през пролетния и през септември и че колониите, начело с 7-месечни кралици, произвеждат по-малко мед от тези, начело с кралици от 7 до 24 месеца.
Това проучване показва, че успешното отглеждане на кралица и чифтосване може да се постигне в крайбрежната равнина на Израел почти през цялата година.4b (6), 13b (18)
Експериментално въвеждане и приемане на възрастните девствени пчелни семейства
Върховните пчелни пчели на възраст от три до осем дни бяха експериментално въведени в чифтови ядра. Приемането на стари девици не приближава успеха на онези, които се появяват от царицата в ядрото, използвано като контрола. 13а (32)
Успехът на чифтосване на девствени пчелни семейства от различни възрасти
Определя се степента на успешно чифтосване на медоносните пчели от възраст три до осем дни. Като цяло, процентът на успех е много подобен между кралици на възраст от 3 до 6 дни и контрола. Представена е възможност за намаляване на успеха при чифтосване с възрастта, въпреки че девствените царици, съхранени за повече от 60 дни, са успешно събрани. 13а (33)
Производство на яйца от кралицата на пчелите: ефектът на младежкия хормон върху процеса на овигенезис в пчеларската пчела
Хормона на младостта ускорява развитието на яйчниците и скоростта на производството на яйца. Когато младите кралици са третирани локално с 0.2 ml младежки хормон, океаните и трофоцитите са били налице в яйчниците на петия ден, докато овариолите на контролните маймуни са напълно празни.
Поставянето на кралици, третирани по подобен начин през зимата, значително повишава скоростта на овулацията в сравнение с тази на контролите. Външните фактори, като например фотопериодът и актът на чифтосване, оказват влияние върху овигенезата. Тези фактори могат да повлияят на корпуса allata, за да увеличат секрецията на ювенилните хормони, като по този начин ускорят процеса на овигенезис.
Кралиците, лекувани с ювенилен хормон, привличат по-силно работниците. Повишената привлекателност на майките, лекувани с ювенилни хормони, изглежда е резултат от тяхното производство на феромони, привличащи пчелни работници. 4а (7)
Захари и трехалаза в репродуктивните органи и хемолимфа на царицата и пчелните медоносни пчели
Разработихме метод за идентифициране на утаяване на озазона на захари на редуциращи захари и на диференциална устойчивост на захароза и трехалоза до киселинна хидролиза. Изследване на хемолимфа на царици и дрони,
Дългосрочно съхранение на кралицата в резервоарни колонии
Оцеляването на девствени и комбинирани царици в безконечни и queenright резервоарни колонии е изследвано през различни сезони, в продължение на 5 години.
В безконечни резервоарни колонии, 80% от съчетаните царици оцеляват за 5 месеца. В колониите на резервоарите "queenright" с две кервани, 78% от съпружеските царици оцелели в продължение на 2 месеца. В безконечни или queenright отделения в колониите на резервоарите Queenright, 69 до 91% от девствените царици оцеляват за 5 месеца. Около 78% от събраните царици, складирани в супер с кралица на снасяне, над едно гнездо на кралицата, оцеляват в продължение на 2 месеца.
Не се наблюдават сезонни различия в преживяемостта на кралицата, но е необходимо голямо количество млади пчели, защита от топлина и студ и хранене на сироп след приключването на основния цитрусов поток. 13Ь (10)
Феромонална активност и фина структура на долночелюстните жлези на пчелните мелодии
Изучавахме ролята на секрецията на долната челюстна жлеза при привличането на летящи дрони и ефекта от възрастта на дрона върху секреторната активност.
Екстракти от мандибуларни жлези и от главоносни тъкани бяха приложени върху памучни примамки, прикрепени под балоните, привързани на 8-12 метра над земята. Повечето летящи дрони бяха привлечени от екстракти от долночелюстната жлеза, но някои от тях летяха до други главоносни тъкани или към контроли на разтворители.
Проучванията с хистологичен и електронен микроскоп показват, че структурата на малката (0.12 мм дълга) долночелюстна жлеза варира с възрастта. При 0-3-дневни дрони секреторната активност е очевидна от изобилната R.E.R. След 7 дни жлезите са напълно разработени и съдържат невросекреторни органели, показващи секрецията на екзокринен продукт. След 9 дни жлезите вече не са активни и продуктът се съхранява в луменната кухина на жлезата за по-нататъшно излъчване по време на полетите на дрони. 4Ь (4), 13Ь (15)
Ултраструктура на сперматозоидите на зрели пчелни медоносни пчели
Възрастни сперматозоиди на пчелни медоносни пчели, получени от семенни везикули, бяха изследвани с електронен микроскоп чрез отрицателно оцветяване и серийно разрязване. Структурата е описана, както е илюстрирано в микрографиите. 13Ь (5)
Мотилност и обратимо инактивиране на сперматозоидите на медоносните пчели in vitro и in vivo
Известно е, че са получени сперматозоиди, получени от семената на везикула, като движещи се. В тези проби, както и в леко разредени проби от сперматокалите, се установи, че сперматозоидите се движат във въртяща се маса. В разредени проби от всички източници са наблюдавани отделни сперматозоиди с кръгли и змийски форми. Моделът на подвижност и формата на сперматозоидите са зависими от състоянието на плътност и тоничност на разредителя, а не от органа, от който са взети.
Показано е, че рН на сперматозния флуид и на сперматозните жлези е съответно 9 и 7. Това отрича предположението, че обездвижването на сперматозоидите вътре в сперматока се дължи на натрупването на респираторния СО2 и че сперматогенните жлези активират сперматозоидите чрез неутрализиране на киселинната среда в сперматохето.
Сперматозоидите на пчелите са устойчиви на широк диапазон от температури (2-45 ° С) при ниски и високи температури от този диапазон, които са инактивирани, но могат да бъдат реактивирани при преместване до стайна температура. 13а (15)
ТЕРМОРЕГУЛИРАНЕ ПРИ ТЕМПЕРАТУРИ НА ВИСОКИ АМБИЦИИ
Съпротивлението на отделните медоносни работници до високи температури
Проучвахме оцеляването на работниците от пролетното поколение на 45, 50, 55 и 60 ° C по време на 15, 30, 45 и 60 минути експозиции. Скоростта на оцеляване е установена в края на експозицията и 24 часа по-късно. Смъртните ефекти на топлината са очевидни веднага след 30-минутно излагане на 50 ° С. Тези ефекти могат да се забележат при оцелелите 24 часа след излагане.
Ефектът на храненето върху устойчивостта на топлина при 32 ° С и при 50 ° С е изследван върху една група пчели, снабдена с 30% разтвор на мед; На друга - само с вода, и на трета група, която служи като контрол (без храна). Преживяването им при 32 ° С след 12 часа експозиция е съответно 100%, 81% и 48%. Обаче, продължителността на експозицията от 45 минути при 50 ° С доведе до оцеляване на 22% от контролните пчели в сравнение с общата преживяемост на тези, хранени с разтвор на мед. 4а (1), 13а (12)
Водната икономика на изолираните работници, изложени на високи температури
Общите загуби на тегло бяха установени чрез претегляне на работниците преди и след излагането им на топлина. Температурите и продължителността на експозицията са както следва: 36, 42, 48, 50, 52 и 55 ° C в продължение на 15, 30, 45 и 60 минути. Регресия, изразяваща загуби на тегло като функция на продължителността на експозицията, се регулира за температурния диапазон от 36 до 50 ° С и в интервали от 15 до 60 минути. Теглото се увеличава с температурата, но наклона на кривите намалява с продължителността на експозицията. Не е намерена "преходна точка" на кожухалните липиди в температурния диапазон на експозицията. Смъртността при температури над 50 ° С се характеризира с временно спиране на загубата на тегло.
Терморегулиращо поведение на пчелна колония при високи околни температури
Изучихме ефекта на високите температури върху терморегулацията в колонията на пчелите и върху поведението на пчелите. Терморегулацията е ограничена до гнездото за разплод. Температурата му не надвишава 37,6 ° C, а температурата на околната среда е 48 ° С. Активността на пчелните пчели продължава въпреки изключително високите температури (до 48 ° C). В средата на деня тази активност намалява, но тя се възобновява в резултат на транспортирането на течности, когато температурата на околната среда е още 47 ° С.
Дейностите на вентилационните пчели при входа на кошера и скоростта на въздушния поток са били повлияни от колебанията на температурата на гнездото. Активността на водните носители не се влияе пряко от температурата на околната среда, а от тази на гнездото. Напротив, активността на носителите на захарозен разтвор зависи от външните температури. Подобна тенденция на ежедневна активност се открива както при вентилационните пчели, така и във водните носители, за разлика от носителите на захарозен разтвор. 4а (1), 13а (9)
Защита на пчелните колонии от прегряване през лятото в Израел
Изследвахме ефекта от боядисване на кошерите върху прегряването на пчелните колонии през лятото. Най-ниските стойности на температурата бяха записани в празни кошери, които бяха или омазнени или поставени в частичен нюанс. Записахме температура, използвайки термодвойки в седем различни точки във всяка от пчелните колонии, потънали в кошерите, покрити с алуминиева боя, избелити или защитени от сянка. Температурата е почти постоянна в гнездото за разплод, докато в други части на кошера значително варира в зависимост от покритието или защитата на кошера. Най-високите температурни стойности и активността на работниците, работещи с вентилация и вода, се наблюдават при пчелните колонии, които се намират в кошерите, боядисани с алуминий. Колониите в засенчени или омазани кошери произвеждат повече мед през горещите летни месеци, отколкото тези в алуминий и кошерите, напълно изложени на слънце. 4а (1), 13а (11)
ОПАКОВНО ПОВЕДЕНИЕ НА БОЛНИТЕ КОЛОНИ И АЛФАРНИТЕ ФЕРОМОНИ НА РАБОТНИЦИТЕ
Биоанализ и апарат за измерване на реакцията на ухапване на изолирана работническа пчела
Разработихме апарат, състоящ се от отделения за доставка на мирис, отговор и записване, и биотехнология на феромони за алармени аларми, за измерване на екструзията на ударника, ужилващ отговор (SR) на изолиран работник за медоносни пчели при контролирани условия. Приемащият работник реагира на стимул с коремни контракции; Техният интензитет се измерва с манометър като разлика в налягането на въздуха в тръбата. SR е специфичен за алармения феромон, произведен от апарата за удар. Повишаването на нивото на СР съответства на броя на донорите или устните и следователно на концентрацията на феромоните, използвани за стимулиране. 4Ь (20), 13Ь (40)
Онтогенезата на тревога и реакцията на ужилване при пчелите
Най-силният реакция на аларменото поведение бе регистриран при пчели на възраст 15-21 дни. Най-високите количества ароматни феромони присъстват и в същата възрастова група. Не може да се запише тревога или реакция на ужилване на пчели под 12-дневна възраст. 4Ь (20)
Мрежовата мембрана на работещите с медоносни птици: структура и аларма феромон разпределение
За да се оцени приносът на гниещата мембрана на работника за отбранителното поведение на пчелна колония, ние проучихме нейната фина структура и ефекта на алармените феромони, присъстващи на повърхността на мембраната върху реакцията на стражите. Групи от охранители в входовете на кошера проявяват отбранително поведение, когато са стимулирани с летливи вещества от гнездовите мембрани. Трансмисионните електронни микроскопски секции на гръдната мембрана не разкриват никаква структура, характерна за екзокринната жлеза, за разлика от кожуха или жлъчката Koschewnikow. И двете повърхности на мембраната са изобилно покрити със стени, които значително увеличават общата повърхност на мембраната и по този начин са подходящи за бързо изхвърляне на алармени феромони. Мрежовата мембрана служи само като платформа за освобождаване на алармените феромони, произхождащи от жлезистата част на жилетките и Koschewnikow жлезите. 4Ь (20), 13Ь (38,41,43,46)
Женските обвивки на работниците в пчелите: структура и аларма на феромон секреция
Изучихме фината структура и ефекта от секретирането на жилещите обвивки върху отбранителното поведение на пчелна колония. (1) Структурата на проксималната част на кожухарната обвивка има всички характеристики на примитивна екзокринна жлеза. Той има пореста кутикула с разширени канали на порите и епикутикуларни пори и хипертрофирани епителни клетки, които секретират електронен плътен материал. Нелетливата част на секреторния продукт съдържа вложките на обвивките. (2) Индивидуалните в лабораторията и групите в входовете на кошера проявяват отбранително поведение само когато са стимулирани или с жилави обвивки, или с гръдна мембрана. Наблюдавахме засилено отбранително реагиране
ЕКСОКРИЧНИ ГЛАДОВЕ, СТРУКТУРА И СЕКРЕТНИ ПРОДУКТИ
Екзокринните жлези на пчелите: тяхната структура и секреторни продукти
Феромон-секретиращите екзокрилни жлези на пчелите се свързват с части на устата (долночелюстни жлези), ударни апарати (Koschewnikow жлези), крака (тарзални жлези) и коремни тергити (Renner жлези на кралици, Nassanof жлези на работници). Тези жлези принадлежат към типове I или III, дефинирани по-рано от Noirot и Quennedey (1974). Техните ултраструктурни характеристики, зависимите от пола или каста различия и времева онтогени са описани.
Феромоналните секрети, действащи самостоятелно или синергично, в зависимост от различни условия и ситуации, регулират някои основни функции, които осигуряват продължаването на обществото на A. mellifera, като сватбени полети, статус на моногини, стабилност на "ретина", ротация, оптимално използване на Източници на храна, териториална защита и т.н. 13b (30,31,45)
Добрата структура на тазалните жлези
Тарзалните жлези на кралици, работници и дрони се намират в дисталната част на тарса. Никакви морфологични или структурни особености не могат да бъдат свързани нито със секс, нито с каста.
Жлезата се състои от жлезинен епител, облицован от тънък ендокутикуларен слой, обграждащ кутикула, и клетъчен джоб, получен от постмонтално разслояване на кожуха, който се секретира от жлезистия епител.
Жлезитните клетки са добре характеризирани чрез структурния и функционален полярност. Апикалните клетъчни мембрани са снабдени с множество crytae и microvilli облицовъчни криптове, които са големи по отношение на субкутикулното пространство. Апикалната кортикална част на жлезистите клетки показва многобройни и различни везикули (пиноцитозни везикули, мултицикликуларни тела, остатъчни плътни тела). R.E.R. Е добре развита в перникулната и основната част на жлезистите клетки, но Golgi апаратът е дискретен органел, лишен от секреторни гранули. Не открихме секреторни признаци (екзоцитоза). За да проникне в жлезистата джоб, непротеинният секреторен продукт трябва да може да премине през подкожно пространство, кутикуларната интима и пространството, което се намира между интимата и кутикуларната стена на жлезистата джоб. 4Ь (2), 13b (9,16)
Ултраструктура и онтогени на долночелюстните жлези на пчелната пчела
Всяка мандибуларна жлеза на пчелната пчела се състои от аксиална кухина, облицована с тънка кутикуларна интима, секретирана от плосък епител и многобройни жлезисти единици (тип 3), всяка единица с една канална клетка и голяма полиплагидна жлеза. Митохондриите и ендоплазменият ретикулум са преобладаващи органели. По време на отогенността на пчелната пчела, ултраструктурата на жлечните клетки се развива като нейното ниво на феромонална активност. Вариациите засягат главно митохондриалната система. Следователно в началото на въображаемия живот хомогенната популация от малки митохондрии се увеличава. Към 3-ия и 5-ия ден на въображаемия живот на кралицата, феромоналната активност се увеличава и митохондриалната диференциация води до появата на гигантски форми. По време на най-високата фаза на активност (6-12-месечни кралици), гигантски митохондрии, свързани с ендоплазмения ретикулум, нахлуват в цитоплазмени области. При кралици на възраст от 18 до 24 месеца намаляването на феромоналната и секреторната активност е свързано с намаляването на митохондриалната популация, както и с натрупването на липидни капчици и различни литични структури. 13 (25)
Онтогенността на фината структура на долночелюстните жлези на работниците за медоносни пчели и феромоналната активност на 2-хептанона
4Ь (17), 13Ь (27)
За повече подробности вижте: Опрашване
Феромоналната активност и фината структура на долночелюстните жлези на пчелните пилоти
4Ь (4), 13Ь (15)
За повече подробности вижте: Matings
Женската обвивка на работниците за медоносни пчели
13b (36)
За подробно резюме вижте: Аларма феромони
Запушващата мембрана на апарата за ужилване на пчелите
13b (41)
Индукция на топка, koschewnikow жлези на кралицата пчела
13Ь (18)
Насанофната жлеза на работниците от пчелите: ултраструктура и поведенчески функции на терпеноидните и протеиновите компоненти
Многобройните жлези са тясно свързани с еноцитите и мастните клетки. Клетките на жлези и мазнини показват ситоппламатичните структури, участващи в биосинтезата на протеините: ендоплазматичен ретикулум, Golgi апарат и плътни везикули, които отделят тяхното електронно-плътно съдържание в периферията или в резервоара. Протеиновата фракция от Nassanof секрецията може да действа като съединение с бавно освобождаване на феромона. 13Ь (37)
Ултраструктура на комплекса восъчна жлеза и секреция на пчелен восък в работника на медоносната пчела
Комплексът от восъчни жлези на работника за пчелите се състои от три клетъчни типа, епителни клетки, еноцити и адипоцити, които действат синергично за отделяне на восък, комплексна смес от въглеводороди, мастни киселини и протеини (липофорини). Изучавахме структурата на восъчните огледала и различните видове клетки с сканираща и трансмисионна електронна микроскопия. Въглеводородите, идващи от еноцитите и протеините от хемолимфа, преминават през епитела през големите цистерни на SER и през огледалната плоча по добре развития извънклетъчен и порест канал на влакнестата система, свързан с влакнести канални влакна на епикулат. 13b (42)
ПРОТЕИНИ НА ПОДОБРЯВАНЕ НА ТЯЛОТО, КОМПОНЕНТИ НА ТЯЛОТО, ХЕЙОЛИММФ И ВИТЕЛОЛОГЕНИ НА РАБОТНИТЕ И ЦАРИНИТЕ
Протеини на повърхността на тялото на пчелите и секрециите на екзокринната жлеза
В това изследване се демонстрират разтворими протеини на повърхността на кожуха на медоносните пчели. Електрофорезата с полиакриламиден гел показва 80 kDa дублет на работници, царици и дрони показват единична ивица с малко по-високо молекулно тегло. Бяха наблюдавани няколко допълнителни специфични за кралицата или за дрона протеини. Наличието на разтворими кожухарни протеини на повърхността може да бъде общ феномен, тъй като те също присъстват върху насекоми от две други порядки, Orthoptera и Hemiptera. Екзокринните жлези секрети от Nasanof жлезите на работниците и тарзиалните жлези на женските касти и дрони също съдържат разтворими протеини. Протеините от секрети на тазалната жлеза могат да допринесат за средата на повърхностните протеини, тъй като електрофоретичните профили на кожухалните протеини и тарзалните секрети са сходни. За разлика от тях, електрофоретичният профил на протеините от секрециите на Nasanof жлеза е различен от профила на секрецията на тазалната жлеза. Протеините върху кожата на кожата или в секрециите на екзокринната жлеза могат също да повлияят на социалните взаимодействия. Повърхностните кутикуларни протеини и тези, свързани с екзокринните жлези, могат да функционират при разграждането на феромоните, като вещества с бавно освобождаване или като модулатори на феромон специфични за каста или пол. 13Ь (34)
Отделни отделения за протеини на работници и кралици
Протеините при възрастните пчели работници се отделят от техните екзокрилни жлези в пчелно млечице и в отрова или в яйцата, поставени от работници в безконечни колонии.
Установихме идентичността на протеините от различни отделения чрез двойна дифузия, имуно-електрофореза, градиентна акриламид плоска гел електрофореза и изоелектрическо фокусиране.
Кралското желе е съставено от протеини, секретирани от хипофарингеален, мандибуларен и пост-церебрален, но не от гръдни жлези. Не се открива имунологична идентичност между протеините на пчелното млечице, отровата и хемолимфа. Жлезите, продуциращи двете секрети, изглеждат отделни отделения от хемоцела по отношение на макромолекулния трафик. За разлика от екзокринните жлези, много хемолимфи протеини се споделят от мастното тяло и яйчниците. 4Ь (3), 13Ь (11, 47)
Резорбция на протеини от течащи течности по време на екдизацията на пчелите
По време на екземата на какавида, която продължи 4 до 6 часа при 28 ° С; Записахме около 3000 телесни контракции.
Протеините на флуиден флуид се разделят на двадесет и едно ленти върху полиакриламидни гелове. Осем са специфични само за течащи течности; Четири са били обичайни с ларвал и предпапния хемолимф и четири с хемолимфа на змия. Имаше още пет ленти със същата Rx в течаща течност, ларвал, предпап и хемолимфа. Използвайки антисерум срещу хемолимфа след имуноелектрофореза, осем линии се утаяват в течаща течност и четиринадесет в препупален хемолимф.
Абсорбцията на малки молекули се осъществява през общата повърхност на кожуха. Макромолекулите (бромфенол синьо маркирани хемолимф, пероксидаза и т.н.) проникват в нова кожичка само в определени места. 13а (30)
Произходът, разпространението и съдбата на протеините на течащи течности от копринената коприва
Раздробяването на насекоми винаги е придружено от производството на течаща течност, която запълва пространството между старата и новата кутикула и усвоява вътрешните слоеве на старата кутикула. При Hyalophora cecropia, стопиращата течност се секретира в началото на развитието на възрастни и продължава до два дни преди екскрецията, след което се абсорбира. Настоящият доклад разглежда протеиновия състав на течността на Cecropia, произхода на молещите белтъци, връзката на тези протеини с протеините в кръвта и обмена на макромолекули между течащата течност и кръвта. Той също така изследва местата за абсорбиране на течаща течност.
Диск електрофорезата върху акриламидните гелове разкрива, че течността на Cecropia съдържа около петнадесет протеинови ивици, които могат да се разделят при рН 8.6. Някои от тези протеинови ленти се откриват в течността при всички етапи, докато други се появяват само в определени моменти. Около десет от лентите са характерни за течаща течност и не се откриват в кръвта. Около пет ленти се откриват както в кръвта, така и в течаща течност, но нито една от тези често срещани ленти не е основен компонент на течността и само един е основен кръвен протеин. Обратно, епидермисът съдържа повечето протеинови ленти, които се намират в течаща течност, но липсват освен една от най-големите протеинови ленти, присъстващи в кръвта.
Имунологичният анализ разкрива, че кръвта и течащата течност имат пет антигена. Най-малко четири от тези общи антигени също се срещат в епидермиса, който изглежда, че секретира тези антигени както в течаща течност, така и в кръвта.
Природните и чуждите протеини не навлизат от кръвоносните съдове в кръвта или обратно. Очевидно епидермиса и кутикулата действат като бариера за обмяната на повечето макромолекули между кръвта и течността. Екстравиалното пространство е ясно отделно отделение за флуиди.
Освен това самото отделно пространство е разделено на отделни части и течностите в отделенията не се смесват няколко дни преди екскрецията.
Абсорбцията на течаща течност през последните два дни на развитие на възрастни се осъществява най-лесно през определени области на обвивката. В коремната област основните места на абсорбция са ями, които представляват точките, през които тонофибрилите придават привързаност към старата кожичка. Два дни преди екдизата, привързаността между тонофибрилите и разкъсването на капитела, излагайки точките на привързаност към новата кутикула. Чрез тези открити повърхности се поглъща голяма част от течността. Смолистият флуид също се абсорбира в главата и гръдния кош през различни гъвкави мембрани в основата на придатъците. 13а (23)
Хемолимфални протеини от пчелите
I - Отделяне и охарактеризиране на хемолимфните протеини на ларвите на работниците
Характеризирането на хемолимфните протеини на ларви на медоносни работници чрез няколко електрофоретични методи и чрез ултрацентрофугиране показва, че те приличат по тези критерии на човешки серум глобулини, но не на албумини. Не открихме обаче имунологични кръстосани реакции между хемолимфа и човешки, заешки или птича серум.
Хемолимът беше разделен на двадесет и една ленти в 15% акриламидни гелове, осигурявайки най-висока резолюция на всички изследвани методи и медии.
След имуноелектрофореза бяха открити 14 линии на утаяване, повечето от които бяха катодни. Диализата на хемолимфа срещу додецил натриев сулфат и включването на амфолин в агар промениха миграцията на няколко компонента към анода. Тези две обработки подобряват разпределението и улесняват идентифицирането на линиите на валежите. 13а (27)
II - Диференциация по време на развитието на пчелните работници
Изследвахме хемолимфните протеини на развиващите се пчелни работници чрез дискова електрофореза, двойна дифузия и имуноелектрофореза, използвайки антисеруми срещу хемолимфа на ларвите и възрастните.
В яйцата от 3-дневна възраст са открити хемолимфни протеини. Само леки промени на хемолимфните протеини се наблюдават при ларвитеПротеини в сперматокалите и хемолимфа на пчелната пчела
Анализирахме сперматозните течности и хемолимфните протеини както чрез дискова електрофореза, така и чрез имуноелектрофореза и двойна дифузия. Женски специфични протеини бяха открити в хемолимфа. Въпреки че почти всички протеини от двете флуиди имат сходни скорости на миграция, както е показано чрез дисковата електрофореза, други методи показват, че само някои от протеиновите фракции са имунологично идентични или подобни. 13а (21)
Протеини на кръвта и яйчниците на маймуните пчели
Ние анализирахме протеиновите компоненти на хемолимфа, яйчниците, яйцата, мастната тъкан и стената на midgut, които бяха анализирани чрез дискова електрофореза, двойна дифузия и имуноелектрофореза.
Намерени са хемолимф протеини, специфични за каста и поло, при кралици (4 компонента), работници (2) и в дронове (1).
Виталогенните протеини, свързани с производството на яйца, са открити при 2-годишни маймуни (4 хемолимфа и 3 яйчникови протеинови компонента), но не и при 1-седмични стари невинни кралици. Тези протеини присъстват и в мастната тъкан и средната част на 2-годишните кралици и в яйцата.
Поемането на хемолимфните протеини от яйчниците и ооцитите е селективно. Обичайните протеини се откриват, както следва: 14 до хемолимфа и яйчниците; 10 до хемолимфа и яйца и 16 до яйчници и яйца. Въпреки това, чужд протеин (говежди серумен албумин), инжектиран в хемопоела, се поема от яйчниците.
По време на трите дни на ембрионално развитие настъпва постепенно изместване от краините на хемолимфалните протеини до хемолимфните компоненти, специфични за ларвите.
Наличието на протеини, общи за хемолимфа, яйчниците и яйцата в мастното тяло и средната част на стената на пчелната пчела, предполага, че те могат да произхождат от тези тъкани. Също така, три протеинови компонента изглежда се произвеждат в яйчниците и се прехвърлят в ооцитите. 4а (4)
Вителогенини на пчелата на кралицата и работника
Вителогенинът е локализиран при поставяне на яйцеклетки от кралица и работник и яйца, използващи антисеруми срещу яйчници на полагане и възникващи яйчници при двойна дифузия, имуноелектрофореза и радиоимуно-електрофоретични анализи. Вителогенинът се отделя от препаративно от полиакриламиден градиент (5-11%) гел електрофореза и елуатът се използва за получаване на антисерум срещу вителиоген. Вителогенините са били открити в кръвта на женските, носещи и неполагащи се на двете касти, но не и на дрони.
Вителогенинът се разделя чрез изоелектрично фокусиране в 9 компонента с PI стойности между 5.9 и 7.2. Вителогенинът се разделя на 26 компонента чрез SDS полиакриламиден градиент (5-15%) гел електрофореза. Женски специфични протеини присъстваха в кръвта на двете кастри, но само част от тях бяха вителогенини. Вителогенините са открити в мастното тяло и яйчниците на дамите, но не и в тези на новопоявяващите се. Не се открива вителогенин в пчелното млечице или в средата на корените на кейоните. 4а (7), 13Ь (6)
Жлезистият произход на ларвални хранителни протеини на пчелите
Изследвахме произхода на протеиновите съставки, присъстващи в ларвалната храна на медоносната пчела чрез диско-електрофореза, имунодифузия и имуноелектрофореза, използвайки антисерум за ларвална храна. Ние анализирахме: (1) хипофарингеални, мандибуларни, пост-церебрални и гръдни жлези на пчели от 1 до 19-дневна медицинска сестра и от работници на полето и: (2) храна на ларви от 1 до 6-дневна кралица, работник и дроня ,
Не бяха намерени антигенни компоненти, общи за хемолимфа на възрастни пчелни работници и ларвална храна. Това показва, че от хемолимфа не се поемат протеинови компоненти на жлезистата секреция. Хипофарингеалните, мандибуларните и пост-церебралните жлези участват в секрецията на протеиновите компоненти в ларвалната храна. Гръдната жлеза не реагира кръстосано с антисерум на ларвална храна.
Секрецията на протеиновите компоненти от хипофарингеалните жлези започва от 1-дневна възрастна пчеличка и е максимална при пчелите на възраст 2 седмици. Всичките 14 антигенни компонента, присъстващи в ларвите, се отделят от тази жлеза. Секрецията на мандибуларните жлези започва от 8-дневна пчела от сестра и е максимална при 2-седмични пчели. Два до три антигенни компонента на долночелюстната жлеза са идентични с тези, секретирани от хипофарингеалните жлези и с хранителни компоненти на ларвите. Секрецията на протеиновите компоненти от пост-церебралните жлези започва от 5-дневни пчели, но не е стабилна по време на стареенето.
Секреторната активност на протеиновите компоненти от тези жлези е максимална при пчелните пчели на възраст 2 седмици и съответства на възрастта, през която те се хранят с ларвите.
Имунодифузионните анализи на храната на ларви от кралица, работник и дроня не разкриват значителни разлики между антигенните компоненти. Имуно-електрофорезата обаче показва, че антигени 16 и 17 присъстват в храната на кралица ларвал от всички възрасти, но отсъстват от ларви от 4-6-дневни работници и от дрони. Група 4 "е открита чрез диско-електрофореза в храната на 4-6-дневни ларви на работници и дрони, но не и в храната на цариградските ларви. 4а (3)
Атракция на мед
Цветни и нектарни характеристики на девет вида лабиати и влиянието им върху посещенията на пчелите
Изследвахме анатомията на нектара, относителното количество секретиран нектар, съставът на нектара и концентрацията на захар в 9 вида на семейството, Labiatae (Coridothymus capitatus, Melissa officinalis, Phlomis viscosa, Rosmarinus officinalis, Salvia fruticosa, S , Ирозолимитана, S. judaica, Satureja thymra, Stachys aegyptiaca). Проучихме посещаемостта на пчелите за различните видове. Нектарът се отделя от асиметрично дебелия диск-подобен нектар чрез модифицирани стомати. Те се срещат само на по-дебелата страна на нектара. Съществува връзка между обема на нектара и количеството нектар, секретиран. Колкото по-голям е нектарът, толкова повече се отделя нектар. Не е установена корелация между вида съдова тъкан (флоем, ксилем) и концентрацията на захарта в нектара. Rosmarinus officinalis и Coridothymus capitatus са видовете, които най-често посещават пчелите. Количествената връзка между захарозата, глюкозата и фруктозата се различава при различните изследвани видове. Бяха разграничени три групи от видове: 1. Мелиса и Росмаринус, в които количеството хексози е равно на това на захарозата; 2. Coridothymus, Salvia judaica и Stachys, в които хексозите са доминиращи; 3. Phlomis, Salvia fruticosa и Satureja, в които доминираше захарозата. Концентрацията на аминокиселините в нектара е като цяло ниска. Не може да се установи ясна връзка между характеристиките на цветята или на нектара и честотата на посещенията на пчелите. 4Ь (11), 13Ь (22)
Химическият състав на Jaffa Orange (Citrus sinensis L. cv. Jaffa) разцъфтява летливи вещества и тяхната привлекателност за храненето на пчелите
Отчитаме химическия състав (GLC, GLC-MS) на летливи компоненти на аромата на портокаловите цветя (OFS) и тяхната привлекателност за работниците с медоносни пчели. Олетите на OFS се разделят чрез GLC и GLC-MS в 82 компонента (пикове), 31 от които се идентифицират като терпенови алкохоли, терпени, алдехиди, кетони, сескитерпенови алкохоли, ароматни алкохоли и естери. ОФС съдържа и летливи компоненти на работника пчелен мед Nassanof феромон феромон (NGP), включващ: (Z) -цетрал, (Е) -цитрал, нерол, гераниол и (Е, Е) -фарнезол. ± -linalool е основният компонент (> 40%) на OFS. Бяха идентифицирани дванадесет нови съединения. В системата "cue" и "recompense", използвайки ароматизиран 30% разтвор на захароза (ss), форгерите предпочитат (Z) -цитрална и (Е) -цитрална, geraniol, nerol, (E, E) -farnesol и methyl anthranilate to А-терпинеол, (±) -линанол и г-терпиен. Младите неопитни пчелни пчели предпочитат "подсказки" (без "награда") на съединенията, които са общи за OFS и NGP: [(Z) -цетрал, (Е) -цитрал, geraniol, nerol и ) -фарнезол] към OFS-специфичните летливи вещества. OFS смес от 17 автентични съединения е 55% по-привлекателна за фуражите от чистите 30% s.s. Млади, неопитни пчелни пчели не бяха привлечени от тази смес. Обаче, както фуражите, така и пчелните пчели бяха привлечени от смес от NGP съединения. 4Ь (20)
Оценка на beeliner като примамка за медоносни пюрета и нейния ефект върху производството на хибридни семена
Разследвахме привличането на медоносните пчели в петриеви блюда, съдържащи една от няколко концентрации на привлекателния BeelineR или комбинация от двете. Нито едно от наблюденията не показа предпочитание на пчелните пчели за Beeline над контрола на чешмата. Разтворите на захароза са най-привлекателни за пчелите. Майки-растения от рода на краставици от хибридния сорт F1 Delila се напръскват с воден разтвор на Beeline, следвайки инструкциите на производителя. Цветовете на третирани и нетретирани контролни растения са били посетени от пчели с подобни честоти, като и двата са определяли процентното съдържание на семена за плодове с подобно тегло на хиляди семена. Заключихме, че Beeline е напълно неефективна при привличането на пчелите към майчиния родител на сорта краставица Delila при летни условия в крайбрежната равнина на Израел. 4Ь (7), 13Ь (12).
Характеризиране на краставиците (Cucumis sativus) флорални фактори привлекателни за пчелите и влиянието им върху добива на семена
Медоносните пчели са привлечени от нектарите само в цветовете на пистилат, и в двата нектара и в прашките в тромавите цветя, но игнорират всички други цветни органи. Имаше дневни колебания в предпочитанието на медоносните пчели, за да изкормят и да зацапат цветя. Броят на посещенията на пчелите в женските цветя достигна своята максимална стойност на 09 часа, а най-високата честота на посещенията на мъжки цветя беше постигната по обяд.
Значителни разлики както в обема на нектара, така и в концентрацията на захар, са открити между цветя от различни gynoecious генотипове на краставица. В допълнение, значителни вариации на тези свойства се проявяват и във всеки генотип.
Пчелното посещение при краставиците беше силно засегнато от обема на нектара. По-голям брой пчели бяха привлечени от цветя с големи обеми
Ефектът на факторите на околната среда върху добива на семена на хибридния кравец f1 "delila" и върху плодородието на неговите родители
Изследвахме, както на полето, така и при контролирани условия, реакцията на репродуктивната система към условията на растеж; Със специално внимание към ефекта на температурата, като се използват главно родителските линии на F1 cv. "Delila". В някои от нашите експерименти бяха изследвани и допълнителни сортове и гнездови линии.
Поленовите зърна, събрани през лятото, сутрин на деня на антезата, са имали висока жизнеспособност над 90%, но произведеното количество е било сравнително малко, от 6000 до 10 000 зърна на мъжко цвете.
Установено е, че високи температури намаляват кълняемостта на полен, както когато се прилагат върху растежните растения, така и върху средата за покълване in vitro. В последния случай само 50% от поленовите зърна покълват при температура над 40 ° С.
Не открихме забележими промени в възприемчивостта на стигмата и стила на женските цветя на gynoecious растение по време на деня на деня. При gynoecious растения обаче има разлики в фертилитета, изразени чрез процента на плодове и семена.
През лятото плодовете и семките бяха значително засегнати от разликите в условията на околната среда, тъй като трите експериментални полета бяха засети на различни дати.
Позицията на женското цвете на главната ос имаше известен ефект върху добивите. В един експеримент цветята, разработени на по-високи възли, са по-продуктивни, дават по-голям брой семена. 4Ь (8)
Цветни и нектарни атрибути на пипер (Capiscum annuum L.) по отношение на тяхната привлекателност за пчелите
Разгледани са морфологията на цветята, нектарната структура, нектарните особености и скоростта на събиране на пчелните семейства. Нектариите се появяват като отоци в основната част на яйчника. Нектарните клетки са по-малки и по-плътни от съседния паренхим. Стоматата се намират в нектарния епидермис, но не се появяват върху другите части на епидермиса на яйчниците. Седем линии за размножаване на пипер се отглеждат близо до пчеларния двор в Реховот. Пет до шест пъти разлики в нектарния обем са открити между крайните генотипове. Нектарните обеми са по-високи по време на обяд и следобед, в сравнение с сутрешните часове. Открити са високи корелационни коефициенти между обема на нектара и концентрацията на захар. Те са значителни за четирите високи нектарни добиващи генотипа, вариращи между r = 0.65 до r-0.94. Мъжките фертилни цветя произвеждат повече нектар и по-висока концентрация на захар, отколкото стерилните. Наблюдавано е разпространено разпределение в нектарния обем на популациите F2, но са изчислени относително ниски стойности на наследственост.
Пиктовият нектар съдържа само фруктоза и глюкоза. Първият заема 52-82% от общото съдържание на захар. Генотипите на пипер варират в честотата на посещенията на пчелите и е очевидна значителна корелация между количеството захар и броя на посещенията на пчелите на цвете. Фертилните пипер цветя не са много привлекателни за пчелите и мъжките стерилни цветя са още по-малко. Значителните разлики в характеристиките на нектара могат да бъдат използвани, за да се увеличи привлекателността на пчелите, като по този начин се улесни опрашването на пчелите при търговското производство на хибридни семена F1 и се подобри качеството на плодовете. 4Ь (15), 13Ь (35)
Флорални фактори, които привличат пчелите на памучни цветя и подобряват опрашването им
Лошото опрашване е един от основните проблеми при производството на семена от хибридни памучни растения (Gossypium hirsutum X Gossypium barbadense). В това проучване проучихме: (i) факторите, които привличат пчелите към памучните цветя; Ii) цветните особености, които са отговорни за ефективността на опрашване; (Iii) вариацията на тези фактори в изследваните растения.
Пчелите предпочитат някои от генотипите повече от другите: хибридните цветя привличат повече пчели от всички други генотипове, цветовете на G. hirsutum привличат по-малко пчели и цветята на G. barbadense са най-малко привлекателни.
Големи различия са открити сред различните генотипове в нектарния обем, отделен от цветята. Линии, съдържащи големи количества нектар в цветята им, имаха повече посещения на медоносните пчели и носеха повече семена, отколкото линии, в които цветята им съдържаха малки количества нектар.
Нектарната област в цветята е в голяма корелация с нектарния си обем. Имаше само малки разлики между генотипите в концентрацията на нектарна захар на техните цветя. Съставът на захарите в нектара също е същият във всички генотипове. Тези фактори не засягат селективната привлекателност на пчелите за памучните цветя.
Поленовите зърна на цветовете на G. barbadense отблъскали пчелите в кошера (химическо отблъскване) и обстойно покривали пчелите, посещавали едни и същи цветя (физическо отблъскване). Ние вярваме, че тези два фактора правят този вид цвете по-малко привлекателен за пчелите въпреки големия обем на нектара.
Генотипите също се различават по цветните черти, които пчелите използват, за да различават между тях
Разследвахме ефекта на Mavrik вложките на Varroa в Израел и на двете Varrroa и Tropilaelaps в Тайланд. Не може да бъде открита смъртност или увреждане на развиващи се пчели или възрастни пчели, нито каквито и да е ефекти върху скоростта на полагане на яйцата на кралицата.
В Израел, 14-16 дни след поставянето на Mavrik вмъкнати в гробище под кралицата изключватели, населението ниво на Varroa е намалена до по-малко от 10 червеи на пчелна колония. Вложките бяха отстранени след 14-16 дни, за да се предотврати замърсяването на меда с флувалинат.
В Тайланд подобни резултати са получени в колонии от пчелни семейства от A. mellifera, заразени както с Tropilaelaps, така и с Varroa акари.
Няма откриваеми следи от флувалинат в проби от мед, отстранени от супер над изключващите кралица. Медът, изваден от гребените в непосредствен контакт с вложките в гнездото за птици, съдържа средно 0,057 ррт флувалинат.
В резултат на това проучване контролът на Varroa в Израел се основава сега на вложките на Mavrik, което е по-малко трудоемко от ферментацията на Amitraz. 13Ь (21)
Ефектът на флувалинат върху Varroa jacobsoni и Tropilaelaps clareae в колонии от A. mellifera в Северен Тайланд
Ние контролирахме Varroa jacobsoni и Tropilaelaps clareae с флувалинат в 231 италиански колонии в три търговски залива на юг от Chiang-Mai. Вътрешното поставяне на флувалинат в кошера за 21 дни ефективно контролира Varroa и Tropilaelaps (94% смъртност). Не открихме забележими остатъци от флувалинат нито в меда, нито във восъчни проби, получени от каменотропни колонии, третирани с флувалинат. 13Ь (48).
Не е от това да знаеш.Други са факторите според мен.
Ами ти си отговорил с последното си изречение. Ако имаш насреща си 3 деца, едното е направено в училище, другото в цеха за вафли а третото в гетото и трябва да заложиш пари кое от тях е най-умно. На кое би заложил?
Крушката не пада по-далече от дървото.
И какво като е свищева или самосмяна като е все на миналогодишния роеви маточник.
Имам приятел колега който е с над 30 години пчеларстване.Не използва роеви маточници за майки.Тази година е хванал над 50 роя и не знае колко са му избягали.Каза,че е като болесно състояние.Интересното в случая е,че излитат без да се хващат на някое дърво или примамка.Според мен заради голямата смъртност в природата има много празни хралупи и затова не се хващат,но това е мое мнение.Другото което ме кара да се смея като чета по тая тема е,че има хора не им се роят.:bigsmile:Няма пчела която да не се рои в това съм 1001% сигурен.
Всико е до гена на пчелата и до пчеларя.
Ей мойте мелезаци наподобяват Карника с ранното бързо пролетно развитие, и ако не се вземат противороеви мерки се изрояват като стой та гледай.
Почти никога не ползвам роеви маточници и какво от това, то им е в гена да се роят!
Ти това вярваш ли го. 30 години не е настанявал рой и не е цепил кошер в роево на отводки, айде бе. Та това е национален спорт. И догодина тия 50 роя дето ги е хванал какъв % от кошерите му ще представляват, а по догодина?
Не ме разбирай погрешно винаги можеш да изроиш семейство с начина си на работа и винаги можеш да предотвратиш роене с начина си на работа, разликата е в количеството вложен труд.
А може би трябва. Силни семейства, настървени за паша и оскъдна такава - предпоставка за кражби. Ако има и италиянски отродия наоколо - още повече.
Замислям се, че тая събота и това ще трябва да направя...
Как са при теб нещата, разказвай. Но по-добре в другата тема /ДБ/.
Отводки Юрка правиш ли?
А това не е ли изкуствено роене?
Ами не.
То по тази логика и отравянето е изкуствено роене. Както и отнемането на пило или пчели.
Както казва Ачо - чети, чети.
Отряването би трябвало да е подмор.Да търся логика,но дали ще хвана първак и да ли ще направя отводка със стара майка за мен това е много еднакво нещо.Това е мое мнение.
При роене, с роя отлитат повечето от летящите пчели, при отравяне, пак оставаш без тях. Така че е почти еднакво за останалите. :bigsmile:
Със старата майка, може да направиш отводка с две шепи пчели, може и с 30 пити. Не е все едно и също.
Отводката е противороева мерка, освен размножителна, но не е изкуствено роене.
Вярно силата на роя не може да се мери с отводката,но и малките рояци боксуват ако не им помогнеш.Аз честно да кажа след тая година искам да са ми в роево всичките.Ако овладееш роя той почва да работи за теб и то подобре от основните семейства.Просто трябва да знаеш какво искаш да направиш с 1 рой.Имаше един колега над 600м казваше,,хващам си рояци на програмисти,кефя се и правя с него каквото си искам,,Това ме накара тая година да правя много различни опити с роеве.
Дака, аз в добрия случай, стигам до пчелина 2 пъти месечно. за по 1-2 дни. Вариантите ми са или да вземам превантивни мерки или да ги харизвам на гората. Предпочитам първия.
Два месеца си е доста време.Ние през 14 дена правим проверка за роево.Не бързаме да ги цепим.Ако намерим в роево до тая година правихме сала.:bigsmile:
Правиш рано напролет отводка със старата майка, или трепеш некачествената и няма да се роят ако тръгне да се рой го слагаш на ВО и стръскваш отпред а пилото на отводка. После за пашата обединяваш.Същевременно лекуваш за Вароатозата дори и с ОК е ефикасно няма пило а питите с пило с лед 21 дни имат прозорец за третиране.
Те това е просто и ефикасно.
Брат Адам още преди време е казал най сигорният начин да не ти се рой семейство е преди да влезе в такова да му махнеш майката за 14дни. ако го направиш за 21 лекуваш и Вароатозата.
Ако правиш медовици за много мед е друга работа /знам от личен опит особено тази година/.